Societatea Socot a devenit beneficiara majoritatii lucrarilor de indiguire derulate in Ardeal. Socot a fost antreprenor general pe mai multe santiere hidrotehnice din judetul Hunedoara si este una din cele patru firme servite de constant de RA Apele Romane in intervalul 2000 - 2004.

Digurile distruse de inundatiile din acest an au fost prost executate de societati de casa ale PSD. In mod paradoxal, aceleasi firme au primit si lucrarile de reparatii la digurile respective. Anchetele PNA nu au gasit vinovati.

Socot SA este o societate comerciala cu sediul in Targu Mures, avand domeniul de activitate constructiile hidrotehnice. Societatea este detinuta de Eugen Laurean Popa - 21 la suta, SIF Transilvania - 21,2 si PAS Socot. Societatea a fost preferata contractelor dirijate de RA Apele Romane in mandatul PSD.

Zeci de contracte au fost atribuite Socot, majoritatea prin incredintare directa si negociere cu o singura sursa. Mai direct spus, Socot a fost servita regulat din banul public pentru executarea de lucrari hidrotehnice in mai multe judete. Hunedoara este unul dintre ele.

Dincolo de modalitatea suspecta de atribuire a contractelor, Socot a fost acuzata de proasta executie a lucrarilor, depasirea termenelor de predare si nefinalizarea obiectivelor prevazute de contract. Inundatiile din acest an au adus in discutie modul in care au fost gestionate fondurile alocate pentru lucrari de indiguire.

Controalele efectuate in acest caz au descoperit un numar de patru societati care au monopolizat achizitiile de lucrari incredintate de Apele Romane. Aquaproiect, Apasco din Maneciu, Repcon SA Oradea si Socot Targu Mures au intrat in vizorul procurorilor PNA.

Afaceri vechi cu Apele Romane

Valoarea contractelor castigate de Socot ajunge la ordinul milioanelor de euro. Directiile din subordinea RA Apele Romane au atribuit societatii Socot lucrari in judetele Timis, Caras, Hunedoara, Mures si Maramures.

In 2001 firma lui Popa a castigat lucrarile de amenajare a bazinului hidrografic Niraj din judetul Mures, lucrare evaluata la peste 14 milioane euro.

In judetul Maramures, Socot a primit de la Apele Romane lucrarile de consolidare a malurilor Tisei.

Socot a executat proiectele de "Readucere pe vechiul traseu a cursului raului Tisa la frontul de captare Craciunesti" si "Consolidari ale malului Tisa la Sighetu Marmatiei, Remeti, Sapanta, Bocicoiu Mare" in valoare de aproape 40 de miliarde lei vechi. In realitate, Socot a incasat 107,9 miliarde, din care au fost receptionate lucrari de 31 miliarde.

Socot a fost o societate preferata a Apelor Romane, castigand lucrari la majoritatea bazinelor hidrografice din Banat si Ardeal: Mures, Somes, Tisa, Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb, Timis si Bega.

Printre clientii Socot se numara Directia Apelor Somes - Tisa, Directia Apelor Mures, Directia Apelor Crisuri si Directia Apelor Banat. Socot a impartit banii publici cu alte doua societati din Ardeal: Repcon Oradea si Hidroconstructia Cluj.

Lucrarile hidrotehnice din ultimii cinci ani au beneficiat de cofinantari din partea Bancii de Dezvoltare Central-Europene (BDCE) si Bancii Europene de Investitii (BEI), care au pus o serie de conditii legate de modalitatiile de atribuire a contractelor de executie.

Una dintre ele se refera la organizarea de licitatii internationale pentru contracte care depasesc un milion de euro, cerinta pe care Apele Romane nu au respectat-o, preferand sa negocieze direct cu societati ca Socot.

In judetul Hunedoara, Socot a beneficiat de lucrari dirijate de Directia Apelor Crisuri pentru amenajarea raului Crisul Alb si a afluentilor lui pe sectorul Mihaileni - Blejeni.

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Mediului a descoperit ca pretul din contractul de executie a fost mai mare decat pretul din oferta executantului. In 2004, Tribunalul Mures a dispus "anularea hotararii nr. 4725/4.09.2003 a comisiei de evaluare a AN Apele Romane - R.A.

- Directia Apelor Mures, privind rezultatul licitatiei din 22.08.2003 pentru adjudecarea executiei obiectivului de investitii - stabilizarea raului Mures in zona barajului de priza Azomures - si a rezolutiei nr. 4955/17.09.2003 a Administratiei Nationale Apele Romane - R.A.

- Directia Apelor Mures", prin care Directia a atribuit lucrari hidrotehnice catre SC Socot Mures. Instanta a dat castig unei asociatii formate din doua firme participante la licitatie. SC C.O.I.S. si SC Tecnes au contestat evaluarea Directiei si modul ilegal in care Socot a fost aleasa castigatoare a proiectului.

Dupa dezastre, aceiasi contractanti

In mod paradoxal, aceleasi firme acuzate de proasta executie a lucrarilor de indiguire din Timis si Caras au castigat contractele de reparatii pentru digurile care s-au rupt la inundatiile din aceasta vara.

In 16 august anul acesta, SC Socot a castigat cinci contracte cu Directia Apelor Banat: refacerea liniei de aparare a raului Barzava pe sector Bocsa-Gataia, judetul Caras-Severin - 4,3 milioane RON, inchidere bresa in zona Gavojdia, judetul Timis - 606.580, inchidere bresa pe raul Timis, in zona localitatii

Lugoj, judetul Timis - 615.651 RON, inchiderea liniei de aparare pe raul Poganis, judetul Caras-Severin - 1,1 milioane RON, refacere linie de aparare mal drept pe raul Bega in zona Sintesti - Margina, judetul Timis - 1,5 milioane RON.

In total, Socot a fost servita de Directia Apelor Cris cu contracte de peste 81 de miliarde de lei vechi. Se pare ca firma lui Popa nu si-a pierdut sprijinul la nivel inalt nici dupa schimbarea puterii. Societatea lui primeste in continuare contracte de directiile statului.

Firmele PSD-ului castiga

Printre contractantii de casa ai Apelor Romane apare si societatea deveana CIF SA. Din informatiile noastre, CIF a castigat cel putin doua contracte cu Apele Romane, dar se pare ca afacerile cu Regia ar fi mai numeroase.

In 11 noiembrie 2002, Directia Apelor Mures incheie cu CIF doua contracte: lucrari de amenajare pe paraul Biertan si lucrari de amenajare pe raul Tarnava Mare, ambele vizand apararea contra inundatiilor. Valoarea contractelor depaseste suma de 11,5 miliarde lei vechi.

CIF Deva a prins lucrari si in cadrul programului "Sali de sport", un proiect in care au avut de castigat societati apropiate de PSD.

CIF a construit sala de sport a Grupul Scolar Sebis din judetul Alba, unde la receptia lucrarii s-au descoperit zugraveli de mantuiala, tamplarie defecta si proasta executie. CIF a mai fost responsabila pentru lucrari neautorizate de excavare sub digul din Deva.

Controalele Primariei si ale Garzii de Mediu Hunedoara au descoperit ca angajatii societatii scoteau piatra de rau la mica intelegere, la solicitarea unor persoane particulare.

In cazul Socot, nu se aplica negocierea

OUG nr. 60/2001

Art. 11. - (1) Autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere competitiva numai in urmatoarele cazuri:

a) atunci cand, in urma aplicarii unei proceduri de licitatie deschisa sau restransa nu a fost primita nici o oferta sau nici o oferta corespunzatoare si numai daca autoritatea contractanta, dupa consultarea si negocierea cu furnizorii, executantii sau prestatorii, nu modifica substantial cerintele prevazute initial in documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei;

b) in situatii exceptionale, temeinic motivate, atunci cand autoritatea contractanta isi propune sa dobandeasca servicii sau lucrari care nu permit o estimare initiala a valorii contractului de achizitie publica datorita naturii serviciilor sau lucrarilor respective ori datorita riscurilor pe care le implica prestarea sau executia acestora.