Prefectul Cristian Roman isi va mentine functia politica si dupa 1 ianuarie 2006. Acesta a declarat, duminica dupa-amiaza, ca functia de vicepresedinte al organizatiei judetene a Partidului National Liberal (PNL), dobindita la alegerile de simbata, va fi pastrata cel putin pina la 1 aprilie.

Roman este convins ca actul normativ privind depolitizarea functiei de prefect si a celei de subprefect nu va intra in vigoare din prima zi a anului viitor, asa cum este programat. „Legea este acum in dezbatere publica si trebuie sa intre in dezbaterea Parlamentului. Am mari indoieli ca ea va iesi din ghearele parlamentarilor pina la 1 ianuarie.

Cred ca nu iese nici pina la 1 februarie sau 1 martie", a spus prefectul, care crede ca Guvernul va modifica, in scurt timp, printr-o ordonanta de urgenta, termenul de depolitizare a functiei de prefect.

De altfel, Cristian Roman si-a manifestat si indoiala fata de capacitatea autoritatilor de a infiinta, in timp util, un corp al prefectilor si subprefectilor.

„Eu voi indeplini pina la capat cerintele partidului de a ramine prefect, pentru ca presedintele partidului, domnul Tariceanu, mi-a cerut personal acest lucru", a declarat Roman.

De altfel, prefectul sustine ca este posibil ca decizia de depolitizare a functiilor de prefect si subprefect si transformarea acestora in inalti functionari publici ar putea fi anulata de actuala putere.

„Este o utopie sa crezi ca in Romania anului 2005 un partid care vine la putere va tine in brate un prefect sau subprefect impus de un alt partid", a adaugat prefectul.

In urma cu o luna, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut imperativ prefectilor liberali sa opteze pentru functiile administrative sau cele politice. In ciuda acestei solicitari, Cristian Roman s-a inscris in cursa pentru vicepresedintia PNL, obtinind un mandat de patru ani.