Sandor Mudura este un om de afaceri din Oradea care reprezinta profilul investitorului roman aparut dupa evenimentele din decembrie 1989. Mudura, cunoscut si sub porecla de "Regele Kinder", a fost inspector la SANEPID, iar in 1990 a inceput sa faca mici afaceri pentru a completa venitul de bugetar.

Printr-o combinatie cel putin dubioasa, oradeanul devine om de afaceri de mare anvergura, avand investitii comune cu o serie de personaje controversate din Ungaria. Firmele lui Mudura au investit in tot feluri de afaceri care ulterior s-au dovedit a fi oneroase.

Numele lui apare si intr-un scandal de proportii din Ungaria, fiind vorba de o frauda record in istoria tarii vecine, de aproape un miliard de forinti.

Politia si procurorii maghiari l-au convocat pentru audieri pe Mudura, dar fiind prieten la catarama cu fostul premier maghiar Peter Medgyessy, oradeanul a scapat de orice masura judiciara.

Tot prin relatiile sale cu Medgyessy a reusit performanta sa obtina fonduri de la statul maghiar pentru realizarea unor "obiective cultural-religioase" - un hotel si un centru de conferinte - in Ardeal.

Aceasta performanta este cu atat mai interesanta cu cat fondurile respective au fost dirijate initial pentru realizarea unui proiect initiat de Episcopia Reformata din Oradea, condusa de Laszlo Tökes.

Cu toate acestea, banii au fost transferati in contul unei fundatii patronate de Mudura, si investiti in obiective care nu au nici o legatura cu activitatile in domeniul cultural si religios.

Imperiul financiar, fragil de altfel, creat de Familia Mudura are ramificatii in toata tara, iar in Ungaria cuprinde zeci de societati comerciale, dintre care marea majoritate, in acte, apar ca firme fara activitate sau lucrand in pierdere. Cu toate acestea, Sandor Mudura se afla in topul primilor 300 de oameni de afaceri din Romania.

Imperiul Mudurenilor

Sandor Mudura este actionar, in Romania, in opt societati comerciale si implicat in cateva fundatii. Acestea din urma sunt folosite pentru transferul unor sume primite de la Guvernul maghiar in circuitul comercial.

In afara de firmele inregistrate in tara noastra, clanul Mudura mai detine actiuni in zeci de firme off-shore, societati comerciale din Ungaria implicate in procesul de instrainare a averii detinute de fostul Partid Comunist din Ungaria, in institutii bancare din tara vecina.

Cele opt firme sunt organizate intr-o adevarata caracatita prin care se obtin sume importante cu eludarea legilor fiscale. SC Lotus Market SA cu un capital social subscris: 22.643.480 de lei noi din care 11.542.652 lei noi si 3.526.344 dolari este una dintre cele mai profitabile afaceri.

SC Lotus Market SA administreaza un supermarket cu o suprafata de 4.500 de metri patrati. Afacerea a fost realizata prin inselarea unui om de afaceri din Targu Mures, care a pierdut, printr-o inginerie financiara, 33 de procente din afacere.

Patronii de la SC Lotus Market SA sunt, in nume propriu, Sandor Mudura tatal si fiul cu sapte, respectiv sase procente, SC Plaza Invest SA (38,5%) - controlata de Mudura senior cu 89%, Societatea de Valorificari Imobiliare BR Immobilia kft din Ungaria cu 24,3%, controlat de oamenii fostului premier Peter Medgyessy si Britton Capital&Consulting - Societate de

Investitii, Consultanta si Prestari de Servicii kft (24,3% detinute), controlata de acelasi grup de interese. O alta firma importanta a clanului Mudura este Plaza Invest SA cu un actionariat bizar: 89% apartinand lui Mudura senior, iar restul unor persoane si firme din cercul de interese al omului de afaceri oradean.

Curios este cum din datele Oficiului National al Registrului Comertului, aceasta firma, conform bilanturilor depuse pentru ultimii trei ani, nu are cifra de afaceri, nu are salariati si, evident, nici profit. Tot din caracatita "Mudura" face parte si firma patronata integral de Sandor Mudura junior, M.A. Interglob Exim srl.

Mudura senior mai este actionar unic si administrator si la firma Nou Quality System Control SRL cu sediul intr-un sat din apropierea orasului Oradea, Santion. Anul trecut, aceasta societate comerciala a avut o cifra de afaceri de 1.502.760.000 lei, noua angajati si un profit brut declarat de 1.332.876.000 de lei.

Prima firma a lui Mudura senior, Rodalex Import-Export SRL, este in curs de desfiintare dupa ce capitalul subscris a ajuns sub limita legala, iar certificatul de inmatriculare nu a fost preschimbat in termenul legal. Studio Lotus SRL este firma forta a clanului.

Pe langa Mudura senior, care detine 50% din actiuni, apare ca partener si vice-primarita din Oradea, Rozalia Ibolya Biro. SC Lotus Supermarket SA este o alta piesa cu care joaca familia Mudura. Aceasta societate are un actionariat aproape identic cu cel al Lotus Market SA.

Astfel, Mudura senior detine putin peste cinci procente din actiunile Lotus Market SA 48%, Plaza Invest 22%, iar firma maghiara Societatea de Valorificari Imobiliare BR Immobilia kft , 24%.

Firma Martex Construct SRL este, de asemenea, controlata de Mudura senior cu cei 50% din actiuni, restul fiind impartit intre un anume Vilmos Laszlo Bojtor din Ungaria si cetateanul roman Gheorghe Ioan Roatis.

Plaza Invest, firma care este actionara in societatea comerciala Lotus Market SA este controlata cu cele 89% din actiuni de Mudura senior, avand actiuni si Mudura junior. Romexa SA este detinuta de sotii Mudura, Elisabeta Ileana si Sandor (senior).

Partenerul firmei Ramexa este societatea comerciala Ramexa din Ungaria, care detine 49%. Firma Ramexa este una dintre firmele familiei Mudura inregistrata in Ungaria si prin care au reusit sa puna mana pe o serie de imobile aflate in fostul patrimoniu al Partidului Comunist din Ungaria.

In aceste actiuni au avut spijinul neconditionat al fostului premier maghiar Peter Medgyessy, lider al Partidului Socialist din Ungaria, mostenitorul raposatului partid comunist din tara vecina.

Vetrolux SRL este tot al clanului Mudura, capul familiei detinand jumatate din cele sase mii de parti sociale, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ferenc Jozsef Sandor Kiss si vice-primarita Oradiei, udemerista Rozalia Ibolya Biro.

Medgyessy, prieten si protector

Sandor Mudura senior a fost cap de afis al unor scandaluri financiar-bancare din Ungaria care au cutremurat toata lumea de afaceri si sferele politice din tara vecina. Mudura a fost citat de Inspectoratul General de Politie din Ungaria pentru a fi audiat in legatura cu mai multe infractiuni.

Cel mai important sprijin al familiei Mudura este fostul premier maghiar Peter Medgyessy si lider al Partidului Socialist din Ungaria. Medgyessy a efectuat in timpul mandatului sau mai multe vizite particulare la Oradea, gazda fiindu-i familia Mudura.

La un moment dat s-a ajuns la un incident diplomatic, cand la deschiderea unui supermarket din Oradea, Medgyessy a luat cuvantul in calitate de premier, desi autoritatile nu au fost anuntate pe caile diplomatice de vizita acestuia la Oradea.

Dupa sindrofia oficiala, politicianul maghiar a petrecut impreuna cu membrii familiei Mudura si cativa apropiati ai acestora la una dintre vilele apartinand clanului din Oradea. Fostul premier maghiar a fost dovedit ca fiind colaborator al serviciilor secrete ale regimului comunist din Ungaria.

Medgyessy a lucrat pentru serviciile secrete ca ofiter activ sub acoperire si a fost implicat in zeci de actiuni care vizau institutiile financiare internationale precum si pe colegii de la Ministerul Finantelor si din institutiile subordonate acestui for, unde a indeplinit mai multe functii de conducere. Medgyessy are 63 de ani.

Tatal lui, Bela, a fost secretarul prefecturii din Cluj in perioada celui de al doilea Razboi Mondial. Dupa terminarea razboiului a fost angajat in Budapesta, iar in anii '50 a devenit diplomat avand postul in Bucuresti. Fostul premier a invatat limba romana in aceasta perioada, obtinand ulterior chiar si un atestat in acest sens.

Studiile superioare le-a urmat la Universitatea "Karl Marx" din Budapesta, Facultatea de Economie. Ulterior a obtinut si doctoratul la aceasta unitate de invatamant. Incepand cu 1966, Medgyessy se angajeaza la Ministerul Finantelor.

La doar patru ani de la inceputul carierei, acesta se transfera la Departamentul "Finante Internationale" din cadrul aceluiasi minister. In 1982 devine adjunctul ministrului finantelor, iar cinci ani mai tarziu ministru. Odata cu schimbarea regimului politic, Medgyessy a devenit vicepremier in guvernul condus de Miklos Nemeth.

In 1996, dupa ce socialistii vin la putere, (formatiune politica descendenta a Partidului Comunist Maghiar), este numit in functia de ministru al finantelor. In 2001 accepta sa candideze pentru functia de premier din partea Partidului Socialist, iar in 27 mai 2002 este conformat in aceasta functie de Parlamentul din Budapesta. In momentul de fata este ambasador itinerant al Ungariei.

Aghiotantii

Ingineriile financiare puse la punct de Sandor Mudura senior si Peter Medgyessy sunt executate de o serie de indivizi din anturajul acestora.

Acestea au fost executate de Csaba Kerek, cetatean maghiar si partener de afaceri in mai multe firme inregistrate in Romania cu membrii familiei Mudura, si un anume Attila Kulcsar, finantatorul firmei maghiare Britton Immobilia KFT, actionar alaturi de Mudura senior in mai multe firme.

Cei doi sunt artizanii unui mega-scandal financiar, in care a disparut fara urma aproape un miliard de forinti (aproximativ 160 de miliarde de lei).

Scandalul denumit de presa maghiara cazul "K&H" - dupa denumirea institutiei financiare Societatea de Brocheraj K&H Equities prin care a fost derulata afacerea - a zguduit din temelii lumea afaceristilor si a politicienilor din Ungaria.

Nu intram in amanunte, cum cei doi, sub protectia fostului premier si cu concursul lui Mudura senior si a doi sirieni, au reusit sa deturneze o suma fabuloasa.

Important este ca in timpul audierilor lui Kerek si Kulcsar efectuate de procurorii maghiari, acestia au facut referiri la implicarea directa a lui Mudura in aceasta afacere. La un moment dat anchetatorii l-au convocat si pe Sandor Mudura pentru a fi audiat. In timpul audierilor, acesta a fost intrebat de investitia in supermarketul oradean.

Mudura a negat orice implicare in aceasta afacere, desi contractele derulate de firma care administreaza centrul comercial din Oradea au fost finantate din banii disparuti de la firma K&H Equities.

In acest sens stau dovada contractele si platile catre Britton Immobilia kft catre terte firme cu ocazia realizarii investitiei din Oradea.

Cu toate aceste audieri, Mudura nu pateste nimic, ba mai mult se declara revoltat si a sustinut ca va actiona statul maghiar in instanta pentru "aceasta miscare mizerabila".

Anchetatorii au incercat sa puna sechestru asiguratoriu pe bunurile firmei Ramexa SA din Ungaria, apartinand omului de afaceri oradean, dar fara sorti de izbanda. Presa maghiara a sustinut ca acest lucru a fost imposibil din cauza "prieteniei cu Medgyessy".

De altfel, Mudura senior figura pe o lista rezervata VIP-urilor intocmita de Kerek si Kulcsar si care obtineau sume importante dintr-un imprumut bancar contractat de la banca maghiara "Inter-Europa", unde Medgyessy era presedintele Consiliului de Administratie inainte de a fi numit in functia de premier.

48 de miliarde de lei luate de la Tökes

Sandor Mudura a fost poreclit de presa din Ungaria drept Regele "Kinder". Jurnalistii maghiari au descoperit o serie de afaceri oneroase ai caror artizani sunt Medgyessy si Mudura.

Astfel, imediat dupa numirea sa in functia de premier, Medgyessy a intervenit in favoarea prietenului sau oradean pentru a obtine un credit record pe termen lung pentru afacerile lui Mudura ce se desfasoara in Oradea. Suma in cauza este de zece milioane de euro.

Un alt incident financiar in care implicarea lui Medgyessy a fost dovedita este virarea unei sume de trei sute de milioane de forinti (48 de miliarde de lei) in contul unei fundatii infiintate special pentru aceasta operatiune, pentru construirea unui hotel si a unui centru de conferinte.

Proiectul a fost depus, initial, de institutia condusa de episcopul reformat Laszlo Tökes si viza realizarea unui loc de pelerinaj la locul nasterii poetului maghiar Endre Ady.

Tökes a castigat finantarea proiectului de catre Guvernul din Budapesta, dar dupa o partida de vanatoare organizata de Mudura pentru prietenul lui Peter Medgyessy, bani au fost redirectionati catre fundatia Regelui "Kinder".

Afacerea Lotus-Ivanyi Supermarket

Una din tepele date de familia Mudura este implicarea firmei muresene SC Ivanyi Company SRL intr-o afacere din care ei au reusit sa castige miliarde de lei fara sa miste un deget.

In luna octombrie 2002, omul de afaceri din Targu Mures, Istvan Szent-Ivanyi, a fost contactat de apropiatul fostului premier maghiar si partener de afaceri cu Sandor Mudura, Csaba Kerek. Propunerea lui Kerek se referea la infiintarea unui supermarket in Oradea avand o suprafata de 4500 de metri patrati.

Lui Szent-Ivanyi i s-a cerut sa coordoneze si sa organizeze pregatirile pentru amenajarea si punerea in folosinta a supermarketului in mai putin de doua luni.

Acesta a acceptat, avand in vedere experienta pe care o are in asemenea proiecte, iar in schimbul muncii sale Kerek si cu Mudura i-au oferit 33,3 de procente din totalul actiunilor societatii comerciale care administra supermarketul.

Astfel, la momentul discutiei actionariatul arata astfel: SC Lotus Market Srl, prin Sandor Mudura 33,3%, Britton Immobilia kft - inregistrat in Ungaria -, prin Csaba Kerek 33,3% si SC Ivanyi Company, reprezentat de Istvan Szent-Ivanyi restul actiunilor.

Pentru a oficializa intelegerea, s-a organizat si o sedinta a adunarii generale, unde s-a mai decis si denumirea societatii ca fiind SC Lotus-Ivanyi Supermarket Srl, denumire ce a fost inregistrata la Registrul Comertului cu nr. J05/1142/14.11.2002.

Prin decizia adunarii generale, Szent-Ivanyi este investit si cu functia de administrator pentru a facilita derularea cat mai eficienta si mai rapida a proiectului.

In doar cateva zile lucrarile din Oradea au luat proportii, iar Szent-Ivanyi cu echipa formata de el lanseaza comenzi ferme de aprovizionare catre 120 de firme din tara si din Ungaria. Mobilierul a fost comandat, la propunerea lui Kerek, de la firma Megaholz din Budapesta.

Utilajele importate prin firma maghiara au sosit din Spania in termenul stabilit pentru realizarea proiectului la termenul stabilit. In data de 6 decembrie 2002, in prezenta conducerii orasului Oradea, a judetului Bihor si a mii de oradeni, supermarketul dotat la nivel european a fost deschis oficial.

La doar o luna si jumatate, pe data de 23 ianuarie 2003 Mudura si cu Kerek convoaca o noua hotarare a actionarilor si il scot din joc pe Szent-Ivanyi.

Ei invoca o marire de capital de doua miliarde de lei pentru fiecare actionar, iar in momentul in care Szent-Ivanyi refuza sa plateasca ramane fara actiuni, dar nici munca lui nu este rasplatita.

Au mai trecut doi ani cand Szent-Ivanyi se trezeste cu o suma infima de bani, trimisi de Mudura, pentru care nu a semnat nici un act prin care renunta la actiunile sale. La Camera de Comert, in mod misterios, Szent-Ivanyi dispare din randul actionarilor, iar firma SC Lotus-Ivanyi Supermarket SRL este rebotezata SC Lotus Supermarket SA.

Supermarketul din Oradea este evaluat la cateva milioane de euro, iar fara contributia lui Szent-Ivanyi nu se realiza un asemenea succes financiar. Cu toate acestea, Mudura si partenerii lui au refuzat sa-i achite omului de afaceri din Targu Mures ceea ce i se cuvenea.