La nici un an dupa imbratisarea electorala dintre PNL si PD, crapaturile dintre cele doua partide incep sa se intinda spre fundatia Aliantei. Traian Basescu a fost in mod constant personajul principal care a lansat declaratii controversate in legatura cu situatia Aliantei si in principal la adresa conducerii PNL.

De cealalta parte a baricadei raspunsurile s-au concretizat prin vocea presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Acesta a atacat in mod similar Partidul Democrat si pe capitanul din umbra al acestuia, Traian Basescu.

Desi ambele personaje fac parte din cadrul politic existent si din ecuatia celor doua partide, atat PD cat si PNL ascund implicatiile acestor declaratii sub eticheta "pareri personale".

Ultimul atac al lui Ludovic Orban a fost lansat tot impotriva lui Traian Basescu caruia ii reproseaza implicarea in politica de guvernare a Partidului Democrat si il face responsabil pentru tot mai desele neintelegeri dintre partidele Aliantei.

De asemenea, in cadrul altei intruniri el si-a exprimat punctul de vedere conform caruia PNL a gresit alaturandu-se PD, iar pe viitor partidul din care face parte ar trebui sa isi demneze un candidat propriu la urmatoarele alegeri prezindentiale.

"Eu le consider pareri personale", ne-a declarat Horia Uioreanu, deputat PNL Cluj. Acesta considera ca "dialogul este singura solutie pentru rezolvarea neintegerilor. Daca ar fi existat intruniri mai dese ale Aliantei problemele ar fi fost solutionate". "Totul depinde de dialog", a mai adaugat acesta.

Dialogul insa nu poate rezolva incapacitatea personajelor politice de a depasi propriile ambitii si orgolii personale.

"Sunt doar mici divergente, nu se pune problema ca Alianta sa inceteze sa existe", sustine Daniel Buda, deputat PD. "Ludovic Orban vorbeste in numele sau dar vom vedea daca vorbeste si in numele partidului".

Horia Uioreanu si Daniel Buda nu considera ca se poate vorbi de o manevra de schimbare a lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea partidului desi se vehiculeaza ideea conform careia Dinu Patriciu pregateste, din umbra, o lovitura adresata lui Calin Popescu Tariceanu.

Este vorba despre incercarea "liderului informal" Dinu Patriciu de a-l inlocui pe Tariceanu cu Orban in fruntea partidului, cel din urma considerat a fi mai combatant in lupta dintre PNL si PD pentru suprematie in Alianta.

Mai mult, planul diabolic al lui Patriciu de a se "lepada" de Tariceanu a fost divulgat, zilele trecute, de Valeriu Stoica, cunocut pentru atitudinile sale anti-Patriciu.

Raspunsurile PD la declaratiile lui Ludovic Orban incep sa apara tot mai transante. Vicepresedintele PD, Ioan Oltean a cerut ca in cateva zile sa se clarifice, in urmatoarea sedinta a Consiliului de Coordonare, daca declaratiile presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban, reprezinta opinia oficiala a partidului.

Relatiile dintre liderii Alinatei PNL-PD Cluj sunt, la prima vedere, mai putin tensionate. Cu toate acestea, sunt cunoscute viziunile diferite ale celor doi lideri locali ai Aliantei, Marius Nicoara si Emil Boc, dar si lupta dintre cei doi pentru a-si imparti "teritoriul" local.

"Momente de neintelegeri mai exista, dar intre Emil Boc si Marius Nicoara relatiile sunt bune au anumite proiecte impreuna si colaboreaza" a tinut sa precizeze Horia Uioreanu.

Referitor la supravietuirea Aliantei pana la urmatoarele alegeri, Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj, sustinea pragmatic, in cadrul unui interviu acordat ziarului nostru, "ca daca nu supravietuieste ambele partide vor avea de pierdut, cei care nu gandesc pozitiv vizavi de aceasta chestiune sau nu numai pozitiv, ci si strategic nu pot sa nu tina cont".