Peste 10.000 de salariati din invatamant au protestat, vineri, in toata tara, impotriva acordului propus de autoritati, menit sa stinga conflictul din invatamant.

Pentru ca stabilirea legalitatii sau a ilegalitatii grevei generale declansate in data de 7 noiembrie a fost amanata, iar sentinta poate fi data chiar si peste o luna, majoritatea covarsitoare a salariatilor din invatamant au hotarat continuarea grevei si au solicitat reluarea negocierilor cu autoritatile.

In judetul Cluj, la cererea parintilor si elevilor, au fost reluate cursurile in 3 unitati de invatamant din mediul rural si intr-un liceu din oras. De asemenea si in alte judete din tara in unele unitati de invatamant au fost reluate cursurile.

Parintii sunt ingrijorati de numarul mare de ore pierdute de copii si de modalitatea in care materia va fi recuperata. De asemenea, unii profesori s-au saturat de greva, pentru ca orele pierdute cu manifestarile de protest nu le vor fi platite decat in cazul in care vor fi recuperate.

"Majoritatea salariatilor din invatamant accepta aceste consecinte. Mai mult de 80% dintre ei au semnat pentru continuarea grevei generale si numarul lor este in crestere. Vom merge pana la capat in apararea drepturilor noastre.

E adevarat, in unele unitati s-au reluat cursurile, la cererea parintilor, dar asta nu inseamna ca salariatii de acolo sunt impotriva noastra. Acolo unde este necesar, profesorii supravegheaza copiii, iar directorul institutiei respective este obligat sa le noteze prezenta la ore, pentru ca acestea sa fie calculate la salar", a declarat Lucia Cojocaru, lider FSLI Cluj.

Fiindca orele pierdute vor fi recuperate extrem de greu, fiecare zi de greva generala poate avea drept consecinta blocarea anului scolar. Din aceasta cauza, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, continua sa ceara cadrelor didactice sa se intoarca la catedra.

In ceea ce priveste recuperarea orelor pierdute din cauza grevei generale, Hardau spune ca exista doua modalitati: profesorii pot reorganiza orele, iar materia pierduta poate fi comasata, sau orele pot fi tinute in afara programului scolar, inclusiv sambata, pentru aceasta fiind nevoie de acordul parintilor.

Din punct de vedere legal, un cadru didactic poate preda in jur de 20 de ore pe saptamana, un scolar din ciclul primar poate avea pana la 25 de ore saptamanal, iar cei mai mari pot avea pana la 30 de ore saptamanal.