Programul national de reabilitare a tuturor drumurilor distruse de inundatiile care s-au abatut asupra Romaniei in vara a fost o mana cereasca pentru o serie de firme de constructii din Galati, care, pe baza influentei pe care o au in mediul politic si economic, au fost contractate de stat pentru a efectua lucrari in judet, in valoare de

peste 100 de miliarde lei vechi. Pentru a elimina contracandidatii nedoriti si pentru a le oferi drum liber unor afaceristi care se afla in legatura cu diversi politicieni, conducerea Consiliului Judetului (CJ) nu a organizat nici o licitatie pentru selectia firmelor, ci a preferat sa le contracteze direct.

Mai mult, Consiliul Judetului nici macar nu a introdus in contractele incheiate clauza prin care societatile castigatoare nu pot subcontracta lucrarile unor alte firme, la un pret mai redus (inginerie cunoscuta in cadrul institutiilor de stat sub denumirea de „spaga guvernamentala" sau „comision pentru apropiati").

In felul acesta, lipsa de transparenta cu care s-a desfasurat programul de reabilitare a drumurilor afectate de inundatii, a permis unor societati sa apeleze la intermediari pe care sa ii plateasca cu sume derizorii (pentru a face ei treaba), sa modifice din mers lucrarile pe care le aveau de efectuat si sa intarzie finalizarea lor.

Teapa „Unicom"

Societatea Unicom S.A. a primit de la conducerea Consiliului Judetului un contract extrem de avantajos. Unicom trebuia sa construiasca la Tepu trei podete noi, sa refaca mai multe drumuri locale si sa repare doua poduri. Unicom a mai primit numeroase lucrari in localitatile Ivesti, Independenta si Beresti-Meria.

Desi treaba a fost inceputa la timp, se pare ca Unicom nu a reusit sa o si finalizeze la termen. Primarii a trei localitati, unde lucreaza aceasta societate, ne-au declarat ca nu sunt multumiti de firma respectiva, deoarece nu s-a incadrat in termenul stabilit initial pentru finalizarea constructiilor.

Primarul localitatii Tepu, Daniel Tuchel (PNL), ne-a declarat saptamana trecuta ca societatea a renuntat la construirea unui podet, deoarece nu s-ar mai fi incadrat in timp si a ales sa faca in loc o simpla consolidare a unui mal. Iar acesta nu este singura problema. „Unul dintre poduri a fost realizat in totalitate.

La celalalt insa, abia s-au inceput lucrarile. Intr-adevar ne confruntam cu o intarziere din partea «Unicom», dar sper ca macar ceea ce efectueaza sa fie de calitate. Aici in Tepu am inteles ca valoarea lucrarilor de reabilitare se ridica la 6 miliarde de lei", ne-a declarat primarul localitatii, Daniel Tuchel.

Probleme cu reconstructia infrastructurii exista si la Ivesti. Viceprimarul localitatii, Georgica Stancu, ne-a declarat saptamana trecuta ca nu era gata nici unul dintre cele trei podete pe care Unicom trebuie sa le repare.

„Unul e finalizat in proportie de 90%, altul de 60%, iar constructiile la cel de-al treilea abia au inceput miercuri. Mai avem un drum neterminat si din cauza asta termenul de finalizare a lucrarilor s-a decalat la 30 noiembrie", ne declarara saptamana trecuta viceprimarul comunei Ivesti.

Nici in localitatea Independenta, unde tot Unicom lucreaza, lucrarile nu s-au finalizat la timp. Primarul comunei, Costica Ene, ne-a declarat ca firma de constructii mai are de lucrat la un podet si la reprofilarea unui drum. „S-a decalat si aici termenul de finalizare a reconstructiei infrastructurii. De la 15 noiembrie la 30 noiembrie.

Am inteles ca firma asta, Unicom, a mai inchiriat niste utilaje de la Braila, ca nu s-ar fi descurcat, dar eu sper sa termine odata", a afirmat saptamana trecuta primarul din Independenta.

Cunoscuta ca fiind una dintre firmele galatene de constructii care a incheiat in ultimii ani numeroase contracte cu statul, Unicom se afla intr-o oarecare legatura cu consilierul judetean PC Radu Cosca.

Subordonatul presedintelui CJ, Eugen Durbaca, Cosca a detinut in trecut o functie importanta la Unicom, iar directorul acestei societati, Doru Parlatescu, este chiar vicepresedinte la clubul de fotbal „Politehnica", club condus de Radu Cosca.

Contactat de noi in cursul zilei de ieri, directorul societatii Unicom, Doru Parlatescu, ne-a declarat ca el a fost plecat din Galati timp doua saptamani si nu stie exact care este mersul lucrarilor.

CJ Galati s-a lasat jecmanit pe fata

Alte firme de constructii din Galati, care au primit contracte, si-au dat seama rapid ca nu sunt capabile sa efectueze lucrarile pentru care au primit de la stat sume de cateva miliarde si le-au subcontractat, la preturi mai mici, altor societati.

Cel mai scandalos caz este cel al societatii SC Confort, care a primit de la CJ o suma de bani importanta, dar care a subcontractat lucrarile, pentru o suma mai mica, chiar firmei de constructii ce se afla in subordinea Consiliului Judetului.

Societatea Drumuri si Poduri din Galati, subordonata Consiliului Judetului (CJ), a obtinut doar trei contracte de reabilitare a drumurilor judetene afectate de inundatii, insa a inceput sa efectueze si o parte dintre lucrarile acordate, fara licitatie publica, unor firme de profil.

Directorul societatii Drumuri si Poduri, George Kramer, ne-a declarat in urma cu cateva zile ca firma Confort a oferit recent o serie de lucrari societatii Drumuri si Poduri. „E o lucrare in localitatea Namoloasa pe care a primit-o firma Confort de la CJ, dar care ne-a fost repartizata noua.

Tot acolo vom face si cateva plombari in asfalt", ne-a declarat directorul Kramer.

Directorul societatii Drumuri si Poduri, George Kramer, ne-a confirmat recent ca firma de stat, pe care el o conduce acum, a fost nevoita si in trecut sa presteze servicii pentru diverse societati private, la preturi mai mici decat cele prevazute in contractele incheiate cu statul: „S-a intamplat ca diverse firme, care au primit contracte de la stat si au apelat la noi ulterior sa isi opreasca o parte din banii primiti de la CJ si sa ne ofere, pentru aceleasi servicii pe care ele trebuiau sa le faca, o suma mai mica".

Consilierul judetean Eugen Chebac (ales recent vicepresedinte al CJ, dar suspendat din functie ca urmare a unei contestatii depuse in instanta) ne-a declarat vineri ca si alte societati au facut diverse schimburi intre ele.

El a afirmat ca tot societatea Confort a oferit o serie de lucrari, pe care trebuia sa le faca in localitatea Matca, firmei Asconti din Tecuci, firma care a primit si ea de la CJ o serie de contracte pentru refacerea infrastructurii.

„Stiu ca schimburi s-au facut si intre SC Transpec (firma condusa de sotul unei ziariste galatene) si Casico. Dar pana la urma tot Transpec a efectuat lucrarile pe care le-a primit in localitatea Cosmesti", ne-a mai declarat consilierul Eugen Chebac.

Suspecte sunt si lucrarile pe care le face firma Unicom in localitatea Tepu.

Miercurea trecuta, toti constructorii care trudeau la amenajarea celui de-al doilea podet din comuna ne-au declarat ca sunt angajati ai societatii SC Mistral SRL, si nu ai Unicom SA.

Durbaca arunca vina

In scandalul lucrarilor acordate clientelei, fara licitatie publica, numerosi consilieri judeteni din cadrul Aliantei au pasat toata raspunderea unei firme din municipiul Bucuresti, care a avut misiunea de a selecta societatile capabile sa refaca infrastrucura distrusa de inundatii, dar care, la randul ei, a fost selectata tot de conducerea Consiliului Judetului Galati.

Presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca (PC) a insinuat recent ca toata vina pentru esecul programului o poarta fostul vicepresedinte al CJ, Mircea Toader (PD) care are in prezent o relatie destul de poticnita cu Durbaca (dupa ce Toader a fost promovat in functia de secretar de stat in Ministerul de Interne, iar PC a tradat Coalitia de Guvernare la alegerile din CJ). „Sunt nemultumit de multe firme. Le-am chemat la mine si impreuna cu Eugen Chebac am punctat toate problemele. Oamenii trebuie sa stie ca nu eu am facut lista cu firmele ce vor lucra in judet. Sunt societati pe care eu nu le-as fi lasat sa lucreze.

Nu toate firmele care realizeaza lucrari sunt in intarziere. Multe dintre ele chiar si-au terminat treaba", a afirmat recent Durbaca, fara sa specifice despre ce societati este vorba.

Stapanele drumurilor, repetente la Protectia Muncii

Aproape toate firmele de constructii, „binecuvantate" de politicieni cu contracte de cateva miliarde, au avut recent probleme cu respectarea legilor.

Dintr-un raport furnizat de conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca reiese ca in urma unor controale care au avut loc la societatile respective au fost descoperite diverse probleme ce tin de protectia muncii.

Spre exemplu, la SC Confort conducerea societatii nu a asigurat materiale igienico-sanitare si nici nu a intocmit o lista din care sa reiasa ca angajatii au primit echipamente de lucru speciale. Unicom S.A a avut o organizare necorespunzatoare a activitatilor de protectia muncii si a lucrat cu schele necorespunzatoare.

De asemenea, tot la Unicom s-a descoperit ca activitatile de descarcare a unor vagoane nu a fost autorizate. Hidrotehnica S.A, alta societate care a primit contracte dentru refacerea infrastructurii, nu a avut dispozitive de siguranta la benzile transportoare, iar instruirea personalului nu a fost in conformitate cu Normele generale de Protectia Muncii.

Alte societati la care au fost descoperite mai multe probleme de acest gen sunt Arcada, Casico, Comtiem si Asconti. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului de Munca nu a aplicat nici o sanctiune firmelor prinse pe picior gresit. Singura societate care a primit un simplu avertisment a fost Asconti.

La societatea de stat Drumuri si Poduri si la firma Transpec, inspectorii ITM ne-au transmis ca nu a fost depistata nici o problema.