O uniforma de politist costa in jur de 20 milioane lei si este facuta din tercot. Un costum „de firma" nu valoreaza mai mult de 7 milioane lei. Politistii beneficiaza de uniforme gratuit in fiecare an.

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, o uniforma de politist este evaluata la suma de 17 milioane lei. Alte surse pe care le-au consultat reporterii nostri indica, pentru o uniforma de politist, costuri care ajung chiar pana la de 28 milioane de lei vechi.

O uniforma de politist este compusa din camasa, pantalon, bluza matlasata, bluzon, scurta, sepcuta, capela, ciorapi, centura si incaltaminte.

O scurta vizita pe la cele mai prestigioase magazine de moda din Oradea arata ca un costum „de firma" se poate cumpara cu circa 7 milioane lei, iar o pereche de pantofi precum cei pe care ii poarta politistii pot fi cumparati cu un milion lei. La aceasta afacere, orice magazin care se respecta ofera ciorapii gratis, astfel ca problema pretului acestor obiecte vestimentare ar fi de neglijat.

Tercot la pret de „Calvin Klein"

Dupa ce a fost aprobat noul statut al politistului si dupa demilitarizarea Politiei, conform unei hotarari de guvern din 2002, fiecare politist beneficiaza de uniforma de serviciu. In judetul Bihor sunt 900 (sau 700?!) de politisti purtatori de uniforma. Pana acum, de la Ministerul Administratiei si Internelor s-au cheltuit peste 100 de miliarde de lei pentru hainele politistilor din anul 2002 pana in prezent.

Aceasta problema a mai fost subliniata de presa, aratandu-se faptul ca hainele sunt de o calitate indoielnica si ca preturile pe care le plateste statul pentru aceste uniforme este urias. Se pare ca Ministerul Administratiei si Internelor a impartit atributiile de confectionare a articolelor vestimentare pentru politisti catre mai multe firme. O alta problema este cea a materialelor din care sunt confectionate uniformele cadrelor de politie.

Conform datelor oferite de Biroul de Presa al IPJ Bihor, uniformele sunt confectionate din „tesaturi multistrat si tercot". Se poate presupune ca este vorba de mai multe straturi de aur sau metale pretioase, pentru ca altfel nu se poate explica suma uriasa care este platita de stat pentru o uniforma. Deoarece fiecare obiect vestimentar are o perioada de casare, politistii beneficiaza anual de reinnoirea garderobei.

Daca un politist nu are nevoie sa-i fie reinnoita garderoba, acesta poate primi banii de pe haine in mana, adica sume cuprinse intre 17 si 28 milioane lei, cat costa o uniforma. Achizitionarea pieselor care compun o uniforma de politist a devenit o afacere cu comisioane grase pentru sefii din Politie, care dau sume imense din banii publici unor firme private pentru niste obiecte vestimentare de slaba calitate.

Din acesti bani, ar putea fi imbracati toti politistii in costume „Armani", „Calvin Klein" sau alte marci de renume.

Un comunicat care nu spune nimic

Am solicitat Inspectoratului Judetean de Politie sa ne precizeze pretul uniformelor cu care sunt echipati angajatii institutiei, numarul acestora, firma de la care au fost achizitionate, precum si alte detalii legate de acest subiect.

Spre neplacuta noastra surprindere, in comunicatul semnat de comandantul IJP Bihor, comisarul Liviu Popa, nu apar cele mai importante date solicitate. In schimb, intr-un limbaj de lemn desavarsit, pe care-l puteti admira in cele ce urmeaza, ni se insiruie tot felul de aiureli care nu ne interesau.

„In baza H.G. nr. 1061/2002, au fost stabilite articolele de echipament care intra in compunerea uniformei, echipamentul specific, insemnele distinctive, insigna si documentul de legitimare pentru politisti.

Echiparea cadrelor I.P.J. Bihor cu uniforma noua se face esalonat, astfel: in anul 2003, efectivele politiei rutiere cu uniforma de serviciu de vara si de iarna si efectivele politiei de ordine publica cu uniforma de serviciu de iarna; in anul 2004, efectivele politiei rutiere cu uniforma de reprezentare, efectivele politiei de ordine publica cu uniforma de serviciu de vara si cadrele care desfasoara activitati cu publicul cu uniforma de serviciu si de reprezentare.

Pana la finele anului 2005, efectivele politiei de ordine publica cu uniforma de reprezentare. La nivelul inspectoratului aproximativ 700 de cadre de politie isi desfasoara activitatea in structuri care impun portul uniformei;

Articolele de echipament care compun uniforma de politie au fost si sunt achizitionate in baza O.G. nr.60/2001 privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Materia prima folosita la confectionarea articolelor de echipament este achizitionata centralizat de catre Directia de Logistica din Inspectoratul general al Politiei Romane si consta in stofa tergal, stofa camgarm, tercot bleumarin, tercot gri-bleu si tesatura multistrat.

Articolele de echipament au o durata de utilizare diferita, fiind stabilita prin norme. Articolele de echipament model vechi care nu vor putea fi valorificate pana la data de 01.07.2006 se vor casa. Pentru achizitionarea articolelor de echipament se stabilesc proceduri de achizitie publica prin metoda «cererii de oferta» sau prin «licitatie publica deschisa» cu respectarea prevederilor O.G. 60/2001 cu toate modificarile si completarile ulterioare", bla, bla, bla.

„Prietenii" lui Chereji: Ioansilva, Picena si Deminconf!

Intrucat am anuntat-o pe sefa Biroului de Presa al IJP Bihor ca raspunsul este incomplet si nu corespunde asteptarilor noastre, dupa ce l-am instiintat despre acest lucru si pe comandantul Liviu Popa, in sfarsit, am primit si datele solicitate, dupa ce, intre timp, au trecut aproape doua saptamani de la expedierea cererii prin e-mail.

Din cel de-al doilea comunicat primit reiese exact ce am aratat mai sus. Adica faptul ca uniformele politistilor bihoreni si accesoriile acestora au fost achizitionate la preturi scandaloase.

„Inspectoratul de Politie Bihor a achizitionat echipamentul necesar cadrelor de politie numai din anul 2003, pana in acest an uniforma a fost achizitionata de catre Inspectoratul General al Politiei Romane. La nivelul inspectoratului aproximativ 900 de cadre de politie isi desfasoara activitatea in structuri care impun portul uniformei (in primul comunicat era 700, care e cifra reala?! - n.n.)".

Potrivit documentului, materia prima folosita la confectionarea articolelor de echipament este achizitionata centralizat de catre Directia de Logistica din Inspectoratul General al Politiei Romane. Articolele de echipament ale politistilor au o durata de utilizare diferita fiind stabilita prin norme interne. In anul 2003, la IJP Bihor au fost echipate efectivele politiei rutiere cu uniforma de serviciu de vara si de iarna si efectivele politiei de ordine publica cu uniforma de serviciu de iarna.

In anul 2004, efectivele politiei rutiere au primit uniforme noi de reprezentare, efectivele politiei de Ordine Publica, uniforme de serviciu de vara, iar cadrele care desfasoara activitati cu publicul, uniforme de serviciu si de reprezentare.

In anul 2003, IJP Bihor a incheiate urmatoarele contracte de achizitie pentru echipament: pentru achizitionarea pantofilor de vara iarna si a ghetelor vara iarna, cu S.C. Ioan Silva Com SRL Oradea, in valoare de 914.480.000 lei vechi (nu se specifica cate perechi - n.n.).

Pentru achizitionarea ciorapilor, contractul a fost atribuit SC Ciserom Sebes S.A. la valoarea de 49.352.000 lei (nefiind specificat nr. de perechi, nu putem calcula pretul de achizitie - n.n.). Contractul de achizitie pentru capele, camasi bluza cu maneca lunga, pantaloni de vara si iarna contractul a fost atribuit S.C. Deminconf SRL Oradea, la valoarea de 823.381.000 lei.

Bluzele matlasate si completul modular au fost cumparate de la S.C. Picena Manufactu SA Bucuresti, la valoarea de 2. 966.612.378 lei.

Pretul, ghiciti-l dvs.! Cu toate ca solicitarea privind preturile pieselor de echipament achizitionate a fost adresata de noi Biroului de Presa al IJP Bihor in urma cu trei saptamani, pana la inchiderea editiei nu am primit datele solicitate, nici macar numarul de bucati care au fost cumparate. Oricum, am remarcat ca aceste cheltuieli au fost aprobate, daca nu chiar ordonate, de fostul sef al IJP Bihor, chestorul Gheorghe Chereji, caracterizat de unele publicatii ca fiind „umila sluga a PSD".

O afacere cu carpe, de 10 miliarde

Desi cererea noastra se referea la ultimii 5 ani, datele partiale care ni s-au comunicat se refera doar la anii 2003 si 2004. An in care IJP Bihor a incheiat urmatoarele contracte: pentru achizitionarea centurilor din piele, s-a incheiat un contract cu S.C. Dav Product Buzau SRL, la valoarea de 237. 405.000 lei (nu se specifica numarul de bucati). Insemnele de grad au fost contractate cu S.C. Retex Prod SRL Talmaciu, cu 125.102. 000 lei.

Un alt contract pentru achizitia de incaltaminte, in valoare de 628.736.000 lei, a fost incheiat cu S.C. Leofex SRL Oradea. Cravatele au fost contractate cu S.C. Tremixco SRL Bucuresti, pentru suma de 38.168.000 lei. Achizitionarea ecusoanelor textile a fost incredintata firmei Condor Design SRL Bucuresti, pentru frumoasa suma de 204.204.000 lei. Si pentru cumpararea scurtelor de blana, a altei serii de complete modulare si impermeabile de ploaie, a fost preferata tot o firma din capitala, S.C.

Areca Pro Trading Bucuresti, valoarea contractului fiind de 742.975.000 lei. Pentru camasile si pantalonii de vara si iarna, contractul a fost atribuit R.A. Multiproduct Targusor, suma fiind de 588.224.000 lei. O alta transa de bluze matlasate (nu se stie cate, e mentionata doar suma - n.n.) a fost achizitionata de la S.C. Rodimex SRL Iasi, cu 111.205.000 lei.

Un numar necunoscut de costume de reprezentare de vara si iarna au fost cumparate de la S.C. Misters SRL Arad, cu 249.000.000 lei.

In total, in 2003 si 2004, doar pentru echipament, IJP Bihor a cheltuit 7,678 miliarde lei! Daca socotim si achizitiile pe 2005, care nu ne-au fost comunicate, rezulta o suma de peste 10 miliarde.

Cu toate acestea, in birourile politistilor bihoreni mobilierul e de pe vremea „Impuscatului", au restrictii la telefoane, merg cu tramvaiul la cercetari si se plang de salarii. Dar cand e vorba de banii publici, si mai marii din Politie dovedesc acelasi spirit risipitor.

In timp ce profesorii din toata tara fac greva pentru marirea salariilor lor de mizerie, chestorii-profesori de la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza" se trateaza cu vrabioara de vita, branza cu mucegai, svaiter sau sortimente fine de bauturi alcoolice - whisky, gin si vinuri nobile. Nu ne intrebati cat au costat uniformele lor!