Asociatia „O raza de lumina" din Mangalia deruleaza in prezent un proiect de colaborare cu Asociatia „Accept" din Bucuresti, prima organizatie neguvernamentala de drepturile omului din Romania care apara si promoveaza drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) la nivel national.

In cadrul acestui proiect, semnat de presedintele „O raza de lumina" Ioana Petriuc si directorul executiv „Accept" Florin Buhuceanu, minoritatea sexuala din zona Mangaliei poate primi sfaturi avizate cu privire la riscurile de imbolnavire cu HIV/SIDA si ITS.

Ioana Petriuc, presedintele „O raza de lumina" Mangalia, organizatie ce promoveaza drepturile persoanelor infectate HIV/SIDA in zona orasului (Mangalia, Limanu, 2 Mai, Vama Veche, 23 August etc), ne-a declarat ca, in protocolul de colaborare, care va dura pana la sfarsitul acestui an, au fost prevazute o serie de obiective, printre care cresterea gradului de constientizare a tinerilor activi sexual, indiferent de sex si de orientarea sexuala cu privire la infectiile cu transmitere sexuala (ITS), inclusiv HIV/SIDA, promovarea folosirii prezervativului in cadrul relatiilor sexuale temporare in randul a cel putin 1.000 de tineri (campanie ce a avut loc in cursul acestei veri pe litoralul sudic), dar si facilitarea pentru acesti tineri, a accesului la informatii cu privire la sanatatea sexuala.

„Toate persoanele LGBT care au dorit sau vor in continuare sa beneficieze de materiale informativ-educationale si mijloace de prevenire a infectarii HIV/SIDA, furnizate de ACCEPT, o pot face la sediul nostru", ne-a declarat Ioana Petriuc.

„Tuturor noi le garantam confidentialitatea, astfel incat sa evitam orice discriminare viitoare la care ar putea fi supusi sau agresivitate, hartuire, abuzuri, obscenitati, barfe, defaimari etc.". In Mangalia, ne-a declarat Ioana Petriuc, exista nu mai putin de... 200 de persoane gay sau lesbiene.

„Majoritatea covarsitoare a acestora nu doreste sa se i se cunoasca orientarea sexuala, desi cred, personal, ca locuitorii orasului nu ar avea prejudecati in aceasta privinta, cel putin populatia tanara.

Nici una dintre aceste persoane nu este casatorita, deci nu avem cazuri de bisexualism la Mangalia, iar un procent ridicat dintre ei au varste relativ tinere", a declarat pentru „Replica" Ioana Petriuc, coordonatorul „Accept" pe zona Constanta.

„Acestia ne cer materiale informative cu privire la pericolele infectarii HIV/SIDA si ITS (infectiile cu transmitere sexuala). Apeleaza la noi gay si lesbiene din toate categoriile sociale – muncitori necalificati, dar si juristi, medici sau ingineri si chiar profesori".

Faptul ca mangaliotii sunt destul de „deschisi" catre aceasta minoritate sexuala ne-a fost confirmat si de cativa locuitori ai orasului, din categorii reprezentantive pentru structura sociala.

„Nu as avea nimic impotriva daca un coleg al meu ar fi gay, ceea ce face dupa orele de curs, in viata particulara, este numai treaba lui si nu cred ca acest lucru i-ar influenta in vreun fel modul de predare sau comportamentul fata de elevi", ne-a declarat Monica L., profesor de limba engleza.

Acest mod de gandire este impartasit, din declaratiile pe care ni le-au facut reprezentantii ai medicilor din localitate, dar si angajatii administratiei publice, care sunt convinsi ca orientarea sexuala nu reprezinta nici un impediment in ceea ce priveste actul medical sau indeplinirea sarcinilor de lucru.