Inspectorii Curtii de Conturi au sesizat Tribunalul Mures pentru recuperarea unor prejudicii aduse bugetului local de catre echipa condusa de primarul orasului Ungheni, Ioan Covrig (PSD). De asemenea, inspectorii Curtii de Conturi au dispus amendarea contraventionala a edilului si a altor angajati din Primarie, in urma verificarii modului de cheltuire a banilor publici in 2004.

Printre neregulile constatate se numara efectuarea unor plati nejustificate, nerespectarea prevederilor legale privind achizitiile publice, realizarea veniturilor proprii in procent de doar 41 la suta si faptul ca 56 la suta din patrimoniu nu a fost inregistrat in documentele de inventariere si in bilantul contabil.

Cea mai grava problema depistata de Curtea de Conturi este, insa, legata de modul in care s-au acordat ajutoarele pentru tarani.

Conform actului de control, incasarile si platile efectuate de Primarie, in 2004, catre producatorii agricoli au fost in suma totala de 4,045 miliarde lei, 1.064 de acestia incasand aproximativ 3 miliarde lei pentru suprafete de pana la 5 hectare de teren, in timp ce alti 1.144 de solicitanti s-au batut pentru a primi 2,5 milioane de lei la hectar pentru lucrul pamantului.

Dintre acestia, 1.129 au fost persoane fizice, iar 14 au fost arendasi, printre care s-au numarat atat primarul Covrig, cat si consilierul agricol Mihail Platon. Acesta din urma, fiind functionar public, a incalcat Legea 161/2003, semnand atat cererea de primire a sprijinului, cat si pentru verificarea documentatiei din partea Primariei.

Totodata, s-a constatat ca pentru acordarea acestor sume au fost depuse contracte de arendare fara numar de inregistrare, iar in Registrul Agricol au fost gasite inscrisuri cu creionul. Inspectorii au stabilit un prejudiciu de 305 milioane de lei, reprezentand plati necuvenite facute arendasilor.

De cealalta parte, primarul orasului contesta raportul Curtii de Conturi si sustine ca in acest an controlul efectuat de inspectori a durat 8 luni. "Ne judecam si sunt sigur ca o sa castig. Ei au o parere, iar noi alta. Eu spun ca suntem nevinovati", a declarat Covrig. El a adaugat ca nu va plati nici amenzile care i-au fost aplicate.