Sursa de informatii a primarului Dorin Florea despre adversarii sai politici si nu numai, este un ofiter de informatii rezervist, scolit in cadrul SRI l Dumitru Rus, seful Auditului Intern din Primaria Targu Mures, a fost pana in 1999 pe statul de plata al SRI ca sef al interceptarilor l Pe langa "cartita" SRI, Florea si-a adus in solda ofiteri rezervisti din MApN l Korpadi Gyorgy, Vasile Filimon, Eugen Gorea sau Viorel Filip sunt doar cativa dintre

recompensatii pentru servicii aduse persoanei fizice Florea l Nici prefectul Ciprian Dobre nu este imun la ofiterii infiltrati din serviciile secrete

De peste cinci ani, primarul Dorin Florea beneficiaza, in materie de informatii, de consilierea nemijlocita a unui ofiter rezervist al SRI, mai blindat informativ chiar decat actualul sef al SRI Mures, col. Simion Cecan.

Dumitru Rus, o prezenta extrem de discreta si aparent timida, este angajat in Primarie pe functia de sef al Auditului Intern. Dincolo de fatada de pensionar inofensiv, Rus se preocupa de furnizarea de informatii despre adversarii politici ai primarului si de supravegherea angajatilor primariei, cunoscuti drept dificili.

Studiindu-i trecutul intelegem ca angajarea lui Rus nu este intamplatoare, fiindu-i chiar indispensabila lui Florea pentru a detine controlul asupra unei institutii atat de eterogena.

Omul care face curat inaintea si in urma primarului

Dumitru Rus, pensionar in prezent, cum se observa si din declaratia sa de avere, a lucrat pana in 1999 in Compartimentul Tehnica - Operativa la Sectia Mures a SRI. Mai pe sleau se ocupa de interceptarile convorbirilor telefonice operate de SRI. Fie ele legale sau ilegale, legate sau nu de cazuri care pun in pericol siguranta nationala.

Iesirea sa din SRI a fost abrupta si s-a produs imediat dupa prabusirea FNI. Atunci, Dumitru Rus a fost unul din personajele implicate in scandalul retragerilor pe sub mana a sumelor depuse la fond, fiind anuntat de confratele sau, col.(r) Ioan Pogacean, fostul sef al FNI, sa-si scoata urgent banii din fond.

Ceea ce Rus a si facut, impreuna cu amicii sai de incredere, fara insa a-i anunta si pe alti colegi de-ai sai. Asa a ramas, spre exemplu, col. Oprea, rezervist al SRI, cu banii luati.

In acest moment al vietii sale s-a produs intalnirea cu primarul Florea, sub mantaua caruia s-a aciuat.

Drept rasplata pentru ca nu l-a lasat sa se ramoleasca, in afara ca s-a trezit cu o functie legata chiar de supraveghere, Rus l-a invatat pe Florea cum sa se protejeze cand vorbeste la telefon, sa nu ia spaga atunci cand poate fi filmat sau filat sau l-a ajutat sa asculte oameni care nu puteau aduce nici un prejudiciu sigurantei nationale.

Rus nu este insa singurul care face treburile murdare pentru Florea si, cu siguranta, nici unicul cu abilitati de informator. Sa nu uitam ca in ultimii cinci ani, de cand Florea s-a cocotat in varful primariei, are in propria-i solda un grup de militari rezervisti fideli care nu uita ca atunci cand au ramas fara busola, sansa lor s-a numit primarul FlIrea.

Directorul fustangiu

L-am ales pe Korpadi Gyorgy drept cap de lista pentru ca este cel mai vechi, desi nu cel mai in varsta, sfatuitor de taina al primarului Florea. Inainte sa fie pe cai mari in prefectura condusa de Florea, Korpadi a activat in cadrul MApN. Discret insa i s-a sugerat sa plece. Ajuns in prefectura, Florea l-a indragit, luandu-l in echipa care si-a mutat bagajele peste drum, la primarie.

Numit in urma concursului director al Directiei Comunicare, Resurse Umane, in prezent, in urma modificarii organigramei, Korpadi ocupa functia de director executiv, fiind pe acelasi nivel cu Marius Pascan, purtatorul de vorbe al primarului si mult mai putin al institutiei.

In afara de rapoartele pe care i le remite primarului, respectiv a supravegherii atente a angajarilor in institutie (este de notorietate faptul ca in ultimii cinci ani nu a fost angajat nimeni fara a apela la sistemul PCR - pile, cunostinte, relatii) s-a remarcat prin implicarea intr-un scandal sexual, una dintre subordonate acuzandu-l de hartuire sexuala.

Scandalul a fost insa musamalizat, cu toate ca acuzatiile erau reale, cunoscut fiind comportamentul pe alocuri libidinos al directorului executiv.

Eugen Gora este un alt membru al cartelului informatorilor. Angajat pe postul de referent superior I, dupa ce s-a pensionat, Gorea, un fost subofiter ajuns ofiter superior la apelul de seara, il rasplateste pe Florea cu informatii.

Cartita liberalilor

Vasile Filimon, recunoscut drept consilier al lui Florea, a parasit structurile militare pentru ca nu avea studii superioare, ceea ce nu a contat insa cand a dat concursul care l-a propulsat in camarilla primarului.

Un alt atribut care a contat in CV-ul lui Filimon a fost faptul ca era membru PNL, cunoscut fiind apetitul lui Florea pentru oameni plasati in toate partidele, dispusi sa-l serveasca si prin care sa aiba atat informatii din interior, cat si sa conduca din umbra.

Vasile Filimon, dincolo de meritele mediocre ca ofiter, s-a remarcat pana acum doar prin faptul ca este unul din lotul de exclusi din PNL Mures, prin decizia Curtii de Onoare si Arbitraj a liberalilor, pentru ca s-a opus ca partidul sa aiba propriul candidat la fotoliul de primar, la alegerile din iunie 2004.

De asemenea, de mai putin de trei luni, se impauneaza cu functia de inspector sef la Administratia Pietelor, functie detinuta pana atunci de Cornel Core, plecat din cauza sicanelor primarului. Post din care poate strange nestingherit biruri la negru pentru Florea.

Col.(r.) Viorel Filip, fostul comandant al Brigazii 6 Tancuri, este printre ultimii militari intrati in clubul ofiterilor care il servesc pe Florea.

Filip a incercat sa ne abureasca in repetate randuri ca postul de director executiv al Politiei Comunitare nu are nici o legatura cu serviciile pe care s-a straduit sa i le presteze lui Florea, nici cu traficul de influenta la superiorii de la Bucuresti in sprijinul transferarii cu titlu gratuit a unor proprietati ale MApN (baza sportiva din Complexul Weekend sau poligonul de la Sangeorgiu de Mures) in patrimoniul primariei.

Inainte sa treaca in rezerva, col. (r.) Filip (49 de ani) nu a primit dreptul de a avea acces la informatiile NATO, cu toate cursurile de pregatire efectuate prin tari cu traditie in NATO, si a trecut in rezerva nu tocmai din proprie initiativa.

Legat de Filip inca nu am reusit sa ne lamurim care a fost rostul ca, in 1999, acesta sa-si infiinteze Filip Dreptatea SRL, o firma care nu a depus de atunci nici un bilant.

Cartita din prefectura

Prefectului nu ii va veni sa rada dupa acest periplu prin institutia lui Florea, pentru ca si el a angajat un bun coleg de-al lui Dumitru Rus, col. Ioan Barsan, consilier la Compartimentul de Informare si Relatii Publice, strecurat poate chiar de catre adversarul de peste drum.

Cat despre informatorii lui Florea, asa mediocrii cum sunt unii, ei reprezinta inca o sursa a puterii acestuia, a influentei si a controlului asupra adversarilor. Intelegem cand recitim numele acestora de ce dosare de coruptie se impotmolesc la Parchet, de ce foarte putini afaceristi protesteaza impotriva licitatiilor trucate. Trecutul e o povara.