Administratorii SC "Aradeanca" SA Arad au dejucat un plan al Socie-tatii de Investitii Financiare (SIF) Banat-Crisana prin care se intentiona preluarea "mascata" a controlului asupra fabricii de jucarii.

Scandalul a inceput de la anuntul public lansat, in 11 octombrie 2005, de SIF Banat-Crisana impreuna cu societatea de investitii financiare "IFB Finwest", prin care se facea cunoscuta lansarea unei oferte publice de vanzare, respectiv cumpararea de actiuni "Aradeanca" incepand cu 12 octombrie 2005, adica a doua zi de la data anuntului.

Oferta publica a avut loc si s-a finalizat prin cumpararea a 7,56 la suta din pachetul de actiuni de catre cei doi administratori, fiecare platind ceva mai mult de 400 de milioane de lei pentru actiunile achizitionate. "Prin cumpararea de actiuni de catre cei doi administratori nu se schimba controlul asupra societatii.

Toata aceasta campanie de cumparare de actiuni de catre administratorii salariati, Neacsiu Dana si Finata Octavian, a fost generata de intentia SIF Banat-Crisana, impreuna cu "IFB Finwest", de preluare mascata a societatii si de inchidere", se sustine intr-un document semnat de directorul fabricii, Dana Neacsiu.

Totodata, SC "Aradeanca" SA, respectiv directorul general si presedintele CA, Dana Neacsia, au aflat dintr-un ziar local, in 11.10.2005, de oferta publica ce incepea o zi mai tarziu. "Rezulta evident ca am fost cu mare grija ocoliti sa nu aflam de oferta, deoarece intentia conducerii societatii este sa continue activitatea.

In concluzie, achizitia acestor actiuni a fost un gest reflex de aparare impotriva unei tentative imorale de inchidere a societatii si o dorinta de a pastra locurile de munca pentru cei 80 de salariati ai fabricii, care, in marea majoritate, au peste 25 de ani lucrati in aceasta fabrica", se mai mentioneaza in document.

Directorul firmei aradene, Dana Neacsiu, a mai afirmat ca reprezentantii societatii au fost deschisi la orice fel de colaborare din partea oricarui investitor.

"Aradeanca" SA produce jocuri si jucarii (in principal papusi) si avut, la sfarsitul anului 2004, un rezultat financiar pozitiv - 2,4 milioane lei profit. In 2003, firma a inregistrat pierderi cifrate la aproape 600 milioane lei.

Inainte de derularea ofertei publice, societatea avea urmatoarea structura a actionariatului: PAS "Aradeanca" - 40,53% din actiuni, SIF Banat-Crisana - 39,16%, altii - 20,31 %. Fabrica a avut, dupa 1990, o traiectorie oscilanta, datorata, in primul rand, absentei unui investitor puternic.