Incepand de luni, Dorin Florea este noul sef al PD Mures l Anticipata de publicatiile noastre inca din vara, intrarea independentului Florea in PD s-a facut pe filiera Opriscan-Hava-Boc l In aceasta dupa amiaza, Biroul Permanent Judetean se va intruni pentru a lua act de decizia impusa de la centru l Echipa cu care Florea vine in PD este formata din oportunisti l Ministrul liberal Nicolaescu se arata incantat de optiunea primarului

Asa cum am anticipat inca din vara, Dorin Florea este de luni presedintele interimar al PD Mures.

Cu sustinerea presedintelui Emil Boc si a vicepresedintilor Vasile Blaga si Mircea Hava, Biroul Permanent National al PD a validat intrarea lui Florea in partid, incredintandu-i si conducerea interimara a filialei, in ciuda opozitie manifestata de presedintele Dinu Socotar, precum si a altor membri din fosta conducere.

Pe 27 septembrie, insotit de Dinu Socotar, Florea s-a intalnit la Alba Iulia cu Mircea Hava, edilul sef al municipiului si vicepresedinte al PD central.

Hava a venit apoi la Tagu Mures, unde in urma unor runde de negocieri purtate la restaurantul Europa, la sfarsitul lui septembrie, cei doi primari au batut palma pentru intrarea lui Florea in PD si preluarea conducerii filialei.

Tot atunci s-a decis intrarea in partid a unor oameni apropiati lui Florea, printre care Doru Opriscan - fost coleg de facultate cu Hava -, Mihai Porutiu si Sorin Lazar.

Ca urmare a acestei intelegeri, in 10 octombrie, Biroul Permanent Judetean al PD aproba o hotarare prin care isi suspenda activitatea, conducerea filialei urmand sa fie asigurata, pana la organizarea alegerilor, de catre o comisie mixta, formata din sapte persoane, printre care Florea, Opriscan si Maior.

Aceasta decizie trebuia avizata de catre Biroul Politic National, care insa a amanat de mai multe ori discutarea problemei de la Mures.

La nici o luna, pe 5 noiembrie, Dinu Socotar prezenta in fata membrilor BPJ un raport in care-l acuza pe Florea de umilirea publica a fostei conduceri si cerea revocarea deciziei din 10 octombrie privind delegarea conducerii catre comisia mixta. Intrucat BPN nu avizase inca hotararea respectiva, decizia BPJ de a o revoca era statutara.

Sustinere inalta

La nivelul conducerii centrale a partidului, interesul lui Florea a fost sustinut de doi dintre cei mai importanti vicepresedinti, Mircea Hava, de la Alba, si Ioan Oltean, de la Bistrita, cei doi fiind avocatii primarului si la Biroul Permanent National de luni. De altfel, la BPN nu a fost prezent nici un muresean.

In acest fel, Florea a fost practic impus de la centru, filiala judeteana neavand nici un cuvant de spus. De altfel, potrivit mai multor membri din conducerea PD, in judetul Mures nu a fost inregistrata nici o adeziune din partea lui Florea.

Desi sedinta Biroului Permanent Judetean a fost convocata abia pentru astazi, de la ora 18, Florea a inceput inca de ieri diligentele pentru a se impune la conducere, impreuna cu oamenii sai. Astfel, ieri a avut loc o intalnire a comisiei mixte, convocata de Florea in mare secret pentru ora 13:30.

Totusi, la sedinta nu au fost prezenti toti cei sapte, unul din absenti fiind chiar Dinu Socotar, lucru ce da semnalul starii tensionate pe care impunerea lui Florea ca presedinte interimar a generat-o in filiala mureseana.

Trebuie precizat faptul ca nu este exclusa varianta contestarii acestei decizii a BPN, pe care o buna parte din democratii mureseni o considera nestatutara.

Oamenii lui Florea

Asa cum precizam intr-un numar anterior, Dorin Florea a promis ca, odata instalat la sefia PD, va face o evaluare a oamenilor numiti in functii de catre democrati, ceea ce practic, inseamna ca intentioneaza sa-i promoveze pe cei apropiati lui.

Printre cei vizati, asa cum aminteam, se numara Suzana Ganta, de la ISJ si Ioan Covaciu, directorul Oficiului Judetean de Posta. Un alt post vizat de Florea este cel de sef al Garzii Financiare.

Pentru aceasta functie este avut in vedere Iuanel Gutiu, un nume legat de mai multe scandaluri, printre care cel legat de chitantele false emise de Garda sau averea impresionanta obtinuta in urma activitatii agricole ale socrilor sai.

De altfel, in legatura cu ambitia lui Gutiu si modul in care actioneaza Dorin Florea, trebuie precizat ca acesta si-a depus abia ieri dosarul pentru a participa la concursul de sef al Gaezii Financiare Mures, desi termenul de a expriat vineri.

Cu obisnuita-i atitudine plina de dispret, primarul Dorin Florea a refuzat ieri sa ne acorde o declaratie legata de acest subiect, trimitandu-ne la Marius Pascan. Trebuie, insa, precizat ca Pascan este purtator de cuvant al Primariei Targu Mures, nu al lui Dorin Florea si nicidecum pe probleme politice.

Reactia partenerilor de Alianta

Surprinzator, noii parteneri ai lui Florea, in cadrul Aliantei D.A., liberalii, nu au avut nimic de comentat referitor la proaspatul coleg. Dimpotriva, Eugen Nicolaescu s-a aratat incantat de alegerea facuta de fostul adversar. Prefectul Ciprian Dobre a refuzat sa comenteze intrarea lui Florea in PD.

Filmul evenimentelor

30 mai - Florea anunta ca isi pregateste revenirea in politica.

22 sptembrie - intalnire intre Florea si ministrul Vasile Blaga la Cluj. Cei doi bat palma pentru intrarea primarului in PD.

27 septembrie - intalnire intre Florea si Mircea Hava, vicepresedinte national al PD, la Alba Iulia

28-29 septembrie - intalniri intre Florea si Mircea Hava la Targu Mures

10 octombrie - Biroul Permanent Judetean al PD decide autosuspendarea si constituirea unei comisii care sa se ocupa de organizarea alegerilor

16 octombrie - Biroul Permanent National amana discutarea acestei probleme

5 noiembrie - Biroul Permanent Judetean decide revocarea hotararii din 10 octombrie

21 noiembrie - Biroul Permanent National accepta intrarea lui Florea in PD, ca presedinte interimar

Echipa oportunistilor

Dorin Florea a fost un taranist sadea si s-a laudat ani de-a randul ca are sange de taranist din tata-n fiu. Printre altele, a fost si candidat, in 1990, din partea PNT pentru Camera Deputatilor.

Ajuns prefect, cu sprijinul lui Ioan Avram Muresan si a fostului viceprimar Eugen Crisan, Florea a fost vreme de patru ani liderul Conventie Democrate Mures. In 2000 a iesit din PNTCD, ceea ce dus practic la distrugerea filialei, candiand ca independent pentru Primaria Targu Mures.

Sustinut direct sau indirect de mai multe partide, printre care PDSR, PUNR si PRM, a castigat alegerile, jucand pana in 2005 rolul de primar independent dependent de PSD. Echipa PSD s-a ocupat si de campania electorala din vara anului trecut, la locale, sprijin intors in toamna, cand Florea s-a implicat in campania PSD pentru alegerile generale.

Echipa cu care Florea vrea sa conduca PD Mures este formata din oameni apropiati, parteneri vechi intr-ale politicii, oameni care au dovedit, la randul lor, o deosebita capacitate de a se mula pe doctrinele partidelor aflate la putere. Doru Opriscan si Mihai Porutiu au fost colegi de partid cu actualul primar inca de pe vremea cand activau in cadrul PNTCD.

Au dezertat impreuna, cei doi alaturandu-li-se liberalilor, unde au ocupat, pana in mai 2004, pozitii de conducere in PNL. Membri ai Biroului Permanent Judetean, Opriscan si Porutiu au fost sanctionati pentru ca s-au opus intrarii lui Teodor Giurgea in cursa pentru primarie.

Claudiu Maior, consilier local si artizanul transportului public cu microbuze, care a incasat de la stat subventii, inclusiv pentru abonati de mult trecuti la cele vesnice, a parasit in aceasta vara PRM, cu tot cu scaunele filialei, acuzand incompatibilitati cu doctrina partidului.

Declaratii:

Incalcarea statutului

Statutul PD prevede, la art. 142, ca "pentru a candida la functia de presedinte al BPJ, un membru trebuie sa aiba o vechime de minim 2 ani in partid si o activitate de militant de cel putin un an, atestata ca atare", iar pentru functia de vice presedinte e nevoie de o vechime minima de un an si o activitate de militant de cel putin sase luni.

In aceste conditii, Florea si oamenii sai ar avea nevoie de o derogare din partea Biroului Permanent National, pentru a putea participa la alegeri.

E o dovada de oportunism specifica multor oameni politici din Romania. - Eugen Crisan, presedinte PPCD (PNTCD) Mures

Sa traiasca la multi ani! O sa mutam sediul la Europa. Punem firma acolo, Europa-PD. - Gheorghe Samarghitan, vicepresedinte PD Mures

Va rog sa nu ma deranjati la mobil. Vorbiti cu Marius (n. red. Marius Pascan, purtatorul de cuvant al Primariei). Relatiile cu presa le face Marius. - Dorin Florea, presedinte interimar PD Mures

La acel moment (n. red. alegerile locale din 2004) l-am sprijnit pentru ca avea sanse. Nu stiu daca pe viitor va mai avea. Eu consider ca a gresit, ca s-a grabit. - Adrian Moisoiu, deputat PRM Mures

Consilierul lui Florea

Doru Opriscan a avut atat in politica, cat si in cariera profesionala o evolutie sinuoasa, dar s-a descurcat de fiecare data, atat in hatisurile jocurilor de culise ale politicii, cat si in cele generate de detinerea diverselor functii publice.

In mandatul trecut, ca si in cel actual, constient sau inconstient, Doru Opriscan a facut jocurile si a aparat interesele lui Dorin Florea. Cu tot acest bagaj administrativ dependent, sunt putini cei care ar putea afirma ca Opriscan a fost si este un consilier slab.

Rareori la sedinte l-am vazut sa fie pe langa subiect, si poate pentru ca citeste materialele de sedinta, are adnotari etc. In legislatura trecuta, insa, a avut o sarcina mai usoara, din punct de vedere al trasului sforilor, fiind secretarul comisiei de Buget-Finante, cea mai importanta, de altfel, comisie a CL.

In 2004, independent fiind, nu a mai fost sustinut pentru vreo functie in una din comisiile importante, fiind repartizat fara prea multe deliberari direct membru in comisia de Servicii si Comert.

Desemnarea sa in aceasta comisie era cat pe ce sa paralizeze activitatea CL, deoarece Opriscan si-a dat demisia din locul prestabilit, iar comisia nu putea functiona cu un numar par de membri. (L.V.)

Pentru el personal, statutul de independent a adus foarte multe satisfactii, practic a fost votat pentru performantele ca primar. Alegerea unei culori politice exclude o asemenea varianta. Faptul ca a ales acest moment, cand lucrurile sunt neclare este o greseala pe care viitorul o va confirma sau infirma.

Statutul de independent i-a creat o evaluare ca primar, odata devenit om politic lucrurile sunt mai complicate. In ceea ce priveste relatia mea strict personala, am devenit adversari politici, nu dusmani. - Ovidiu Natea, presedinte PSD Mures

Fiecare are dreptul sa aleaga si ma bucur ca Dorin Florea a ales Alianta.

Eugen Nicolaescu, presedinte PNL Mures