¤ Doua firme de tip "One-Man Business" au inregistrat cifre de afaceri de peste o mie de miliarde lei;

¤ Cifra de afaceri realizata de primele 10 firme din top totalizeaza peste 6.264 miliarde lei;

¤ Judetul Bacau este cel mai performant din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, fiind urmat de Iasi;

¤ Firmele sucevene au raportat profituri simbolice

Oameni de afaceri ca Ion Tiriac, Sorin Ovidiu Vintu, Gigi Becali, Dinu Patriciu, Adrian Sirbu, Silviu Prigoana sau George Copos sint prezentati peste tot, datorita afacerilor pe care le conduc/detin.

Companii precum "Petrom", "Mittal Steel", "Rompetrol", "Orange", "Mobifon", "Romtelecom" sau "Petromservice" sint prezente prin mai toate topurile, indicatorii financiari ai acestora fiind "de vina" pentru includerea in aceste ierarhii.

Desi nu fac obiectul buletinelor de stiri si al deschiderilor de prima pagina ale revistelor sau ziarelor, exista oameni de afaceri, respectiv companii, in dreptul carora apar realizari de zeci, sute sau chiar mii de miliarde de lei (vechi).

Iar aceste afaceri se deosebesc esential de cele prezente in marea majoritate a topurilor prin faptul ca, cel putin teoretic, sint realizate cu un singur angajat.

Firmele de tip "One-Man Business" cu cele mai mari realizari in ceea ce priveste cifra de afaceri sint prezentate in numarul 19 al revistei economice FINANCIARUL (www.financiarul.ro), ierarhizarea fiind realizata de catre "Borg Design" (www.listafirme.ro).

Top 100 "One-Man Business", realizat in functie de cifra de afaceri raportata pentru anul 2004, include 36 de firme din Bucuresti, opt dintre acestea fiind clasate in primele 10 locuri. Number one este SC "Aim Management" SRL Bucuresti, firma infiintata in 2004, care are ca principal obiect de activitate "activitati de consultanta pentru afaceri si management (7414 - cod CAEN).

Cu un plus net de peste 1.113 miliarde lei, "Aim Management" este lider si la categoria "profit net raportat".

A doua firma a carei cifra de afaceri a depasit o mie de miliarde lei (vechi) este "Amira Serv", firma infintata in 2003 si specializata in "prelucrarea informatica a datelor". In "anul nasterii", "Amira Serv" a reusit o cifra de afaceri de "numai" 201 miliarde lei.

Pe a treia treapa a podiumului s-a strecurat o firma "nebucuresteana", SC "Melania" SRL Voluntari, care se ocupa de comertul cu ridicata al fructelor si legumelor si care a reusit performanta de a raporta un profit de 157,69 milioane lei, la o cifra de afaceri de peste 901 miliarde lei.

Prima firma cu adevarat din provincie este "Comfert" Bacau, care ocupa locul 11 si are obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor chimice. "Comfert" Bacau a fost infiintata in anul 1998.

Printre curiozitatile consemnate la primele 20 de pozitii ale topului national "One-Man Business", putem mentiona:

¤ Ocupanta locului 15, "M.G. Intermed Design" a raportat o pierdere importanta, de peste 35 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 217 miliarde lei. Firma este infiintata in 2003 (an in care a inregistrat venituri de 14 milioane lei) si se incadreaza, conform obiectului de activitate declarat, la categoria "agentii imobiliare".

¤ Patru din firmele clasate in Top 20 au raportat profit net de sub un miliard de lei (vechi), altele doua incheind anul 2004 cu pierderi.

¤ Obiectul de activitate (declarat) este diversificat, activitatile de consultanta si management fiind, totusi, prezente in cazul mai multor firme "de top".

¤ Cifra de afaceri inregistrata de primele 10 firme din top totalizeaza peste 6.264 miliarde lei, in timp ce profitul net se ridica la aproximativ de 2.020 miliarde lei, dar mai mult de jumatate din aceasta suma provine de la o singura societate - "Aim Management".

Bacau

In judetul Bacau, firma clasata pe locul II, "Professional Management", poate fi considerata cea mai performanta, daca luam in considerare profitul net obtinut - apoape 54 miliarde lei. Asa cum sugereaza si numele, "activitatile de consultanta pentru afaceri si management" reprezinta obiectul principal de activitate al acestei companii, infiintata in 2003.

"Agerom" Bacau, locul 5, a raportat pierderi de 437,25 milioane lei, avind ca obiect de activitate comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate. Printre asociatii acestei firme, infiintata in 1999, se regaseste si Doru E. Simovici.

Cu pierderi si mai mari "se lauda" o alta firma clasata in Top 10 Bacau, si anume "Gamiso Com" Onesti, al carei obiect de activitate este similar cu al firmei "Agerom".

Cifra de afaceri raportata de primele 10 firme "One-Man Business" din Bacau se ridica la aproximativ 766 miliarde lei (total), in timp ce profitul net nu atinge 10% din aceasta suma (aproximativ 72 miliarde lei), in conditiile in care 53,9 miliarde lei provin de la o singura societate.

Botosani

Judetul Botosani este "necajit" si la capitolul "One-Man Business", in Top 10 existind o singura firma cu profit net mai mare de doua miliarde lei. Prima pozitie in top este ocupata de "Home Confex", firma care se ocupa cu "fabricarea de articole confectionate din textile".

Chiar daca a lucrat in sistem lohn, este surprinzator faptul ca a reusit sa realizeze vinzari de peste 37,4 miliarde lei cu numai un angajat. Chiar daca a inregistrat un profit net de numai 2,89 milioane lei (sub 100 de dolari!), rezultatul este de 6,5 ori mai mare decit cel consemnat in 2003, anul infiintarii firmei.

In Top 10 Botosani predomina firmele care se ocupa de comert (cu diverse produse), demn de mentionat fiind faptul ca municipiul resedinta de judet detine doar prima pozitie de pe podium, celelalte doua fiind ocupate de firme care nu activeaza in municipiu.

Cifra de afaceri totala in Top 10 Botosani depaseste cu putin 128 miliarde lei, iar profitul net nu reuseste sa atinga totalul de 5 miliarde lei.

Iasi

Prima pozitie in topul iesean este detinuta de o firma din Grupul "Valgab", care il are ca reprezentant la vedere pe consilierul local Gabriel Surdu, chiar daca asociatul basarabean Valeriu Ciapchin este prezent si in calitate de administrator. "Valgab Company" este infiintata in 2004 si se ocupa cu activitati de tipul "constructii de cladiri si lucrari de geniu".

"Ambrofruit Romania" este singura firma din Top 10 Iasi care a incheiat anul cu pierderi, obiectul de activitate al acesteia fiind "comertul cu ridicata al fructelor si legumelor". Societatea a fost infiintata in 2003 si este inregistrata in comuna Belcesti.

Cu un rezultat spectaculos se prezinta "Moldova Marketing & Management Consulting" - profit net de 43,75 miliarde lei la o cifra de afaceri de 44,785 miliarde lei! Firma a fost infiintata in 2003 si se ocupa de activitati de consultanta pentru afaceri si management.

Remarcabil la nivelul judetul Iasi este faptul ca jumatate din firmele clasate in Top 10 au raportat profit net de peste 10 miliarde lei. Despre celelalte patru firme (a zecea a inregistrat pierderi) se spune (in limbaj "popular") ca au contabili foarte buni, din moment ce au reusit sa incheie anul cu profit de milioane sau cel mult zeci de milioane de lei.

Per total, Iasul se poate mindri cu un Top 10 "One-Man Business" care a raportat un profit net de peste 200 miliarde lei, la o cifra de afaceri de aproximativ 478 miliarde lei. Trebuie mentionat, totusi, faptul ca mai mult de jumatate din pofit provine de la "Valgab Company", in timp ce contributia la cifra de afaceri totala este de circa 44%.

Neamt

Prima surpriza a Topului 10 "One-Man Business" din judetul Neamt este prezenta "masiva" a firmelor din Roman - 4, la egalitate cu municipiul Piatra Neamt.

O alta surpriza este reprezentata de faptul ca nici una dintre firmele de pe podium nu a inregistrat un profit net consistent. Mai mult, "Texropor" Roman, care ocupa pozitia a treia, a raportat pierderi.

Prima firma din top, "Impar Uno" se ocupa de comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate si a fost infiintata in 1999, in timp ce "Plannja Distribution" - pozitia a doua - are ca obiect de activitate declarat "comertul cu ridicata al meterialului lemnos si de constructii", firma fiind "nascuta" anul trecut.

Cel mai mare profit net a fost inregistrat de "Regent Distributie" Tirgu Neamt - 8,17 miliarde lei, obiectul de activitate fiind "intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane".

Cu o cifra de afaceri totala de 244 miliarde lei si un profit net de aproximativ 23 miliarde lei, Topul 10 "One-Man Business" Neamt este unul mai degraba modest, desi judetul se poate mindri cu destui milionari in dolari/euro si cu numeroase afaceri de sute sau chiar mii de miliarde de lei vechi.

Probabil ca, in aceasta zona, echipa reprezinta succesul in afaceri, si nu conducatorul!

Suceava

Situatia din Top 10 Suceava este curioasa (chiar dubioasa) - nici una din firme nu a rapotat profit net mai mare de 733 milioane lei. Mai mult, profitul net total al tuturor celor 10 firme abia atinge 1,25 miliarde lei, iar cifra de afaceri totalizeaza numai 154 miliarde lei.

Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, respectiv cultivarea legumelor, a specialitatilor horticole si a produselor de sera reprezinta obiectul de activitate pentru cele doua firme care au inregistrat cifra de afaceri de peste 20 miliarde lei (fiecare), "Promanta" SRL si "Zega Impex" SRL, ambele din municipiul Suceava.

Desi a realizat o cifra de afaceri de peste 18,5 miliarde lei, "Sonigrad Wood" Vatra Dornei a consemnat pierderi, ceea ce ar putea conduce la concluzia (gresita, probabil) ca activitatea de comert cu ridicata al materialului lemnos si de constructii in aceasta zona a tarii nu este profitabila.

Vaslui

Surprinzator, judetul Vaslui se prezinta mult mai bine decit Suceava, profitul net total al firmelor din Top 10 depasind 16 miliarde de lei, in timp ce cifra de afaceri se ridica la aproximativ 223 miliarde lei.

Locul I este detinut de "Speranta Comimpex" Vaslui, firma care se ocupa cu "intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun".

SC "Moldosin Trading" SRL, desi se claseaza pe pozitia a doua in top, a incheiat anul 2004 cu pierderi de peste 2,5 miliarde lei, firma fiind infiintata in 2004 si avind ca obiect principal de activitate "comertul cu ridicata al masinilor, accesoriilor si uneltelor agricole, inclusiv al tractoarelor".

Surprinde prezenta redusa in top a municipiului Birlad (cel mai mare din judet, chiar daca nu este resedinta), cu numai doua firme in Top 10 si cu 20 in Top 100, in timp ce municipiul Vaslui are 48 de firme in acest clasament.

Nota:

Sumele mentionate in acest articol sint exprimate in lei vechi (ROL). La alcatuirea topurilor s-a luat in considerare cifra de afaceri inregistrata in anul 2004.

Numarul 19 al revistei economice FINANCIARUL (www.financiarul.ro) prezinta TOP 100 "One-Man Business" la nivel national, precum si pentru cele 6 judete ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui).

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscurile de difuzare a presei) si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Include sectiunile: Realitati economice, Companii, Constructii, Integrare Europeana, IT&C, Legislatie, Medical, Piata timplariei, Auto, Turism.

Puteti comanda abonamentul la revista economica FINANCIARUL on-line, completind talonul de pe site-ul www.financiarul.ro, din cadrul sectiunii ABONAMENTE.