Buna ziua, ARDEAL si-a propus sa realizeze in cele ce urmeaza o radiografie a factorilor care vor arunca in cel mai scurt timp societatea Somes-Dej "in groapa" – relatiile de cumetrie intre personajele care conduc si fac afaceri cu societatea, managementul defectuos si anumite probleme "contabile" ale societatii.

Personajele principale ale acestei descrieri sunt printre altii, Stefan Vuza (actionarul majoritar al societatii), Adrian Itu (directorul general al Somes), Ioan Petric (directorul BCR Dej).

"Buna ziua, ARDEAL" a semnalat, in repetate randuri, modul defectuos in care omul de afaceri Stefan Vuza intelege sa conduca societatea Somes Dej. Societatea dejeana este nici mai mult nici mai putin decat un element, se pare insignifiant, in ecuatia de putere a lui Vuza. Dovada stau in acest sens mai multe fapte.

In primul rand, Somej Dej reprezinta doar o "vaca de muls" pentru ambitiile sale, dovada in acest sens sta faptul ca un credit luat pentru Somes a fost, conform unor informatii obtinute de redactorii nostri, folosit partial pentru o alta societate din Grupul SCR pe care Vuza il patroneaza. Aspect care, in termeni de specialitate se numeste deturnare de fonduri.

Modul in care la societatea din Dej sintagma "management bun" este tradus in practica e pe cat de alarmant, pe atat de penal.

Asta pentru ca, asa cum vom arata in cele ce urmeaza, investitiile in societate se fac mai mult pe hartie, "noile investitii" in utilaje sunt practic vechi si cumparate la un pret mult mai mic decat cel asumat in scripte, iar bilanturile contabile sunt refacute pentru a beneficia de credite de la banci, dar si pentru a raporta "cifra de afaceri de milioane de euro".

Mai mult, Stefan Vuza accepta cu buna stiinta ca societatea sa fie "tepuita" de fratii Itu. Una peste alta, angajatii lui Vuza de la Somes sustin ca "starea generala in fabrica este de scarba, de lehamite".

Totodata, "investitiile" in mediu asumate si realizate de "managerul anului" sunt baloane de sapun, acceptate, se pare, cu buna stiinta de Garda de Mediu Cluj.

Asa cum am demonstrat intr-un material publicat recent in BZA, milionarul Stefan Vuza nu este nici pe departe un manager atat de bun pe cat se reclama a fi. si asta din mai multe motive. In primul rand, "bomba" Somes-Dej sta sa explodeze la propriu, "gratie" managementului defectuos marca Vuza.

In acest context ar fi de precizat faptul ca, de la preluarea societatii, Vuza a inteles sa "scape" de mai toti specialistii pe care Somes ii avea – de la sefi de sectie la contabil sef (cel din urma dandu-si demisia din motive pe care le vom preciza in cele ce urmeaza.

La preluarea societatii, Stefan Vuza si-a asumat ca, pana in anul 2014, sa faca investitii in proiectul de mediu, in valoare de 16,6 milioane de USD, printre care un electrofiltru de aer (3 milioane USD) si un filtru impotriva poluarii apei.

In ciuda angajamentelor luate de Vuza, situatia societatii se prezinta, in momentul de fata deplorabil, in timp ce angajatii sunt la un pas de a declansa greve, din cauza nemultumirilor salariale. Combinatul Somes este, dupa clasificarea Garzii Nationale de Mediu, o unitate de categoria A, adica, unul dintre marii poluatori ai judetului Cluj.

Zona de impact a efectelor dezastruoase asupra mediului inconjurator este extinsa pe intregul curs al Somesului, insa cei mai afectati de toxinele provenite din combinat sunt locuitorii Dejului. Calitatea apei si a aerului din Dej este alterata in permanenta de elementele poluante evacuate.

Modernizare second-hand

Sub aspectul investitiilor in tehnologie trambitate de Vuza lucrurile sunt mai mult decat alarmante. si asta pentru ca, de cele mai multe ori, investitiile apar mai mult pe hartie, in actele contabile, pentru a "pusca" cu obiectivele asumate in momentul preluarii combinatului.

In editiile anteriare am aratat ca Vuza a cumparat din Portugalia un utilaj vechi pentru sectia de Hartie, l-a dus in Italia unde a beneficiat de o cosmetizare sau altfel spus o operatie estetica, pentru a putea fi prezentat reprezentantilor Garzii de Mediu drept un utilaj nou.

Intrebat fiind in legatura cu "investitiile" realizate la Sectia de Hartie, presedintele SCR si patronul Somes-Dej, Stefan Vuza, ne "raporta", noile sale achizitii& "masina 1 de hartie care a costat aproximativ 100 "e miliarde de lei si o cutie de hartie, in total o investitie de 4 milioane de euro".

"Evident ca sunt noi toate, le-am cumparat din Italia, iar piesele sunt din Franta parca". Insa, pretul real al utilajelor respective este mult mai mic decat cel asumat. Iar acest caz nu este unul singular.

"Modernizarea", termen impropriu pentru ceea ce face Vuza este realizata in majoritate second hand. Potrivit informatiilor noastre, una dintre investitiile de la Somes consta si in achizitionarea unei cutii de lansare.

In realitate s-a schimbat cutia de lansare existenta cu una veche adica s-a cumparat cu 145.000 euro de la o fabrica din Portugalia, o cutie de lansate, s-a trimis in Italia, s-a curatat , si s-a aplicat eticheta firmei Fereira. Potrivit informatiilor noastre, cutia de lansare este fabricata de firma Valmet Finlanda in anul 1987, iar Vuza sustine ca este noua.

Mai mult, cutia este mai lata cu 40 cm decat necesarul, motiv pentru care angajatii au probleme cu acest utilaj intrucat "curge peste tot, dar arata bine, caci este cosmetizata". Potrivit informatiilor noastre, "vechitura a ajuns la societate la pretul de 1,7 mil euro, in timp ce o cutie de lansare noua costa 2,5 milioane de euro.

Totodata, din seria "modernizarii" mai face parte si un tambur de preluare a hartiei. In fapt, cel vechi a fost trimis in Italia a beneficiat de aceeasi binecuvantata cosmetizare si a fost reintors la Somes drept "tambur pick-up nou".

S-a trimis in Italia tot la Fereira tamburul de rezerva de la calandru vechi17 tone, s-a cumparat un tambur mic de 1,5 tone din Germania care a ajuns la Fereira si s-a intors la Dej un calandru frumos vopsit cu sigla de la Fereira.

In aceeasi ordine de idei, s-a pus la bobinator un motor si un tambur cumparate de la o societate din Petresti care prin Italia a ajuns la Dej si impreuna cu cutitele noi, cumparate de la o firma Germana-Helios, compun bobinatorul la care acum trebuie sa lucreze trei oameni pe tura, in conditiile in care "inainte de modernizare" lucrau doar doi angajati.

Mai mult, s-a instalat un sistem de control nou de la firma ABB (societatea suedeza implicata in vara acestui an intr-un imens scandal legat de mita in care ar fi implicati mai multi fosti demnitari romani, de pe vremea guvernarii PSD). Potrivit angajatilor, cu acest sistem de control se lucreaza mai greu decat cu cel vechi.

Mai toti angajatii societatii sunt la curent si constienti de faptul ca aceste noi utilaje sunt practic la mana a doua si ca din punct de vedere calitativ sunt net inferioare celor vechi, existente in fabrica.

Din acest motiv, Vuza incearca din rasputeri sa ascunda totul "sub pres", iar tacerea angajatilor incearca sa o cumpere cu "premii" (de pana la 250.000 de lei), pentru a "nu rasufla la presa". "Totul este spalare de bani sub licienta italiana. In mare cam asta este modernizarea de la noi.

Acum conducerea noastra da vina pe firma ABB carora specialistii nostri nu au stiut ce sa le ceara. Cert este ca facem o hartie mai rea decat inainte si mai putina ca nu putem lucra cu noua cutie de lansare (nu cutie de hartie cum a spus preainteleptul nostru "conducator Vuza")", ne-a declarat sub rezerva anonimatului unul dintre angajatii de la Somes-Dej.

Sub acest aspect ar mai fi de precizat faptul ca toate "modernizarile" de la Somes nu pot fi considerate de mediu, intrucat acestea s-au realizat in mare parte la Sectia Hartie. Iar hartia nu este poluator. Poluator mare este celuloza.

Totodata, intrucat Somes-Dej este considerat a fi unul dintre cei mai mari poluatori de mediu si este sub stricta monitorizare a institutiilor abilitate, ar fi de spus ca relatia dintre conducerea societatii (gratie fratilor Cornel si Adrian Itu) si Garda de Mediu este una cat se poate de cordiala.

Si asta pentru ca sefa Garzii de Mediu, Mihaela Beu a fost vecina in Dej cu familia Itu.

"Capusele" Somes-Dej

Alaturi de aceste "modernizari", un alt motiv care contribuie la dezastrul din societate il constituie activitatea fratilor Adrian si Cornel Itu, ambii cu roluri bine determinate in societate. Ar fi de precizat faptul ca, in timp ce Adrian Itu este directorul general al Somes-De, fratele acestuia, Cornel Itu este liderul PSD Dej si un influent personaj local.

Relatia acsetora cu societatea este una paguboasa, doar pentru cea din urma parte, dar se pare ca este pe deplin acceptata de Vuza. Concret, societatea Tiger Somes cumpara din fabrica hartie cu gramaj mic (produs considerat a fi cel mai scump) la un pret sub cel de fabricatie! (de 350 euro).

Deloc accidental, Tiger Somes ii are ca actionari pe cetateanul italian Valentino Fornaroli si pe Adrian Itu. Hartia cumparata, in conditiile si la pretul mai sus aratate, este vanduta la pretul pietei, potrivit informatiilor noastre, de societatea Tiger Italia, la care in schimb este actionar doar Fornaroli.

Astfel, cele doua personaje vand aproximativ 30% din productia de hartie a combinatului. Castigul lor fiind mai mult decat deductibil.

Si fratele lui Adrian Itu, Cornel Itu, liderul PSD Dej, sta bine la capitolul relatii comerciale cu combinatul. Cornel Itu este actionar, impreuna cu primarul Dejului, Ioan Ungur, la societatea Mecsom cu sediul in Dej. Mecsom are contracte cu Somes Dej de mai multi ani – de la contracte pentru intretinerea utilajelor, la cele ce vizeaza cumpararea de fier vechi.

In aceeasi ordine de idei, toate lucrarile de constructii mari din combinat sunt realizate cu firma Doremir (a unui anume selaru) care a lucrat si lucreaza la casa mezinului Mircea Itu si la herghelia de cai a familiei Itu din Urisor.

Totodata, Itu Cornel este asociat intr-o alta societate cu care introduce lemn in fabrica, cumparat in mare parte de la poarta fabricii.

Triada penala& Petric-Vuza-BCR

Potrivit informatiilor noastre, "modernizarile" de la Somes-Dej s-au realizat, sub aspect financiar, si cu ajutorul actualului director al BCR Dej, Ioan Petric (implicat intr-o alta afacere cu iz penal relatat recent in paginile BZA). Petric este un apropiat al fratilor Itu, si consilier local PSD Dej.

Dupa cum vom vedea, Petric s-a dovedit a fi un veritabil sac fara fund pentru interesele lui Vuza. Adica, dupa ce Vuza a trambitat ca Somes incheie anul 2004 cu profit de 40 miliarde de lei lei, se da inchiderea la banca cu un profit de 13 miliarde.

Potrivit surselor noastre, pentru a "pusca" cu cele afirmate de Vuza, dar si pentru a beneficia de un credit de la BCR, potrivit informatiilor noastre, in aprilie 2005, cu buna stiinta a lui Petric stias-a dispus refacerea bilantului contabil, situatie ce a determinat demisia contabilului-sef al combinatului care nu a acceptat sa fie partas.

Potrivit informatiilor noastre, BCR a acordat un credit de 8,160 milioane de euro pentru societatea dejeana, cu scopul modernizarii masinii de hartie. Asta fara sa se ceara un studiu de fezabilitate pentru suma respectiva.

Numai ca, scopul declarat al creditului a fost deturnat pentru ca imediat dupa incasarea creditului Somes a facut plati de 63 de miliarde de lei (in decurs de o saptamana) pentru unele societati membre ale grupului SCR.

Contactat telefonic pentru o declaratie oficiala in legatura cu situatia prezentata, Stefan Vuza, a refuzat sa aiba un dialog civilizat cu redactorul BZA. Tot ce am putut obtine insa de la Vuza a fost o declaratie in legatura cu creditul contractat de la BCR Dej& "Nu, nu am luat nimc... Nu stiu... Eu, Stefan Vuza, nu am luat nici un credit".

Directorul BCR, Ioan Petric& "Nu a luat nici un credit (Somes-Dej, n.r.). Nu mai stiu... Somes e de 20 de ani... Nu pot sa va spun acum sunt intr-o sedinta, sunati-ma maine. Aaa, suma de care vorbiti e prea mare... nu am dat atat".

Cornel Itu: "Eu am in lucru doar o reparatie la transportor. Mai fac lucrari toamna si primavara cand sunt opririle planificate. Insa particip la licitatie, daca le castig e bine, daca nu.... Insa nu vand lemn pentru Somes. Ma mir, nu stiu de unde aveti informatia asta, nu e adevarat".