Lui Sorin Savu, viceprimarul social-democrat al Sighisoarei, i s-a pus gand rau

Consilierii Aliantei D.A. i-au remis ieri primarului Dorin Danesan o sesizare in care solicita sanctionarea severa a viceprimarului l Acestuia i se reproseaza slaba eficienta in indeplinirea atributiilor delegate de catre primar in domeniul edilitar

Alesii FDGR s-ar putea alatura grupului contestatarilor

Am cerut de nenumarate ori, nu numai eu, dar si consilierii FDGR, sa avem in dreptul trcerilor de pietoni niste becuri de putere mare. Oare cati morti mai trebuie sa avem in Sighisoara in dreptul trecerilor de pietoni pentru a se instala aceste becuri, care nu ar costa atat de mult bugetul local.

S-a cerut acum trei luni, imperativ, ca viceprimarul sa prezinte un raport de activitate, raport pe care nu l-am vazut pana astazi. Vreau sa nu cred ca o opinie a mea, ca si reprezentant al cetateanului, este ignorata. As dori din suflet ca viceprimarul sa inteleaga ca noi, consilierii, suntem alesi, iar dansul este alesul nostru.]

Adrian Gherca, liderul grupului liberal din CL

Primarul Dorin Danesan a primit ieri o sesizare semnata de catre consilierii Aliantei D.A. din Consiliul Local, prin care ii solicita primarului sa il sanctioneze pe viceprimarul, coleg de partid, Sorin Savu.

Initiatorii proiectului ii reproseaza lui Savu neindeplinirea atributiilor care i-au fost delegate, modul in care colaboreaza cu alesii locali sau modul in care raspunde sesizarilor si solicitarilor cetatenilor.

Astfel, in domeniul edilitar-gospodaresc, domeniu care i-a fost repartizat, prin delegare, de catre primarul Danesan, Sorin Savu a esuat lamentabil. Din pacate, in defavoarea cetatenilor municipiului, iar in al doilea rand a primarului, deoarece ineficienta sa se reflecta si asupra lui Danesan.

Mircea Purenciu, unul dintre semnatarii sesizarii, a afirmat legat de "plangerile" impotriva viceprimarului: "In 2004, din bugetul pentru reparatii pentru scoli nu a fost cheltuit nici un leu. In 2005, la o treime din bugetul pe anul anterior, pana la jumatatea lui august nu erau incheiate licitatiile.

Dupa aceea, lucrurile au inceput sa se mai miste, dar doua obiective sunt tot nerealizate, din care centrala termica de la Scoala Generala Nr. 2 nu va fi, cu siguranta, finalizata in acest an, iar intre timp cheltuim nejustificat fonduri pentru incalzirea claselor". Dar problema scolilor nu este singurul lucru care i se imputa viceprimarului.

La lista nemultumirilor consilierilor se mai adauga si nefinalizarea executiei a 200 de metri de drum pe strada Cosbuc, cu toate ca banii din bugetul local au fost alocati, iar constructorul contractat, reparatiile superficiale la E60, unde capacele si gurile de canal inconjurate de moloz au ramas nesemnalizate, abandonarea proiectului de iluminat public, cu toate ca a fost semnat contractul cu Luxten, dar nu si anexele, iar instalatiile zac parasite pe trotuare.

Consilierii l-au sanctionat pe Savu si pentru modul de organizare a licitatiilor, in marea lor majoritate contestate: "Nu exista licitatie fara contestatii, ceea ce arata fie ca nu pregatesc cum trebuie licitatia, fie nu stapanesc procedura", a declarat Purenciu.

Un ultim punct subliniat in sesizare se refera la modul in care Savu le raspunde cetatenilor si consilierilor la solicitari, cu intarzieri de luni de zile.

Ineficienta viceprimarului a fost sintetizata si de catre liderul Aliantei D.A. din CL, Adrian Gherca, care a afirmat: "Ca si consilier si cetatean, ma deranjeaza ca unele hotarari ale CL nu sunt duse la indeplinire ad litteram de catre Executiv, iar probabil unul dintre cei care nu le duce la indeplinire este viceprimarul.

Ma intreb de ce s-au asfaltat niste strazi, e drept ca in pripa, acum cateva luni, daca astazi se reasfalteaza si, din pacate, prost. La fel s-a intamplat si cu trotuarele.

Nu inteleg de ce, dupa atata timp, exista inca acele cabluri lasate pentru iluminatul stradal si nu au fost puse in functiune, obligandu-i pe foarte multi oameni in varsta si nu numai sa se impiedice de ele".

Cu toate acestea, procedura prin care viceprimarul poate fi sanctionat este greoaie (reglementata de Legea nr. 393/2004), trebuind sa fie propusa de primar, care in acest caz, spre exemplu, este coleg de partid. Mircea Purenciu a incheiat cu un paradox legal, contestat de catre alesii sighisoreni, si anume anihilarea CL in raport cu viceprimarul.

Protestul consilierilor Aliantei D.A. nu este primul care se indreapta impotriva viceprimarului Sorin Savu. La ultima sedinta de CL, consilierul PD Marius Mandaianu a stat cu spatele la viceprimar, in semn de protest.

Legea nr. 393/2004, la art. 69, prevede putine cai de-al sanctiona pe viceprimar:

Art. 69

(1) Pentru abateri grave si repetate, savarsite in exercitarea mandatului de viceprimar, (…) se pot aplica urmatoarele sanctiuni:

a) mustrare;

b) avertisment;

c) diminuarea indemnizatiei cu 5-10% pe timp de 1-3 luni;

d) eliberarea din functie.

(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se aplica, prin hotarare a consiliului, la propunerea motivata a primarului. (…) Motivele care justifica propunerea de sanctionare vor fi aduse la cunostinta consilierilor cu cel putin cinci zile inaintea sedintei.

(4) Aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. c) si d) poate fi facuta numai daca se face dovada ca viceprimarul (…) a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele tarii, ale unitatii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva".

Nu pot comenta, pentru ca nu stiu despre ce este vorba si nici nu sunt eu purtatorul de cuvant. Dupa ce va fi prezentata sesizarea, vom avea o pozitie.

Stefan Gorczyca, consilier local FDGR

Am auzit ceva, ca vor sa vina sa depuna ceva, dar inca la mine nu a ajuns, voi vedea maine in sedinta de consiliu.

Dorin Danesan, primar