Demnitarii care se nimeresc in preajma generalului Gabriel Naghi ar trebui sa-si pazeasca bine buzunarele. Si asta pentru ca directorul Serviciului de Protectie si Paza s-a dovedit a fi mai atent la bunurile sefilor de stat decat la siguranta lor.

Un cadru activ al SPP a dezvaluit cateva din apucaturile de gainar ale celui care a transformat Serviciul pe care il conduce in oaia neagra a structurilor de informatii romanesti.

Iar daca Ion Iliescu l-a pastrat in functie doar in urma insistentelor sotiei sale Nina, este mai greu de inteles indecizia lui Basescu in privinta demiterii lui Gabriel Naghi, cunoscut sub numele de Naghi Valiza, dupa anii de slugarnicie la curtea lui Iliescu.

Generalul Gabriel Naghi a fost comandant de pluton inainte de Revolutie, iar implicarea sa in evenimentele din decembrie 1989 a avut un succes atat de mare, incat revolutionarii l-au inscris intr-un loc de frunte pe lista celor care au incercat reprimarea revoltei populare.

Pe 26 decembrie 1989, Naghi a fost unul dintre cei patru ofiteri MApN care s-au oferit sa formeze prima garda a presedintelui Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu. Acesta a fost inceputul unei frumoase prietenii, care a durat pana ce Bunicuta a predat definitiv sefia statutului.

Pana a fi uns, in 2000, director al SPP cu rang de secretar de stat, Naghi a fost pentru cativa ani buni bodyguard-ul liderului PDSR, ocupand functia de sef al dispozitivului de protectie.

A fost ocazia perfecta pentru ca directorul SPP sa intre pe sub pielea lui Iliescu, remarcandu-se prin solicitudinea sa deosebita si prin entuziasmul cu care cara bagajele stapanului sau, de unde si porecla de Naghi Valiza.

Dar pentru ca simtea probabil ca se plafoneaza si poate spera mai mult de la viata, actualul sef al SPP a incercat sa muste mana care il hranea si s-a apucat sa si desfaca valizele presedintelui Iliescu.

Un angajat SPP il demasca pe generalul Gabriel Naghi, intr-un material denumit „Serviciul de Protectie si Paza - Mascarada Generalilor", drept un gainar, care fura din cadourile primite de presedintele Ion Iliescu.

Iar pentru ca acesta nu vedea sau inchidea ochii, Naghi a inceput sa se „lipeasca" si la alte bunuri de valoare din Palatul Cotroceni, dupa cum sustine acelasi cadru SPP.

Prins cu ceasuri false in Constanta

Mirat de faptul ca nu-l ia nimeni la intrebari, colonelul pe acea vreme s-a gandit sa-si extinda afacerile si s-a apucat de traficul cu ceasuri de lux. Problema e ca toate aceste ceasuri erau falsuri ordinare, iar Naghi a fost prins in timp ce vindea un Rolex contrafacut unui om de afaceri din Constanta.

A urmat un scandal monstru, ascuns presei, in urma caruia presedintele Iliescu a decis sa renunte la serviciile lui Naghi Valiza, care a fost mutat disciplinar in 1996 la Centrul de Pregatire a Cadrelor de la Branesti.

Exilul a fost unul de scurta durata, Naghi fiind reabilitat de presedintele statului in urma insistentelor fierbinti ale sotiei sale, Nina Iliescu, obisnuita probabil cu omul care ii cara sacosele de la piata. Una peste alta, punand probabil Rolex de la Rolex, Naghi a reusit sa devina cel mai bine platit sef de serviciu secret roman.

Averea sa impresionanta - peste 100.000 de euro, o vila si trei apartamente - poate fi egalata doar de performanta de a deveni doctor in drept la o facultate din Craiova in doar trei saptamani, potrivit unor angajati SPP.

Sefii de stat de pana acum au stiut toate aceste lucruri, dar l-au pastrat in functie pe Gabriel Naghi, l-au avansat general maior in noiembrie 2003 si decorat in decembrie 2004 cu Ordinul Victoria Revolutiei Romane dintr-un singur motiv.

Acesta a fost facut public prima data anul acesta de catre liderul liberal Ludovic Orban: „Naghi se afla in fruntea SPP nu pentru a asigura protectia demnitarilor nostri, ci pentru a-i spiona pe acestia si pentru a culege informatii legate de activitatea lor privata".

Tinand cont de faptul ca ultima restructurare a unui serviciu secret, de la sedinta CSAT de saptamana trecuta, a ocolit cu totalitate SPP, surse autorizate sustin faptul ca generalul Gabriel Naghi va pleca saptamana aceasta intr-o lunga si binemeritata pensie. Pe care nu o poate deranja decat unul dintre cele cinci dosare penale care exista deja pe numele sau.