O fotografie face mai mult decat 1.000 de cuvinte - spune unul dintre aforismele jurnalisticii. De aceeasi parere trebuie sa fi fost si un complet de judecata din Bacau care a reusit performanta sa condamne un fotoreporter pentru ca a calomniat un doctor facandu-i poza.

Cazul este unic in Romania si probabil ca la nivel mondial exemplele pot fi numarate pe degete. Dosarul cauzei poate fi un obiect de studiu pentru doua facultati - Drept si Jurnalism - pentru ca este incredibil cum poate fi condamnat penal cineva pentru ca a facut o fotografie iar aceasta a fost reprodusa intr-un ziar.

Iuri Leteanu (foto) este acum cameraman pentru postul local de televiziune Euro TV si colaboreaza cu Antena 1. In urma cu cativa ani, prin 2001, el era fotoreporter pentru cotidianul Desteptarea din Bacau. A plecat intr-o zi cu o echipa de control formata din subprefectul Gabriel Vlase, reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Locul descinderii: un spital dintr-o localitate urbana a judetului Bacau.

" Presa semnalase faptul ca un medic ii punea pe bolnavii din sectia sa sa munceasca pentru el" - spune Iuri. Medicul in cauza isi incropise, se pare, o mica afacere: in subsolul spitalului se realizau boltari din ciment. Printr-o gaura data in pardoseala de beton se baga balastru iar in beci munceau bolnavii.

Calomnie prin fotografie

Comisia a constatat ca cele semnalate de presa se confirma. Ziarele au scris, insa toti ziaristii au fost dati in judecata de medicul respectiv pentru calomnie si insulta. Printre cei actionati in instanta se numara si fotoreporterul Iuri Leteanu. Motivul? In ziar a aparut fotografia medicului respectiv langa o alta fotografie cu boltarii.

" El si cu avocatul au insistat ca potrivit articolului 206 CP, calomnia se poate face prin orice mijloace, deci si prin fotografii" - spune Iuri Leteanu.

Treceau termene dupa termene, s-au schimbat mai multe complete de judecata pentru ca intr-o zi sa se dea sentinta: fotoreporterul este gasit vinovat de calomnie prin presa. Este condamnat la amenda penala plus plata unor daune morale in ciuda faptului ca forul superior al medicului (Directia de Sanatate Publica) confirmase tot ceea ce scrisese presa.

Condamnarea a fost pronuntata in vara lui 2004. Presedintele Iliescu i-a gratiat pe jurnalistii condamnati care ataca cu recurs si castiga apelul.

Povestea merge mai departe

Pentru fotoreporter aventura se incheie aici. Nu si pentru autoritatile implicate. Spitalul a fost condamnat la plata unor despagubiri in valoare de jumatate de miliard catre medic in timp ce primarul localitatii, care a confiscat boltarii depozitati pe un loc public, inca se mai judeca.