Imediat dupa alegerile din 2000 PNTCD a intrat intr-un cvasianonimat, liderii formatiunii remarcandu-se, mai ales, in urma scandalurilor de acuzatii de coruptie. Dupa ce au esuat si in 2004 taranistii au o singura solutie pentru a ramane in spectrul politic romanesc.

Presedintele filialelei Mures a PPCD, Eugen Crisan, considera ca aceasta ultima sansa trebuie valorificata la maxim.

8 R.T:PNTCD a relansat ideea Polului Crestin-Democrat, o idee mai veche dar nematerializata. Ce sanse credeti ca aveti acum?

E.C.:Ideea reunirii tuturor fortelor cu orientare pro-vest a plecat in '90, cand seniorul Corneliu Coposu a initiat infiintarea Conventiei Democrate. PNTCD este partidul care continua acest demers de unificare a fortelor de orientare de centru-dreapta.

Nu este o noutate ceea ce se intampla la ora actuala si arata, pe zi ce trece, ca este o necesitate absoluta a Romaniei de astazi. Crearea unui pol popular crestin democrat, semnele ca exista aceasta posibilitate, dateaza din luna mai a acestui an, cand Uniunea pentru Reconstructia Romaniei s-a alaturat PNTCD.

E regretabil ca inca la ora actuala instantele din Romania nu au gasit de cuviinta sa permita inregistrarea PPCD. Deocamdata, in formula in care a functionat pana la ora actuala functioneaza si astazi, dar continua demersul de unificare al acestor partide interesate de crearea polului de centru-dreapta.

La ultima sedinta a Comitetului National de Conducere s-a aprobat continuarea acestui demers, astfel incat Uniunea Social-Crestina, respectiv acei parlamentari care au candidat pe listele PRM si care imediat dupa alegeri si-au declarat independenta, dar care, in acelasi timp, s-au declarat interesati de o colaborare punctuala, sa fie cooptati in

PNTCD. Deci iata ca, impreuna cu Uniunea Crestin Democrata, cu Partidul Crestin si alte formatiuni, demersul continua si discutiile sunt destul de avansate.

Initiatorul si cel care are, dupa parerea mea autoritatea morala de a constitui acest pol este PNTCD, pentru ca a dovedit de-a lungul timpului ca este un partid care nu apartine structurilor care conduc la ora actuala Romania.

8 R.T.:Presedintele PNTCD, Ghoerghe Ciuhandu, a vorbit despre o apropiere de PD. Taranistii i-au sustinut pe democrati in momentul in care si-au manifestat intentia de a se alatura Partidului Popular European. Care este relatia dintre cele doua partide?

E.C.:Sigur, faptul ca in mai, PD, dintr-un partid de stanga, care a apartinut Internationalei Socialiste, a manifestat interesul reorientarii doctrinare spre partidele populare, pentru noi nu poate fi decat un lucru imbucurator si il salutam cu tot respectul. Apare in schimb un lucru care este evident.

Pana la ora actuala PD nu si-a stabilit in mod categoric si ferm doctrina in cadrul partidelor populare. PPE insumeaza mai multe partide cu doctrine asemanatoare sau nu neaparat.

Sunt crestini-democrati, sunt verzi, sunt chiar si social-democrati - social-democratii portughezi -, dar in Romania PD trebuie sa isi stabileasca si sa isi declare public apartenenta doctrinara. A fi popular este o chestiune generica.

Cu toate acestea, eu cred ca, daca exista interesul PD de a se integra intr-o contructie promovata de PNTCD, in sensul optarii ca partid pentru a participa la crearea polului crestin-democrat, este binevenit.

8 R.T.:Sa ne asteptam la o fuziune cu PD?

E.C.:Nu se pune problema fuziunilor intre partide. Acest pol poate functiona ca o coalitie de partide, un sistem federal de partide, fiecare cu identitatea sa politica, sigur cu un program comun, inclusiv cu un program de guvernare, un program electoral pentru viitoarele alegeri, dar cu mentinerea autonomiei fiecarui partid.

Nu se pune, la aceasta ora, problema fuziunii intre partide, varsarea unuia in interesul celuilalt si asa mai departe, cum se tot speculeaza ca PNTCD ar urma sa fie integrat in PD. In mod categoric acest lucru nu se va intampla. Dar demersul nu se rezuma exclusiv la partidele la care am facut referire, ci si la PNL, daca e interesat de aceasta demers. Suntem deschisi oricaror discutii pe aceasta tema.

8 R.T.:Prin ce mijloace se poate intari PNTCD si ce veti face la nivelul judetului Mures, ca presedinte de filiala?

E.C.:Am tot discutat la un moment dat despre o reorganizare. Nu cred ca in acest moment se mai pune in discutie reorganizarea PNTCD. Partidul este organizat, in mod clar, la nivelul intregii tari, sunt organizatii judetene. Sigur, trebuie lucrat in continuare la intarirea organizatiilor locale.

Si la aparitia lui ca un partid mai activ pe scena politica, cat poate sa fie de activ ca si partid extraparlamentar. La nivel de judet lucrurile sunt clare. S-a ales o structura de conducere, mandatata sa readuca partidul in interesul cetatenilor.

Exista o echipa de conducere buna, cu oameni de buna calitate si oameni care pot sa-si faca dovada capacitatii, atat pe linie profesionala cat si linie politica. Oameni asupra carora nu planeaza nici cea mai mica banuiala de implicare in anumite acte de coruptie, care ne apasa la ora actuala pe toti.

8 R.T.:S-a vehiculat ideea existentei unui conflict intre taranisti si cei din URR. Care este relatia cu noii veniti?

E.C.:Au fost doua motiuni la conferinta judeteana de alegeri, in mod firesc, in afara de mine s-a angajat in lupta pentru functia de presedinte al partidului si Cristi Avram. A fost o lupta electorala deschisa, dar corecta. Am castigat eu si l-am invitat sa faca parte din echipa de conducere, ceea ce s-a si intamplat.

Relatia dintre noi este foarte buna si nu cred ca s-a plecat vreodata de la premisa ca e ori unul, ori altul. Suntem impreuna, membri ai aceluiasi partid, si trebuie sa colaboram, ceea ce si facem.

8 R.T.:Ii mai picati pica lui Dorin Florea, pentru tradarea din 2000?

E.C.:Nu as putea spune ca exista la ora actuala o pica. Evident, am mai spus-o, primarul Florea este un produs politic al PNTCD, acest lucru trebuie afirmat cu toata seriozitatea si fermitatea.

Regretabil este ca nu recunoaste acest lucru, optiunile ulterioare politice ii apartin, dar in mod clar, el nu ar fi fost prefect daca nu ar fi fost taranist si nici nu ar fi ajuns primar in prima legislatura. Ideea ca a candidat ca independent nu e adevarata, el a candidat pe lista Conventiei Democrate, sustinut si de alte partide politice.

Iar ideea independentei unei persoane publice este exagerata. In momentul in care esti sustinut de un grup de partide e clar ca ai conexiuni politice cu acel grup politic. Ma refer la anul 2004. Sigur ca optiunea lui de intrare in PD o respect, este optiunea fiecaruia.

Ceea ce i-am reprosat in permanenta este totala detasare si as putea spune, cu regret, dispretul aratat in anumite momente fata de PNTCD, care este partidul care l-a consacrat pe scena politica. Daca nu era partidul asta ar fi fost un ilustru necunoscut.

Sigur ca exista suparari si atitudini mai retinute din partea unor lideri sau a unor membri PNTCD din judetul Mures, dar cu toate astea, cred ca lucrurile se pot rezolva.

8 R.T.:Cum vedeti viata politica in anul care urmeaza?

In primul rand trebuie sa ne uitam si la ce se intampla la nivel national. Alianta trece prin mari probleme in ceea ce priveste armonizarea actiunilor lor. Cred ca sunt mult mai mari probleme in cadrul Aliantei la ora actuala decat au fost in Conventia Democrata.

Atunci au fost cateva crize, dar pana la urma lucrurile s-au terminat, iar coalitia, aflata la guvernare la data respectiva, a reusit sa ajunga la termen cu alegerile, deci nu au fost anticipate. Criza la ora actuala in cadrul Aliantei este, dupa parerea mea, mult mai mare decat a fost in perioada Conventiei.

In atare situatie va trebuie sa ne gandim in mod serios ca exista posibilitatea alegerilor anticipate, un motiv in plus pentru care trebuie sa urgentam demersul de creere a unui pol crestin democrat si asteptam clarificarea pozitiei PD, care trebuie sa fie foarte clara vizavi de acest pol. Oricum, nu cred ca Alianta DA va mai merge impreuna la viitoarele alegeri.

8 R.T: In Targu Mures chestiunea etnica a fost, intotdeauna, supralicitata. Cum apreciati proiectul de lege a statutului minoritatilor, propus de colegii dvs. din cadrul Partidului Popular European, UDMR?

E.C.: Cred ca Legea minoritatilor trebuie analizata si supusa dezbaterii publice. Nu sunt adeptul enclavizarii Romaniei. Sunt adeptul descentralizarii economice, a reorganizarii teritoriale a Romaniei sub forma regiunilor si provinciilor, dar sub nici o forma pe criterii etnice.

Aceste demersuri nu sunt la nivelul secolului XXI si nu exista nicaieri in Europa un asemenea tip de organizare sau, acolo unde exista, creaza probleme.

Din aceasta cauza, cred ca Legea minoritatilor nu trebuie facuta sub presiune politica, ci trebuie sa fie dezbatuta public si trebuie astfel conceputa incat sa nu lezeze interesele romanilor in propria tara, dar in acelasi timp, sa dea satisfactie europeana minoritatilor din aceasta tara.

Noi intotdeuna am avut o colaborare buna cu UDMR, o colaborare politica, existenta si inainte de 1996, dar si dupa, si consider ca sunt oameni rezonabili si vor intelege ca proiectul trebuie dezbatut si corectat.

8 R.T.:S-a vehiculat ca v-ati afla in negocieri cu Florea pentru sefia Oficiului Judetean de Posta. De ce v-ar oferi acest post?

E.C.:Nu sunt interesat de aceasta chestiune. Problema nu se pune in discutie acum daca sa merg sau sa nu merg la Posta. E adevarat ca am lucrat in domeniu peste 20 de ani, intre timp lucrurile au evoluat in alta parte, eu am afacerile mele in turism… In plus, la ora actuala exista o nominalizare la Oficiul de Posta. Lucrurile sunt, din punctul asta de vedere foarte clare.

Nu stiu ce poate sa apara in plus. Si nici nu cred ca ar fi nevoie si bine acuma sa se intervina cu alte schimbari, cu alte numiri, pentru ca acest lucru nu poate sa duca decat la conflicte. Eu sunt adeptul starilor normale de lucruri, nu al starilor conflictuale.

Nu am sprijinit niciodata starile conflictuale si acestea nu vor duce niciodata la un lucru bun si in interesul cetateanului. Ele pot sa creeze satisfactii de moment unor cercuri interesate sa mentina stari conflictuale. Stiti cum e, in general in ape tulburi se prind pestii mari.

Nu asta e scopul nostru, mai ales ca noi am promovat si sustinem cu fermitate revenirea la moralitate in politica. Cat se poate, sigur, pentru ca politica nu se face de catre sfinti.

8 R.T In cat timp vor ajunge taranistii din nou in Parlament?

E.C: Cred cu convingere ca apelul pe care l-a facut PNTCD, de revenire la matca a unor lideri de marca, va duce la cresterea partidului. Prin ei, oamenii trebuie sa inteleaga ce a reprezentat PNTCD pentru Romania si ce poate reprezenta. Guvernarea noastra a dat o alta directie Romanie. In acea guvernare s-au pus bazele unor mari proiecte de dezvoltare a Romaniei.

Sa nu uitam ca in perioada guvernarii Ciorbea peste o suta de mii de mineri au fost disponibilizati fara a se crea un conflict social, sa nu uitam ca in acea perioada s-a facut cea mai spectaculoasa crestere salariala la dacali, cu 68% - de atunci pana astazi nu s-au facut decat indexari -, sa nu uitam ca tot atunci, in administratiile locale s-au ridicat salariile functionarilor publici cu peste 80%. Sunt lucruri pe care trebuie sa le aparam, pentru ca au fost si lucruri pozitive. Evident ca, atunci cand vrei sa faci o reforma adevarata, te confrunti cu insatisfactia si cu supararile populatiei. PNTCD si-a asumat in totalitate acea guvernare, asa cum, din pacate, celelate partide nu au facut-o.

Dimpotriva, s-au debarasat oarecum de acea guvernare, dar iata ca vine si scadenta. Atat PD, cat si liberalii, care au facut parte din acea guvernare, au castigat alegerile dupa patru ani de opozitie parlamentara, dar nu dau prea mare satisfactie.

Astazi (ieri, n. red.) se implinesc trei ani de cand Romania a fost vizitata de presedintele Statelor Unite, cu ocazia primirii in NATO. Primirea in NATO a Romaniei in 2002 nu a fost o intamplare, nu a fost un moment politic creat de PSD. A fost un moment politic creat de Coventia Democrata, care impreuna cu aliatii a inceput acest demers, finalizat in 2002.

Deci, absolut toate lucrurile importante care s-au realizat, faptul ca Romania si-a intors fata - dupa o orientare evidenta in perioada 1990-1996 spre Moscova sovietica -, catre vest, in toate acestea baza a fost pusa sub guvernarea Conventiei.

Datorita acestui fapt PNTCD are obligatia de a continua demersul, astfel incat la urmatoarele alegeri sa reuseasca sa isi exprime pozitia ferma privind continuarea si accentuarea actiunilor de integrare in structurile europene. PNTCD are aceasta obligatie fata de poporul roman si consider ca o va face cu responsabilitate.