Asociatia Pro Democratia – Club Ramnicu Valcea a organizat in perioada 19 – 20 noiembrie 2005 seminarul „SOCIETATEA CIVILA SI INTEGRAREA ROMANIEI IN UNIUNEA EUROPEANA" in parteneriat cu asociatiile non-guvernamentale Pro Xpert Ramnicu Valcea, COGEN Romania si Directia Dezvoltare, Programe, Integrare Europeana a Consiliului Judetean Valcea

Seminarul a fost adresat cetatenilor, organizatiilor non guvernamentale si presei, iar ca invitati au participat domnii Cristian Pirvulescu si Lucian Branea.

Ca intotdeauna Cristian Pirvulescu a cucerit, cu prezenta sa charismatica dar si cu mesajele discursului sau.

Ideea generala transmisa catre audienta – referitor la Romania, Europa si valorile fiecareia dintre aceste entitati a fost ca tara noastra trebuie sa aleaga acum directia inspre care se indreapta si ca aceasta alegere, ca sa fie asumata de un cat mai mare numar de cetateni romani, trebuie sa aiba la baza un set clar de valori.

„Nu Uniunea Europeana trebuie sa conceapa proiectul de integrare a Romaniei. Este problema si sarcina Romaniei sa-si elaboreze proiectul de integrare in Uniunea Europeana." a fost una dintre concluziile principale ale dezbaterii „Valori romanesti – valori europene" moderata de domnul Pirvulescu.

Si pentru ca valorile abstracte nu pot fi sustinute decat cu resurse concrete, Lucian Branea a prezentat mecanismul de finantare in domeniul educatiei prin prezentele programe comunitare Socrates si Leonardo Da Vinci, precum si noua forma pe care o vor lua aceste programe in perioada 2007-2013 respectiv Programul de actiune integrata in domeniul invatarii de-a lungul intregii vieti, expunerea sa suscitand un la fel de viu interes.

Si pentru ca Lucian Branea nu-mi era cunoscut pana de curand decat ca moderatorul de la [romania_eu_list], tin sa adaug ca a fost primul coordonator al unui program APD de parliamentary accountancy (1994-1995) si cel care a initiat si editat, in 1995, prima versiune a Cartii Albastre a Democratiei care s-a numit, la vremea respectiva, "Tot ceea ce ati vrut sa stiti despre Parlamentul Romaniei si n-ati indraznit sa intrebati".

Calitatea lectorilor, a materialelor prezentate dar si a publicului au contribuit din plin la succesul actiunii, succes confirmat la final de aprecierile unanime ale participantilor, motiv suficient pentru organizatori sa continue seria acestor seminarii.