El a precizat ca a incheiat dezbaterile cu reprezentantii administratiei locale de la toate nivelurile, urmand finalizarea negocierilor politice cu partidele parlamentare, in special cu cele din opozitie. Blaga a precizat ca, in opinia sa, proiectul de lege reflecta intrutotul programul de guvernare asumat de Guvernul Tariceanu.

Ministrul a tinut sa insiste pe principiul descentralizarii. „Pana acum, nici un minister nu a dorit, cu adevarat, descentralizarea, cu exceptia, partiala, a ministerului Educatiei", a afirmat Blaga. In opinia sa, descentralizarea inseamna transferul de la Guvern in teritoriu a autoritatii administrative dar si a celei financiare.

In acest scop a anuntat infiintarea unui Oficiu al Descentralizarii, care va elabora metodologia descentralizarii pentru fiecare minister in parte si va monitoriza derularea acestui proces. Blaga a tinut sa explice si noile proceduri de distribuire a fondurilor de la Buget, care nu vor mai fi transferate pe calea Consiliilor Judetene, ci direct localitatilor.

Astfel, fondurile de echilibrare se vor distribui pe principiul excluziunii, in functie de media veniturilor pe cap de locuitor din fiecare unitate administrativa. „Important este ca banii sa ajunga, cu adevarat, la cei mai saraci si nu la clientii politici", a explicat Blaga. „Trebuie sa terminam cu comunismul din sistemul de distributie al fondurilor de dezvoltare", a mai spus ministrul.

El a explicat ca acestea vor fi impartite pe proiecte concrete realizabile. „Nu mai dam cate putin la toti de nu ramane nimic in urma lor. Tocmai din acest motiv, in acest moment, exista, peste tot, o gramada de lucrari incepute si neterminate", a explicat Blaga.

Inca nu e consens in Coalitie

Blaga continua sa sustina prevederile din proiectul de lege care nu sunt tocmai agreate de partenerii din Alianta, in special pe intrarea in vigoare a posibilitatii inlocuirii presedintilor de Consilii Judetene si a viceprimarilor cu jumatate plus unu din voturile consilierilor abia de la 1 ianuarie 2008.

„Nu gasesc nici un argument pentru a schimba regulile jocului in timpul jocului, pentru a satisface doar niste interese politicianiste", si-a justificat Blaga optiunea.

Liberalii nu sunt de acord cu acest punct de vedere, ei solicitand intrarea in vigoare a acestei prevederi din momentul adoptarii legii, pentru a putea inlocui, acolo unde se poate, presedintii de Consilii Judetene ai PSD, celebrii „baroni locali".

„In acest moment nu exista un punct de vedere oficial, o decizie politica clara a Coalitiei pe acest subiect", a recunoscut presedintele PD, Emil Boc.

De asemenea, Blaga continua sa pledeze pentru intarirea rolului primarului („Este cel mai reprezentativ, fiind ales direct de catre cetateni", a argumentat ministrul) prin atribuirea puterii de a conduce sedintele de Consiliu Local.

Cu toate acestea, Blaga sustine si introducerea, optionala, a functiei de city-manager, care, in viziunea sa, va fi un fel de sef al sefilor de servicii comunitare, ale carui prerogative pot merge pana la cea de ordonator principal de credite. „Cu Legea Prefectului suntem intr-o posibila criza de timp", a afirmat Blaga.

Cum, de la 1 ianuarie 2006 prefectii vor trebui sa fie inalti functionari publici, fara coloratura politica, ministrul Administratiei si Internelor spune ca Guvernul va promova Legea Prefectului si cea privind Corpul Inaltilor Functionari Publici prin ordonanta de urgenta.

In schimb, proiectul Legii Administratiei Publice Locale va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, solicitandu-se, insa, procedura de urgenta. Blaga a precizat ca, deocamdata, nu este interesat sa preia conducerea Comunitatii de Informatii.

„Ma onoreaza, daca exista o asemenea propunere, desi eu n-am auzit despre asa ceva, dar vreau sa-mi finalizez proiectele la care lucrez acum si sa-mi duc mandatul de ministru pana la capat", a declarat Blaga, care a recunoscut ca, initial, nu a dorit sa accepte functia de ministru. „Pana la urma, a fost o decizie de partid.

Mi s-a spus: «Haide ca nu avem alta solutie», si m-am conformat", a recunoscut Blaga, afirmand ca a renuntat greu la functia de consilier al presedintelui Basescu, pe care a ocupat-o timp de o saptamana.