Unul din cei patru experti elvetieni sositi in Romania pentru implementarea conceptului de Politie de Proximitate, Georges Chariatte, a facut, ieri, la Timisoara, dezvaluiri socante. El a declarat ca, pana anul trecut, serviciile secrete de pe teritoriul tarii noastre i-au ascultat telefonul.

Expertul sustine ca, la un moment dat, a auzit in aparat o conversatie purtata intre seful proiectului de implementare a Politiei de Proximitate in Romania, Peter Schorer, si coor-donatorul acestui proiect din cadrul IGPR. Culmea e ca acestia se aflau la doar cativa metri distanta de el in timp ce purtau amintitul dialog, a mai explicat Chariatte.

Pe de alta parte, expertul a spus ca se afla la Timisoara pentru o actiune de evaluare, ocazie cu care a criticat in termeni extrem de duri atat siste-mul de organizare politienesc, cat si Justitia din Romania. El a spus ca in Politie s-a impamantenit un sistem inertial, care ofera prea usor posibi-litatea avansarii periodice in grad.

"Acest sistem produce comisari-sefi care, adeseori, nu stiu sa lege doua vorbe", a mai observat elvetianul.

"Intentia de a schimba mentalitatea politistilor este ingreunata chiar de structura Politiei. Sunt prea multe nivele intermediare, prea multa ierarhie: circa 70 la suta sunt sefi, fata de 3 la suta, cati sunt in Elvetia, de pilda", a mai declarat Georges Chariatte.