Bugetarii din sistemul de invatamant au fost deseori invartiti ca niste marionete chiar de catre sindicatele la care varsa anual sume considerabile sub forma unor cotizatii.

Cei care au reusit sa se instaleze in functii de conducere si sa decida cand un Guvern isi face bine treaba si cand nu au avut de-a lungul timpului numeroase interese politice si financiare, care au contat uneori mai mult decat interesele tuturor profesorilor care platesc pentru a beneficia de sprijinul „avocatilor" lor in fata

Guvernului. Asa s-a intamplat spre exemplu in Federatia Educatiei Nationale, unde cei care s-au instalat la conducere au avut mereu interese financiare si politice, de pe urma carora au profitat sau au vrut sa profite.

Ieri candidat PD, azi contestatar al Guvernului PD-PNL

Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru se declara nemultumit de Guvernul PNL-PD, iar pana acum nu a cazut la nici o intelegere cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru a suspenda greva din invatamant.

Chiar daca acum protesteaza la adresa democratilor, in urma cu cativa ani, Croitoru visa sa ajunga parlamentar chiar pe listele Partidului Democrat.

El a candidat pentru Camera Deputatilor din partea PD sub sloganul: „Cu tine, pentru tine!" si in programul sau electoral promitea ca va sprijini corpul profesoral, pentru a-si recapata statutul de elita, va milita pentru sprijinirea tuturor categoriilor de salariati bugetari, iar tinerii isi vor gasi in persoana lui cel mai important sprijin pentru a putea discuta de egalitatea sanselor.

Ca viitor deputat PD, presedintele Federatiei Educatiei Nationale mai afirma ca prin „organismele financiare americane" (cu care are raporturi privilegiate) va aduce fonduri de peste 50 de milioane de dolari(!).

Iar fiecare scoala din judetul Vrancea (unde isi anuntase candidatura) va primi cel putin un computer. In final, fostul candidat al PD, Catalin Croitoru facea un calcul simplu si mentiona ca 10 ani a slujit cu succes 400.000 de dascali, iar 4 ani va putea sluji 400.000 de vranceni.

Desi s-a bazat pe spijinul tuturor profesorilor din federatia lui, Croitoru nu a reusit sa prinda un post in Parlament.

Surse din invatamantul galatean ne-au declarat ca reprezentantii Partidului Democrat din judetul vecin nu l-ar fi sustinut suficient pe Croitoru, ci au preferat sa promoveze in capul listei alte nume sonore din Vrancea. De atunci, Croitoru pare sa fi adoptat o atitudine oarecum suspecta.

Pe vremea cand Partidul Social Democrat s-a aflat la Guvernare, federatia Condusa de el nu a declansat nici o greva de proportii in invatamant, insa imediat cum PD a venit la Guvernare au si inceput sa apara nemultumirile sindicalistilor.

A plecat din PNL sa devina sindicalist de frunte

Presedintele Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar (afiliat la Federatia Educatiei Nationale), Valeriu Diculescu a fost si el membru intr-unul dintre partidele aflate acum la guvernare. Diculescu a fost multa vreme membru PNL, insa dupa alegerile generale el a anuntat ca si-a dat demisia din PNL.

Pe atunci erau programate alegeri si in interiorul sindicatului, iar Diculescu isi anuntase deja, neoficial, candidatura la un nou mandat de presedinte. El refuzat sa comenteze motivele pentru a renuntat la partid, afirmand doar ca in politica este greu sa te afirmi daca esti sarac.

Cu toate acestea, in perioada in care Diculescu a anuntat ca a plecat din PNL, in Galati erau distribuite, pe baza algoritmului politic, dar si in functie de prietenii, cumetrii si simpatii, numeroase functii de conducere in administratia locala.

Tot atunci a fost stabilita si echipa de conducere a Inspectoratului Scolar Judetean (dominata de membri PNL). Lui Diculescu nu i s-a oferit insa nici un post de conducere la Inspectoratul Scolar, dar el a negat faptul ca actuala greva din sistem si demisia lui din PNL ar avea vreo legatura cu acest lucru.

Bani de salarii ba, bani pentru Ciosu da!

Numele secretarului general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, nu este legat de nici un partid politic.

Insa majoritatea angajatilor din sistemul de invatamant stiu despre asa-zisa fabrica de mobila a familiei lui, care si-a marit cifra de afaceri in ultimii ani, datorita contractelor obtinute de la fosta conducere a Inspectoratului Scolar Judetean.

In anul 2002, firma SC Guadalahara SRL, la care este asociat fiul lui Constantin Ciosu, Daniel Ciosu, a dotat Inspectoratul Scolar Judetean cu mobilier de specialitate. In 2003 tot firma condusa de Ciosu a fost aleasa de Inspectoratul Scolar sa doteze cu mobilier niste camere de cazare din Galati.

Numai in doi ani, Inspectoratul Scolar (care era condus pe vremea aceea de consilierul judetean PSD, Stefan Simion) i-a facut cadou fiului lui Ciosu contracte de peste 90 de milioane de lei. Banii au provenit bineinteles de la buget, adica de la guvernul care nu a avut niciodata bani pentru cresterea salariilor din invatamant.

Ca fapt divers, in anii 2002 si 2003, Ministerul Educatiei si Guvernul care a sponsorizat firma lui Ciosu nu au avut parte de nici o greva. Salariile mici nu ii suparau atat de tare pe liderii FEN, iar despre calcularea eronata a unor sporuri salariale, conducerea Federatiei nici nu a dorit sa vorbeasca in prima instanta.

Cu toate acestea, zilele trecute, Constantin Ciosu, ne-a declarat ca de fapt, in Guvernarea PSD, lefurile profesorilor erau mult mai mari si acesta este motivul real pentru care toti prosteaza acum.

Revista profesorilor FEN, folosita la propaganda electorala

Revista tuturor angajatilor din invatamantul romanesc, in special a celor afiliati la Federatia Educatiei Nationale, este si ea suspectata de partizanat politic.

Scoala Romaneasca, la care figura ca director in urma cu cativa ani, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, a facut propaganda electorala unor partide politice.

Spre exemplu, in anul 2000, pe coperta revistei aparea mare bustul liberalului Teodor Melescanu, pe vremea aceea insa membru al formatiunii APR. Mesajul electoral al lui Melescanu, transmis profesorilor, era unul foarte scurt: „ApRoape de tine".

In vremea aceeaea, la revista „Scoala Romaneasca", ce se vindea sub sloganul „Singura care spune lucrurilor pe nume" detineau functia de redactori sefi adjuncti Teodor Firtonea (anchete-eveniment) si secretarul general al FEN, Constantin Ciosu (social).

Transparenta zero la capitolul cotizatii

Anual, conducerea Federatiei Educatiei Nationale administreaza sume imense de bani, ce provin de la cotizatiile membrilor sai. La Federatia Educatiei Nationale este afiliat si Sindicatul din Invatamantul Preuniversitar Galati, care insumeaza in jur de 5.500 de membri.

Fiecare membru de sindicat achita lunar o cotizatie de 1% din salariul lui. Asta inseamna ca un profesor care are o leafa de 5 milioane de lei vechi, plateste lunar cate 50.000 de lei.

La un simplu calcul reiese ca in fiecare luna, conducerea Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar incaseaza cel putin 220 de milioane de lei vechi (daca ar fi sa consideram ca toti membrii de sindicat au un salariu de doar 4 milioane de lei pe luna).

Numerosi profesori care achita aceste cotizatii la sindicat ne-au declarat ca nu stiu cum sunt cheltuiti banii lor, deoarece nici unul dintre cei care se afla la conducerea sindicatului nu le ofera astfel de informatii.

Sindicatul Invatamantului Preuniversitar este singurul sindicat reprezentativ din sistemul de invatamant din Galati.

Dupa scandalul lefurilor calculate eronat, de anul trecut, in judetul de langa Dunare incepusera sa isi stranga adepti si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, respectiv sindicatul „Educatia" de la scoala speciala P.P.Neveanu (condus de un profesor cu orientare liberala, Adrian Andrasescu).

Insa numarul membrilor din cele doua formatiuni sindicale a ramas in continuare destul de mic.