Peste 1.000 de pacienti care necesita tratament specializat in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau sunt inscrisi pe listele de asteptare pentru ca nu mai au loc in spital. Alti 1.000 de bacauani vor astepta pana la anul pentru o proteza. Laboratoarele si-au epuizat si ele fondurile, iar bolnavii sunt nevoiti sa isi plateasca singuri analizele.

In Spitalul Judetean de Urgenta Bacau circa 1.000 de bolnavi nu pot beneficia de spitalizare pentru ca nu mai au loc.

Aproape in fiecare sectie, zeci de pacienti isi asteapta randul la internare, iar cei care au cel mai mult de suferit din aceasta cauza sunt persoanele cu afectiuni cardiologice, neurologice si gastroenterologice, majoritatea lor persoane in varsta.

Deficitul de personal si numarul mare de internari ale cazurilor de urgenta isi pun amprenta si in sectia de chirurgie unde circa 25 de pacienti mai au de asteptat cel putin o luna pentru operatie.

Situatia este asemanatoare si la endocrinologie, diabet, medicina interna, urologie, reumatologie si radioterapie.

"In general, bolnavii cu dispensarizare la Gastroenterologie sunt trecuti pe listele de asteptare de 30-45 de zile, ne-a declarat dr. Constantin Petraru, medicul sef al sectiei. Sunt pacienti cu hepatite cronice, ulcere, ciroze care mai pot astepta un tratament intensiv. Avem doar 25 de paturi, desi suntem unica sectie pe judet, asa ca in prezent sunt in asteptare peste 100 de bolnavi.

Cand unul din ei se acutizeaza vine imediat la spital si intra al doilea sau chiar al treilea in pat".

In Policlinica, ecograful e "amanetat" pana la anul

In Policlinica spitalului, programarea pacientilor pentru diferite investigatii medicale a devenit deja o rutina. La radiologie, sunt trecuti pe listele de asteptare, in medie, 14 bolnavi pe zi, la radioscopie - 7, iar la ecografie - 13, ceea ce inseamna ca lunar, numarul programarilor depaseste cifra de 250, pe fiecare specialitate.

Iar daca pentru radioscopii si radiografii bolnavii programati mai au de asteptat pana la inceputul lunii urmatoare, pentru o ecografie trebuie sa se prezinte la spital … la anul.

"Nu putem respecta normativele tehnice din lipsa de personal, adauga si dr. Elena David, medicul sef al compartimentului de Radiologie. Realitatea e alta: sunt foarte multi bolnavi, iar numarul lor e in continua crestere".

Liste de asteptare pentru proteze

Alti 1.000 de bacauani care au nevoie de proteze si orteze sunt pe lista de asteptare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Bugetul pe care CJAS l-a primit anul acesta pentru decontarea dispozitivelor medicale a fost depasit de mult timp, iar bolnavii care asteapta sa le vina randul la proteze, orteze, cristaline sau aparate auditive sunt programati si ei pentru anul viitor.

Retetele si analizele gratuite sunt platite de bolnavi

Si pentru ca bolnavii sunt nevoiti sa se bata ca sa prinda un bon de ordine pentru o consultatie la un cabinet de specialitate din Policlinica, multi dintre ei apeleaza la cabinetele particulare.

Aici insa intampina o alta problema: chiar daca isi platesc consultatia sunt in imposibilitatea de a-si primi retete gratuite si compensate. Si asta pentru ca legea le interzice medicilor de familie sa prescrie o reteta dupa ce aceasta a fost eliberata de un medic de la un cabinet cu plata.

Iar daca mai sunt nevoiti sa isi faca si o analiza intr-un laborator, (pentru ca nu este considerata urgenta si deci nu poate fi facuta gratuit in spital), pacientii constata cu stupoare ca toate, absolut toate aceste unitati si-au epuizat fondurile alocate de Casa de Sanatate prin contractul din acest an.