Lucrarile Congresului Spiritua-litatii Romanesti de Pretutindeni debuteaza, astazi, la Alba Iulia intr-o atmosfera mai trista decat in anii trecuti.

Organizatorii au trebuit sa renunte la unii dintre invitati din cauza lipsei spatiilor de cazare, iar expozitiile de carte si expozitia internationala de arta plastica nu au putut fi amplasate in spatiile convenite initial (holurile Casei de Cultura a Sindicatelor) din cauza pretului prea mare solicitat de institutie si a interferarii cu alte evenimente din programul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

De asemenea, autoritatile locale au ignorat evenimentul. Desi invitatii si organizatorii incepusera sa soseasca inca de sambata, nici conducerea Prefecturii, nici cea a Consiliului Judetean sau a Primariei municipiului nu si-au gasit timp pentru a se intalni cu acestia si au tratat cu indiferenta pregatirile pentru Congres.

Presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni (care a demarat proiectul congresului), Victor Craciun, a evitat, insa, sa faca declaratii dure la adresa autoritatilor locale si a preferat sa considere ca vinovata de lipsa de promovare a evenimentului este presa.

"Reprezentantii Congresului sunt mai multi decat ziaristii din Alba Iulia", a constatat acesta la conferinta de presa. Pe de alta parte, jurnalistii au fost anuntati de schimbarea orei la care era organi-zata conferinta de presa cu doar o jumatate de ora inainte.

"Toate eforturile noastre pentru ca sa tresara Alba Iulia s-au izbit de o anumita atitudine de neincredere a presei fata de ce vrem sa facem noi", a adaugat Craciun. Totusi, acesta a mentionat ca pretul mai mare decat anii trecuti a facut ca unele dintre evenimentele importante pentru Congres sa fie mutate de la Casa de Cultura a Sindicatelor.

Mai direct a fost, insa, pictorul Petre Achitenie. "Am venit aici la dumneavoastra cu sufletul si ne trezim ca vorbim de bani si nu de suflet", a spus artistul, referitor la imposibilitatea organizatorilor de a folosi holurile Casei de Cultura.

Practic, expozitia internationala de arta si expozitiile de carte vor fi mutate in spatiile unui hotel din centrul orasului Alba Iulia, situat, insa, departe de centrul evenimentelor dedicate Zilei Nationale, care au loc in apropierea Parcului din Cetate, in zona Catedralei Incoronarii.

Congresul Spiritualitatii va reuni aproximativ 400 de participanti din peste 30 de tari, reprezentand in jur de 100 de organizatii ale romanilor din strainatate. Printre acestia se afla si scriitori, artisti si oameni de cultura. Lucrarile se vor desfasura pe cinci sectiuni, iar la finalul evenimentului este asteptat sa participe si primul ministru Calin Popescu-Tariceanu.