Liberalii targumureseni si-au ales sambata echipa de conducere pentru urmatorii patru ani l Pentru sefia organizatiei, detinuta anterior de Ciprian Dobre, au candidat doi tineri

Sustinut de prefect si de ministrul Eugen Nicolaescu, presedinte al PNL Targu Mures a fost ales Victor Mora, fratele consilierului judetean Akos Mora l La Reghin, liberalii s-au saturat de moliciunea viceprimarului Pui

Sala Mare a Palatului Culturii a gazduit sambata, incepand cu ora 10, Adunarea Generala a PNL Targu Mures, reunita pentru a desemna echipa ce va conduce organizatia municipala in urmatorii patru ani.

In fata unui prezidiu patronat de ministrul Eugen Nicolaescu, liberalii targumureseni au audiat discursul de incheiere a mandatului prezentat de fostul lider al organizatiei, prefectul Ciprian Dobre, care a subliniat cresterea inregistrata de PNL in ultimii patru ani si succesele obtinute de organizatia municipala Targu Mures, care are doi parlamentari, dintre care unul este ministru, si un prefect. Si Eugen Nicolaescu a prezentat in nuante de roz situatia din partid, atat la nivel central, cat si local, avertizand participantii sa nu mai ia in seama diversiunile PSD si ale "carcotasilor".

De altfel, toate discursurile din deschiderea lucrarilor Adunarii Generale au avut ca si loc comun optimismul si increderea in viitorul PNL, partid care, pana in 2008, trebuie sa ajunga cea mai importanta forta politica romaneasca din judet.

La Adunarea Generala de sambata au fost prezenti si reprezentanti ai partidelor partenere din cadrul arcului guvernamental.

Din partea PD le-a transmis liberalilor asigurari de buna colaborare, chiar daca situatia in cadrul Aliantei DA la nivel judetean este destul de problematica, fostul presedinte democrat, Dinu Socotar, in timp ce mesajul presedintelui PC Mures, Marian Cornaciu, a fost citit de catre primvicepresedintele Silviu Morariu.

Mora, copil de trupa

Victor Mora, fratele consilierului judetean Akos Mora, s-a prezentat in fata electorilor cu un program al carui cuvant de ordine a fost "echipa", iar obiectivele principale institutionalizarea PNL, crearea unor structuri pe categorii sociale, organizarea de conferinte si actiuni pe teme specifice orasului, precum si formarea unui candidat care sa castige la urmatoarele alegeri Primaria Targu Mures. Candidatura lui Victor Mora a fost sustinuta atat de Ciprian Dobre si ministrul Eugen Nicolaescu, cat si de presedintele TNL Mures, Horatiu Moldovan, sau consilierul judetean Teodor Giurgea.

Printre atuurile cu care "Vichi" s-a prezentat in fata Adunarii Generale se numara munca depusa in campania electorala, cand Victor Mora a fost printre cei mai activi membrii liberali, fiind si liderul retelei electorale a Aliantei DA pe judet, dar si sprijinul primat din partea unor grei ca Nicolaescu, Dobre sau Ichim.

Rebelul sanctionat

Oponentul lui Victor Mora, Dan Masca, patronul grupului de firmea Reea, s-a lansat intr-un discurs extrem de critic la adresa actualei conduceri liberale si, in isoanta cu antevorbitorii, a atras atentia asupra scaderii in sondaje a PNL, precum si asupra modului in care este condus partidul, pe care l-a caracterizat ca fiind bazat pe "relatii si nepotism".

Masca i-a criticat pe liderii actuali ai PNL Mures, apreciind ca nu au inteles reforma promovata de Stolojan si ca sunt responsabili de scaderea popularitatii formatiunii.

Discursul lui Masca a fost primit cu replici dure de majoritatea celor prezenti la prezidiu, Eugen Nicolaescu catalogandu-l drept "pata de culoare" a conferintei.

Atat Nicolaescu, cat si Ciprian Dobre sau Teodor Giurgea i-au reprosat lui Masca faptul ca nu s-a implicat in activitatea filialei, iar fostul lider al organizatiei a propus sanctionarea lui Masca pentru ca, prin discursul sau, ar fi adus atingere demnitatii membrilor PNL.

Fara surprize

Asa cum era de asteptat, cele mai multe voturi le-a intrunit Victor Mora (302), Dan Masca fiind creditat ca un bun presedinte de organizatie de 31 dintre participanti. In acest fel, grupul din jurul senatorului Mihail Antonie a mai suferit o infrangere, iar grupul Nicolaescu-Dobre si-a intarit pozitia de conducere la nivel judetean.

Din tot atatia candidati, vicepresedinti ai PNL Targu Mures au fost desemnati Virgil Mailat, Constantin Florea, Nicolae Havrilet si Marius Ichim, toti parte ai "echipei Mora".

La Reghin, lui Pui ii sar fulgii

Alegerile interne din PNL Reghin, desfasurate tot sambata, au insemnat esecul viceprimarului Sorin Pui, care si-a pierdut locul de vicepresedinte, ramanand in Biroul Permanent doar gratie unei prevederi statutare, prin care orice ales local este si membru al BPL.

De altfel, nemultumirile liberalilor reghineni fata de actualul viceprimar au crescut constant in ultimul timp, fiindu-i imputate atat pierderea, anul trecut, a Primariei in favoarea unui reprezentant al UDMR - cand populatia maghiara din Reghin nu depaseste 20% - cat si lipsa de rezultate dupa preluarea mandatului.

Intr-adevar, de la instalarea ca viceprimar Pui nu prea are cu ce se lauda. De asemenea, lui Pui i se reproseaza si faptul ca in Consiliul local este total absent in momentele cand ar trebui sa sustina proiectele promovate de liberali. In aceste conditii, Sorin Pui a intrunit doar 47 de voturi, mult prea putin pentru ambitia de a prinde un fotoliu de vice.

Validarea scrutinului de la Reghin a fost pusa sub semnul intrebarii de prezenta scazuta in sala, ceea ce ar fi putut duce la neindeplinirea cvorumului. Cu toate acestea, potrivit presedintelui Ionel Ranja, cvorumul a fost intrunit.

In urmatorii patru ani, PNL Reghin va fi condus tot de catre Ionel Ranja, secondat de vicepresedintii Lucia Bucin, Ion Tusnea si Ioan Nicolae Lazar.

Constanta la Ludus si Sarmas

Pe campie, liberalii nu au avut la sfarsitul saptamanii emotii, pentru ca atat la Ludus, cat si la Sarmas, actualii presedintii de organizatii nu au avut contracandidati.

PNL Ludus il are in continuare la timona pe Liviu Botezan, iar liberalii din Sarmas vor fi condusi, pentru inca patru ani, de catre Marius Baciu, dupa ce primarul Gheorghe Mocean a renuntat la depunerea candidaturii.

Amanare la Tarnaveni si Iernut

Stabilite initial pentru data de 27 noiembrie, alegerile din cadrul organizatiei municipale Tarnaveni au fost amanate cu o saptamana, urmand sa se desfasoare pe 3 decembrie. Pe langa actualul presedinte, Ovidiu Modorcea, in cursa pentru sefia flialei este este posibil sa se inscrie si Gheorghe Moldovan.

Actualul director al Bibliotecii Municipale a candidat anul trecut pentru fotoliul de primar, reusind sa ajunga in turul doi de scrutin, si este membru PNL de mai bine de un an. Liberali din Tarnaveni se vor intalni la ora 14, in sala "Femina" a Casei de Cultura, pentru a-si alege cei 11 membri ai Biroului Permanent Teritorial.

In prezent functia de presedinte a filialei PNL din Tarnaveni este ocupata de Ovidiu Modorcea, iar vicepresedinti sunt Adrian Matei, Cristian Suciu si Emil Dragos.

Nici la Iernut alegerile nu au avut loc, urmand sa se desfasoare la sfarsitul acestei saptamani, in prezenta ministrului Eugen Nicolaescu.

"Eu nu am un sentiment negativ referitor la alegerile de sambata. Nu am fost ales vicepresedinte, dar sunt membru in Biroul Permanent". - Sorin Pui, viceprimar

"Nu este un rezultat de culise, ci este ceea ce a dorit electoratul. Membrii au vazut ceea ce s-a facut in ultimul timp si au ales in consecinta". - Marcel Moldovan, PNL Reghin

"A fost o competitie. Eu am mizat pe faptul ca am muncit mult si in campanie, lucru stiut de toata lumea, si ca vin cu o echipa capabila, care a dovedit ce poate '. - Victor Mora, presedinte PNL Targu Mures

"Eu sunt liberal, nu penelist. Daca nu voi fi marginalizat, voi incerca in continuare sa reformez organizatia. Dan Nasca Victor este speranta tinerilor liberali pentru viitorul PNL in Targu Mures. Cu tot inseamna consecinte in sfera politica". Horatiu Moldovan, presedinte TNL Mures

Victor Mora - Curriculum Vitae

Data nasterii - 2 mai 1974, Targu Mures

Studii: Master in Managementul Sistemelor Informationale, Universitatea Illinois, Chicago, 2002 Facultatea de Electronica si Electrotehnica, Univesitatea Tehnica Cluj-Napoca, 1997

Liceul "Al. Papiu Ilarian", 1992

Experienta profesionala: director executiv Moragroind, 2004

analist sistem, Wang Engineering, Chicago, 2003-2004

lider proiect, AON Corp. Inc., Chicago, 2002

asistent cercetare, Centrul Urban de Transport, Chicago, 2001-2002

Activitate politica:

membru PNL din februarie 1999

presedinte interimar TNL Tg. Mures - 1999-2000

lider retea electorala Alianta DA Mures - 2004-2005

membru in Comitetul interimar PNL Tg. Mures - 2005

secretar executiv BPJ, PNL Mures - 2005