Lichidarea si falimentul combinatului "Solventul", proces care se deruleaza de cativa ani la Tribunalul Alba, provoaca controverse si dispute intre reprezentantii firmelor care au dorit sa puna mana pe zecile de hectare de teren din intravilanul municipiului Timisoara.

Valoarea suprafetei respective de pamant este estimata la cateva zeci de milioane de euro, lucru care justifica interesul manifestat pentru societate.

Nemultumirile oamenilor de afaceri interesati fata de unele decizii luate in dosar, de catre judecatorul sindic, au determinat chiar declansarea unor veritabile campanii de presa prin care se sustineau anumite argumente, respectiv se faceau presiuni in scopul determinarii unei decizii favorabile din partea instantei Tribunalului Alba.

Dispute intre afaceristi controversati

In cadrul procesului de lichidare judiciara si faliment, administrat de SC "Ferm Consult" SRL Timisoara, au licitat pentru achizitionarea combinatului trei firme: "Valkiria Invest" SRL Bucuresti, "VGB Invest" SRL Bucuresti si "Frank Invest" SRL Sacalaz, judetul Timis.

Prima societate este administrata de omul de afaceri strain Alexander Etienne Hergan, cunoscut pentru activitatea la Bursa "Chicago Board Options Exchange", dar si la Bursa de Marfuri din Sibiu. De altfel, acesta mai detine in Bucuresti o societate care se ocupa cu operatiuni bursiere.

A doua firma, "VGB Invest", apartine fratilor Marian si Octavian Iancu, patronii clubului de fotbal "Poli" Timisoara. Cei doi sunt cercetati penal in dosarul "RAFO Onesti", ei fiind acuzati, alaturi de alte 18 persoane, printre care si Corneliu Iacobov, ca ar fi prejudiciat rafinaria cu suma de 1.300 miliarde lei.

Fratii Iancu sunt parteneri vechi de afaceri ai combinatului "Solventul", ei achizitionand materii prime de la aceasta societate. Despre ei se mai spune ca nu ar fi straini de falimentarea "Solventul" SA. Despre "Frank Invest" se mai sustine ca ar fi in sfera de influenta a controversatului Zaher Iskandarani.

De altfel, sediul social al firmei este in localitatea in care functioneaza fabrica de tigari a afaceristului arab. In disputa financiara dintre cele trei societati a avut castig de cauza "Valkiria Invest". Desi a oferit pretul cel mai mic, firma a devenit proprietarul "Solventul". Aceasta si ca urmare a unei proceduri complicate prevazute de caietul de sarcini al licitatiei.

Istoria unui faliment de 300 de miliarde

Procedura insolventei a fost deschisa in dosar printr-o sentinta din iunie 1998, pronuntata de Tribunalul Timis, care a devenit irevocabila printr-o decizie a Curtii de Apel Timisoara, pronuntata in februarie 1999.

In 7 februarie 2002 a fost aprobat planul de reorganizare a combinatului cu plata esalonata a creantelor pe o perioada de 3 ani si a fost numit ca administrator judiciar firma "Ferm Consult" SRL Timisoara.

Cauza a fost stramutata la Tribunalul Alba de Curtea Suprema de Justitie in februarie 2002. La aceasta instanta a fost desemnat in calitate de judecator sindic Mircea Noslacan, presedintele Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ.

In martie 2003, judecatorul sindic a constatat ca planul de reorganizare nu mai poate fi realizat in mod efectiv si s-a dispus intrarea societatii "Solventul" in procedura falimentului. Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat solutia judecatorului sindic in luna noiembrie a aceluiasi an.

De mentionat ca, in mai 2004, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a formulat o cerere de suspendare a procedurii falimentului deoarece Guvernul Romaniei a instituit la "Solventul", pe o perioada de 3 ani, o procedura de supraveghere financiara, timp in care urma sa se deruleze un program de restructurare si redresare financiara a societatii.

Deoarece la aceasta cerere de suspendare s-au opus doar 3 creditori, a caror creanta totala reprezenta 10 la suta din masa credala, judecatorul sindic a dispus suspendarea procedurii falimentului.

Hotararea judecatorului sindic a fost modificata de Curtea de Apel Alba Iulia, care a respins, in noiembrie 2004, cererea de suspendare formulata de AVAS Bucuresti. Decizia Curtii de Apel a determinat continuarea procedurii falimentului, lichidatorul judiciar procedand la inventarierea, evaluarea si vanzarea bunurilor debitoarei.

"Solventul" a intrat in faliment cu datorii de aproape 300 de miliarde lei fata de 53 de creditori. In iunie 2005, adunarea generala a creditorilor a hotarat vanzarea intregului activ al combinatului ca un ansamblu functional, cheltuielile de vanzare urmand a fi suportate din fondul Tribunalului.

In august 2005 existau inregistrate la lichidatorul judiciar doua oferte pentru achizitionarea intregului patrimoniu al societatii. Adunarea generala a creditorilor, din 28 iulie 2005, a fost de acord cu oferta SC "Valkiria Invest" SRL Bucuresti pentru suma de 10 milioane euro.

Tot atunci s-a mai decis ca pentru etapa de supraoferta sa se procedeze conform caietului de sarcini intocmit de lichidatorul judiciar.

Conform procesului-verbal al comisiei de supraofertare din data de 1 septembrie 2005, suma cea mai mare a fost oferita de catre SC "VGB Invest" SRL Bucuresti (22 milioane euro inclusiv TVA), urmatoarea supraoferta fiind oferita de SC "Frank Invest" SRL Sacalaz (13,1 milioane euro).

"Valkiria" a ofertat prima si a castigat

Reprezentantii "Valkiria Invest" nu au dorit sa egaleze supraoferta "VGB", ci, eventual, o a doua supraoferta, in cazul in care primul supraofertant (VGB) nu putea plati in conditiile caietului de sarcini. "VGB Invest" SRL nu a platit in termen de 15 zile intreaga suma supraofertata, ci doar o treime din intreaga suma oferita cu titlu de supraoferta.

In 21 septembrie 2005, "VGB Invest" a formulat o cerere de esalonare a platii pana la data de 22 noiembrie 2005. La sfarsitul lunii septembrie, SC "Frank Invest" SRL a contestat supraoferta depusa de prima firma.

In 4 octombrie 2005 a fost inregistrata cererea SC "Valkiria Invest" SRL de continuare a procedurii de vanzare a bunurilor "Solventul" in care a aratat ca doreste sa egaleze supraoferta facuta de "Frank Invest" SRL.

Cele trei cereri, care vizau vanzarea patrimoniului debitoarei, au fost solutionate de judecatorul sindic in cadrul sedintei din 27 octombrie 2005. Acesta a respins cererea "VGB Invest" SRL, de esalonare a platii sumei oferita la supraofertare, pe motiv ca posibilitatea luata in discutie nu a fost prevazuta si acceptata de toti participantii la licitatie.

De asemenea, judecatorul sindic a constatat ca singura supraoferta valabila a fost cea formulata de SC "Frank Invest" SRL. In conditiile in care reprezentantii "Valkiria Invest" au declarat ca egaleaza supraoferta ramasa valabila, firma din Bucuresti a fost declarata castigatoarea licitatiei.

Aceasta firma a beneficiat de faptul ca a prezentat prima oferta de cumparare a combinatului, avand, astfel, intaietate in situatia existentei supraofertei valabile.

Urmatorul termen de judecata in dosarul de faliment al SC "Solventul" SA a fost stabilit pentru 8 decembrie 2005.