Autoritatile locale nu au reusit sa demareze proiectele electorale privind constructia de locuinte. Dar, unde nu a reusit "Statul", au reusit grupurile de oameni de afaceri apropiate politicienilor locali aflati la putere. Este si cazul deputatului PNL Horea Uioreanu, ale carui "jocuri" le prezentam astazi.

Insa nici colegii de Alianta din PD nu stau mai prost la capitolul inventivitate si afaceri "politice" reusite.

Grupul imobiliar "Arcada Invest" a intrat recent pe piata si promite o investitie in doua cartiere de vile, estimata la 13 milioane de euro. Sediul temporar al firmei din Piata Unirii nr. 1 este fostul sediu al UFD Cluj, aflat acum in administrarea organizatiei municipale a PNL.

Viceprimarul Adrian Popa ne-a declarat ca partidul a realizat la acea adresa un incubator de afaceri (pentru a ajuta initiativa privata) si ca, pe timp de 2- 3 luni, spatiul este folosit gratuit de firmele sau persoanele interesate sa-si lanseze afacerile. "Arcada Invest a venit prima si a depus cererea pentru a primi spatiul.

Primul venit, primul servit" spune Popa. Atata doar ca explicatiile viceprimarului se bat cap in cap cu situatia reala a firmei. Unii dintre actionarii societatii sunt multimilionari in euro, implicati in diverse afaceri profitabile, si este de greu de crezut ca aveau nevoie de un "mic ajutor PNL" la inceput de drum.

Tot viceprimarul ne-a asigurat ca nici unul dintre actionari nu este membru PNL, infirmand zvonurile aparute in presa. Popa a confirmat ca il cunoaste doar pe omul de afaceri Nicu Badiu, a carui sotie apare ca actionar in firma.

"Arcada" milionarilor din top

Faptul ca PNL a pus la dispozitie companiei "Arcada" un sediu gratuit in mijlocul orasului, in contextul in care compania promite investitii de milioane de euro, pare a fi o cotcarie politica de provincie.

Conform datelor oficiale, exista doua societati numite "Arcada", cu aproximativ aceeasi actionari: "Arcada Invest" si "Arcada Houses". In cadrul primei firme, actionarul majoritar, cu un procent de 66 la suta, este "necunoscutul" Marius Ciurchea, a carui avere este estimata la 10 - 11 milioane de euro.

Ciurchea detine circa 1,3 la suta din actiunile BT, unde ocupa functia de director logistic.

In firma l-am gasit si pe Ovidiu Sorin Blaga, o cunostinta veche a deputatului PNL Horea Uioreanu, un politician extrem de controversat, care dovedeste pe zi ce trece ca nu-si uita vechile prietenii nici acum, cand a ajuns in Camera Deputatilor.

Tot la capitolul cunostinte se regaseste si Mircea Dan Medrea, coleg de facultate, amic si protejat al deputatului Uioreanu. Medrea detine 10 la suta din compania "Arcada Invest", dar este, in acelasi timp, si administratorul societatii.

In cadrul societatii gemene, "Arcada Houses", i-am regasit pe toti cei sus amintiti, alaturi de alte trei personaje noi. Pachetul majoritar de actiuni al "Arcada Houses" este detinut de Radu Taica, fost director al unei firme de investitii mobiliare si "jucator" pe piata de capital.

Taica a aparut pe piata Rasdaq ca proprietar al unui procent din actiunile societatii "Alianta" Huedin, ce administreaza buna parte din spatiile comerciale ale orasului.

Tot in cadrul "Arcada Houses", sotia omului de afaceri Nicu Badiu, patronul clinicii As Ro Medica si al restaurantului de lux Sinaia, detine un procent de 5 la suta din actiuni. Ultimul actionar, bistriteanul Liviu Sugar, este fiul fostului protopop al Bistritei.

Afaceri de orientare liberala

Cele mai interesante personaje implicate in proiectul "Arcada" sunt Nicu Badiu, Sorin Blaga si Dan Medrea. Numele celui din urma a fost vehiculat in toamna trecuta in contextul vanzarii spatiilor comerciale de catre Primarie.

Medrea, patronul societatii "Balanta Cosmetics", a cumparat cu numai 4 miliarde de lei un spatiu comercial in Piata Unirii la nr. 22, in suprafata de 171 metri patrati, plus 63 de mp teren aferent imobilului.

Presedintele comisiei de licitatie a fost tocmai amicul sau, pe atunci consilierul local Horea Uioreanu, care a reusit sa promita si chiar sa "rezolve" o serie intreaga de spatii comerciale in buricul targului pentru diversi prieteni care, acum, incep sa iasa la suprafata.

Fireste, daca nu ar fi fost "cadoul" oferit de PNL, societatea "Arcada" putea folosi spatiul lui Medrea drept sediu, un spatiu ultracentral situat tot in Piata Unirii, ca si sediul PNL pe care il foloseste acum.

In ceea ce-l priveste pe Medrea, surse din PNL sustin ca acesta ar fi "omul de paie" in spatele caruia se ascunde latura de intreprinzator a deputatului Uioreanu.

Cat despre Sorin Blaga, actionar al societatii de leasing "Euro Leasing" - care a recunoscut, pus in fata evidentelor, ca il cunoaste pe deputatul liberal Uioreanu - problemele sale financiare sunt mult mai serioase.

"Euro Leasing" figura, la un moment dat, cu datorii de 140 de miliarde la buget, plus alte datorii reclamate de Directia Vamala Cluj pentru neplata importurilor de autoturisme. Blaga ne-a declarat ca procesele verbale ale inspectorilor vamali au fost facute la comanda politica, adica la comanda PSD.

In ceea ce-l priveste pe Nicu Badiu, relatiile sale cu cercul de politicieni liberali sunt cvasirecunoscute. Spre exemplu, in ultimele luni, deputatul Horea Uioreanu a putut fi vazut mai des la restaurantul Sinaia decat la sediul PNL de pe Eroilor.

Prietenie cu P mare, de la PNL

Conform informatiilor oferite de Primaria Cluj, compania "Arcada" a obtinut autorizatii de construire pentru patru imobile (case) in zona Borhanici, zona intravilana fara canalizare si utilitati.

Conform informatiilor vehiculate de reprezentantii companiei, "Arcada" are de gand sa construiasca 114 case cu un etaj, structurate in doua cartiere. Terenul pe care investeste "Arcada", in suprafata de 2,7 hectare, este inscris pe numele celor doua companii "Arcada".

Sorin Blaga a declarat ca investitiile in viabilizarea zonei vor fi suportate de companie si vor costa intre 350 si 400 de mii de euro, suma care, spun specialistii consultati de ZIUA de Cluj, este mult prea mica.

O posibila explicatie a sumei reduse ar fi aceea ca "Arcada" a ales o solutie tehnica pentru canalizare nu tocmai fericita, aceea a foselor septice. Marius Ciurchea, investitorul principal din "Arcada", a precizat ca valoarea investitiei initiale este de circa 2 milioane de euro, realizata in principal prin achizitionarea terenului.

Pana la sfarsitul anului viitor, Ciurchea estimeaza ca se vor finaliza circa 50 de case. In ceea ce priveste legaturile sale cu reprezentanti ai conducerii PNL Cluj, Ciurchea le-a confirmat, spunand ca l-a cunoscut pe Horea Uioreanu la locul de munca, la banca unde lucreaza.