Un patron timisorean acuza faptul ca firmele sale au devenit tinta unui control prelungit din partea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), ca replica la faptul ca s-a autodenuntat la Politie si Parchet ca a mituit doi inspectori fiscali veniti in control.

Ieri s-a finalizat o noua "runda" de verificari la firmele lui Ioan Filimon, iar rezultatul consemnat in procesul-verbal, respectiv peste 400 milioane de lei evaziune fiscala, care se adauga altor 3,7 miliarde descoperite in ultimele luni de control - intregeste tabloul unei autentice actiuni de pedepsire a contribuabilului care a incalcat "legea tacerii".

Dupa ce s-a autodenuntat ca a mituit doi inspectori de la Finante care venisera in control la firma sa, cazul intrand in atentia procurorilor PNA, omul de afaceri si-a radicalizat actiunile de protest impotriva pasivitatii cu care autoritatilor trateaza problemele sale. S-a prezentat la politie pentru a fi arestat.

"Daca se considera ca eu sunt cel care a facut cele mai mari ilegalitati in Timis, sa se inceapa cu mine. Nu se poate merge la nesfarsit cu protectia de care beneficiaza anumiti mafioti din zona", si-a motivat Filimon gestul.

Actiunea sa a fost privita, insa, ca o gluma, la fel ca si denuntul penal impotriva inspectorilor acuzati de luare de mita, pe care Parchetul National Anticoruptie Timisoara i-a considerat nevinovati.

In schimb, au inceput sa curga controalele. "E clar ca vor sa ma termine! O sa-mi inchid singur firmele, ca sa vad ce o sa-mi faca atunci. Nu mai am bani sa platesc salariile angajatilor pentru ca mi s-au blocat conturile, desi eu am achitat toate datoriile la bugetul de stat.

Am cerut o contraexpertiza la controlul celor doi inspectori, pe care i-am acuzat de luare de mita, si mi-au fost trimisi doi experti contabili care impreuna cred ca au vreo 150 de ani. Trebuie sa am grija sa nu pateasca ceva in timp ce verifica actele contabile, intrucat aceasta activitate de sinteza presupune un mare efort intelectual.

Decat sa platesc sumele stabilite de ei, pe care nu stiu de unde le-au scos, mai bine le dau cheile de la pravalie", a mai spus afaceristul.

Ironia patronului care a devenit "inamicul public nr. 1" al Finantelor a ramas, insa, fara replica din partea oficialilor de la DGFP.