Atat seful RAR Cluj, Brandusa Botezan, cat si alti trei angajati ai reprezentantei, Ioan Onaca, fost director si inginerii Marius Pop si Moldovan Traian, sunt suspectati ca deruleaza afaceri personale prin intermediul RAR.

Atat seful RAR Cluj, Brandusa Botezan, cat si alti trei angajati ai reprezentantei, Ioan Onaca, fost director si inginerii Marius Pop si Moldovan Traian, sunt suspectati ca deruleaza afaceri personale prin intermediul RAR. Triunghiul Onaca - Pop - Moldovan a mai facut obiectul unei verificari a Serviciului Control Reprezentante al RAR.

Cu toate ca cei trei au fost acuzati ca au omologat peste 300 de masini pe care nu le-au trecut in baza de date, rezultatele controlului au fost musamalizate, iar cei trei au ramas sa lucreze tot in cadrul institutiei, dupa ce, initial, au fost dati afara.

Controlul de dimineata

Ieri dimineata, Tise a efectuat un control inopinat la RAR Cluj. Initial, Botezan l-a dat afara din birou deoarece nu il cunostea, iar apoi l-a sunat pe directorul general RAR, Radian Tufa, care, mai apoi, l-a sunat pe prefect chestionandu-l asupra vizitei la sediul reprezentantei din Cluj.

Dupa acest episod, prefectul a fost primit de catre Botezan, dar aceasta a refuzat sa-i puna la dispozitie date privind activitatea institutiei pe care o coordoneaza. Omologarile care se realizeaza la RAR Cluj se fac pe baza de programari, cu patru-cinci zile inainte de data prezentarii.

Totusi, in 2 decembrie, conducerea RAR nu a primit nici unul dintre autovehiculele programate, dar a efectuat 40 de inmatriculari. In momentul in care Tise i-a cerut sefului RAR Cluj o lista cu inmatricularile care s-au efectuat la data mentionata, Botezan s-a "fofilat" spunand ca solicitarea trebuie aprobata de catre Tufa.

Botezan a declarat ca ea nu se supune Prefecturii si ca nu are ce discuta cu reprezentantul acesteia. "Prefectul nu are cum sa primeasca lista pentru ca ea trebuie aprobata de catre directorul general RAR. Cand ne va lasa acesta, i-o vom pune la dispozitie", a spus seful RAR.

In ceea ce priveste activitatea care s-a desfasurat la sediul RAR pe 2 decembrie, Botezan recunoaste ca nu s-a acceptat nici o masina programata. "Nu are de ce sa-l intereseze pe prefect pe ce criterii am inmatriculat masini si daca acestea au fost sau n-au fost programate. Am vrut sa fac un test pe 2 decembrie, ca sa vad cati vin cu masinile la noi", a adaugat aceasta.

Triunghi rezistent

Alaturi de Botezan, alti trei angajati ai RAR Cluj sunt in vizorul Prefecturii pe motiv ca deruleaza afaceri personale prin intermediul institutiei. Ioan Onaca, fostul director RAR, precum si inginerii Pop si Moldovan au mai rezistat unui control efectuat de catre Servicul Control Reprezentante al RAR.

Inspectorii de la Bucuresti au constatat ca Pop si Moldovan au omis sa treaca in registrele clujene peste 300 de masini care au fost pentru prima data inmatriculate. De asemenea, Onaca a fost acuzat ca nu i-a verificat pe cei doi subordonati si ca a favorizat comiterea ilegalitatilor.

Desi, initial, Pop si Moldovan au fost dati afara, acestia au dat in judecata RAR Cluj si au castigat procesul, pe motiv ca au gresit inregistrarea masinilor in baza de date a institutiei din cauza programelor de calculator, mult prea complicate, si din cauza ca nu aveau un instructaj privind folosirea calculatorului.

"Expertizele tehnice in regim de urgenta sunt specialitatea celor trei. RAR Cluj are contracte cu societati care efectueaza astfel de verificari, firme de care aceste trei personaje sunt "strans legate", a spus Tise. Unul dintre exemplele edificatoare este societatea Mibian Service, situata in comuna Floresti, pe str. Avram Iancu, nr. 148, care efectueaza verificari tehnice pentru autovehicule si unde, ca asociat, figureaza Gabriela Anisoara Moldovan, sotia inginerului Moldovan. Totodata, reprezentantii Prefecturii au informatii care atesta ca, la service-ul si spalatoria auto din imediata vecinatate a sediului RAR Cluj, din comuna Luna de Sus, este asociat fratele celuilalt inginer, Marius Pop.

"Am cerut RAR o noua actiune de control. Asteptam raspunsul celor de la Bucuresti, precum si rezultatele verificarilor", a afirmat Tise.