"In octombrie, economisirea la banci, in raport cu creditarea, a ajuns la zero, iar in noiembrie acest derapaj a continuat. Este o tendinta periculoasa, pe care bancile vor trebui sa o stopeze la inceputul anului viitor. Practic, e vorba despre un cerc vicios.

Pe de o parte, concurenta imi spune ca, daca vreau sa dau credite mai bune, trebuie sa las jos dobanzile, iar, pe de alta parte, sa dau dobanzi mai atractive in primavara ca sa atrag economisirea", a remarcat Petru Rares, presedinte al Institutului Bancar Roman (IBR).

Conflict cu BNR

El a recunoscut ca, in acest moment, exista un conflict conturat intre BNR, care monitorizeaza inflatia si cere temperarea cererii interne pentru credite si bancile comerciale, al caror scop principal il reprezinta obtinerea profitului. "Oamenii vor ca banca sa fie sigura, flexibila si sa le ofere o dobanda buna. Din pacate, in Romania diversitatea produselor bancare inca nu este extraordinara.

Inca nu exista credite pentru elevi, ca in tarile vestice, pe ideea ca acesti copii sa fie fideli bancii atunci cand se vor maturiza", a remarcat Andreas Maragkoudakis, director general al Bancii Romanesti.

O cercetare a IBR, executata pe 40 de manageri care activeaza in sector, a relevat faptul ca acestia sunt constienti ca, dupa privatizarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), competitia se va accentua in tara noastra. "Din pacate, estimarile bancherilor din Romania nu s-au dovedit prea realiste.

Daca ar fi sa adunam cotele de piata pe care acestia au declarat ca le vor obtine anul viitor, am ajunge la un total care depaseste de trei ori 100%", a remarcat Rares.

Inflatia, data peste cap

Presedintele IBR a atras atentia ca pragul optimist al tintei de inflatie, prognozata initial de Banca Nationala pentru 2005, de 8,5%, este pe cale de a fi depasit. "Inflatia nu e pe targa. Inca!", a avertizat Rares. El a precizat ca multe dintre bancile romanesti au fost nevoite sa isi ajusteze in mod negativ bugetele de venituri si de cheltuieli pe 2005.

Oamenii de afaceri din domeniul comertului cu produse electronice si electrocasnice au recunoscut, la randul lor, ca au trebuit sa isi reanalizeze estimarile pentru 2005, din cauza reintroducerii accizelor la aparatele foto digitale si a restrictiilor impuse la creditare de BNR.

In plus, sectorul retail-ului a fost afectat si de conditiile meteorologice nefavorabile, care au redus vanzarile de aparate de aer conditionat si combine frigorifice.

De altfel, ieri, Grupul Flamingo a anuntat ca, din cauza recesiunii pietei, determinate de inasprirea normelor BNR, de inundatii si de variatiile cursului valutar, platile in rate au scazut cu 25%, iar profitul estimat pe 2005 va fi mai redus, in consecinta, cu o treime. "Toate restrictiile la credite au si reversul lor.

Economia e ca o bucata de plastilina: daca o strangi tare in pumn, risti sa ti se scurga printre degete! Demersul BNR a fost ca bancile sa ridice dobanzile la credite ca sa reduca din consum, iar atunci retailer-ii au preferat sa reduca preturile la aparate, dar sa castige din marirea bazei de clienti. O problema este ca mai toata aparatura electronica si electrocasnica se aduce din strainatate.

Ar fi bine ca Guvernul sa se gandeasca la o stimulare a productiei autohtone in acest sector", a spus, la Brasov, directorul executiv al BCR, Corneliu Cojocaru. Desfasurate in perioada 9-11 decembrie, "Conferintele Banii Nostri" au grupat reprezentanti ai mediului financiar-bancar, oameni de afaceri si jurnalisti din domeniul economic.

Ce cred bancherii romani despre 2006

Ne vom impune in sectoarele retail si intreprinderi mici si mijlocii Vom acoperi teritoriul Romaniei prin unitati mici Ne vom majora cota de piata Creditul ipotecar va fi locomotiva retail-ului Vom acorda credite pe 25-40 de ani Concurenta se va intensifica fara precedent dupa privatizarea BCR si CEC Sursa: Cercetare IBR

MISR si-a schimbat proprietarul

Banca libaneza Blom a anuntat ca si-a majorat participatia in cadrul bancii romano-egiptene MISR Romania Bank la 96,7%, dupa ce a cumparat un pachet de 84,2% din actiuni, pentru 86,7 milioane de dolari. La inceputul lui octombrie, Blom a preluat de la MISR Egipt 12,5% din MISR Romania, pentru 11,8 lire egiptene pe actiune.

Suma platita de Blom pentru intregul pachet de actiuni se ridica la 97,8 milioane de dolari. Potrivit acordului, Blom trebuia sa anunte lansarea unei oferte pentru preluarea integrala a MISR Romania. MISR Romania Bank are sucursale la Cluj, Brasov, Constanta si Bucuresti.