In privinta declaratiilor facute de oficialii Inspectoratului de Jandarmi Constanta „General de Brigada Teodor Meculescu" referitoare la incetarea relatiilor contractuale dintre Jandarmerie si CN Administratia Canalelor Navigabile, relatii privitoare la asigurarea pazei cu jandarmi a Ecluzei Cernavoda, Adrian Pandici, purtatorul de cuvant al CN ACN aduce urmatoarele precizari:

„Retragerea pazei cu efective de jandarmi de la Ecluza Cernavoda nu se datoreaza exclusiv neachitarii contravalorii prestatiei de paza. In fapt, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta nu a avut contract semnat cu CN ACN SA nici in 2004, nici in 2005.

Acest lucru se datoreaza divergentelor cu privire la cuantumul tarifelor practicate si mai ales refuzului constant din partea Jandarmeriei de a negocia aceste tarife, in conformitate cu prevederile legale, care cer acest lucru".

Oficialul Administratiei Canalelor Navigabile mai declara ca, avand in vedere absenta unui temei legal pentru finalizarea unui contract valabil, ACN nu va plati Jandarmeriei banii pretinsi de aceasta institutie decat in situatia in care o hotarare judecatoreasca va decide acest lucru.

Totodata, reprezentantul CN Administratia Canalelor Navigabile specifica faptul ca incepand cu data de 15 decembrie a.c., paza Ecluzei Cernavoda va fi efectuata de o societate specializata care are contract de prestari servicii incheiat cu ACN la preturi mult sub nivelul pretins de Jandarmerie.

Cu toate ca Romania se afla angajata in razboiul global impotriva terorismului si poate fi oricand victima unui atentat de amploare, de remarcat este si faptul ca la ora actuala nici unul dintre obiectivele strategice de maxima importanta nationala situate in judetul Constanta - podurile peste Dunare si bratul Borcea, Aeroportul International de la Mihail Kogalniceanu, Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda, Portul Constanta, Ecluza Cernavoda, etc. - nu mai beneficiaza total sau partial de paza asigurata de structurile militare specializate ale statului, iar unele dintre aceste obiective, cum ar fi podurile dunarene, sunt lasate de mai multi ani chiar si fara prestatiile firmelor private de protectie si paza.