Departamentul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva primarului Constantei, Radu Mazare, care este invinuit, alaturi de alte 11 persoane, de abuz in serviciu si fals intelectual, in dosarul 29/2005 cu privire la retrocedarea unor terenuri. Edilul Constantei a organizat ieri o conferinta de presa ad-hoc, in Cazino, acolo unde se desfasura si sedinta Consiliului Local Municipal.

Acesta a declarat ca ar fi dorit ca detaliile legate de dosarul in care este cercetat sa le ofere presei pe data de 20 decembrie a.c., atunci cand este asteptat sa se prezinte la Departamentul National Anticoruptie Bucuresti.

Pentru ca presa a aflat despre urmarirea penala, Radu Mazare a tinut sa convoace reprezentantii mass-media aflati la mentionata sedinta de consiliu, pentru a-si prezenta punctul de vedere.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat ca atat el, cat si alte persoane din cadrul Primariei Constanta, printre care si Ramona Petcu, director Patrimoniu, Ion Marica, director Directia Tehnic Achizitii, Constantin Racu, director Administratie Publica, doi notari publici, dar si actualul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, au fost citati sa se prezinte la

DNA, in aceeasi zi. Din punctul de vedere al primarului Mazare, se continua astfel „hartuirea politica la care este supusa de aproape un an institutia" pe care o conduce, „prin controalele efectuate continuu".

Insa, dupa cum a mai precizat edilul in cadrul conferintei de presa, DNA nu are absolut nici o sansa, acesta fiind convins ca procurorii nu au nici o dovada concreta impotriva lui.

Mai mult, Radu Mazare a apreciat ca pune citatia pe seama anuntului sau potrivit caruia da in judecata Guvernul si DNA, prin 16 actiuni in instanta, pentru „incalcarea drepturilor la un proces echitabil, la respectarea prezumtiei de nevinovatie, la onoare si la reputatie".

O singura cerere de chemare in judecata a fost formulata in numele Primariei Constanta, iar restul in nume propriu, fiind angajati avocati renumiti si un profesor universitar, specialist in drepturile omului si in autonomia locala, a precizat edilul.

„Actuala Putere si-a vazut visul cu ochii"

„Pe 7 decembrie am anuntat intr-o conferinta de presa ca dau in judecata DNA si Guvernul, iar pe 8 decembrie a fost emisa o citatie prin care sunt anuntat ca sunt invinuit in dosarul penal 29/2005", a declarat Radu Mazare. „Actuala Putere si-a vazut visul cu ochii.

Probabil presati de cele 16 actiuni in instanta, nu au avut rabdare sa caute ceva care sa le dea mai bine la imagine, ca de exemplu o luare de mita, si au venit cu asta", a afirmat, ironic, Mazare.

Primarul s-a declarat convins de faptul ca pe data de 20 decembrie, cand se va prezenta la DNA Bucuresti, unde a fost solicitat inca de la orele 8.00 dimineata, „pentru ca bucurestenii nu tin cont ca se vine din provincie", va fi o actiune de imagine a Departamentului Anticoruptie.

„Probabil ca ma vor tine acolo vreo 10 ore, asa ca am sa imi iau pachetelul cu mine, sa nu mor de foame", a declarat Radu Mazare. Primarul a mai afirmat ca, cel mai probabil, dosarul se refera la revendicarile familiei Movila.

Yvonne Aline Buzescu Movila, ultima descendenta a familiei de domnitori, a revendicat, in 2001, circa 20% din suprafata orasului Constanta, din care nu a primit decat 5,7%. In incheiere, Radu Mazare a satisfacut curiozitatea presei, precizand ca nu are de gand sa renunte la functie pe perioada cercetarilor, dand exemplul presedintelui Romaniei: „Basescu este inculpat, eu doar invinuit.

Eu sa ma suspend?". La randul sau, Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a transmis ieri mass-media, referitor la citatia DNA, ca intregul dosar este nimic altceva decat o facatura, „minciuni adunate la gramada".

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Sapalcan, a declarat ca invinuitii urmeaza sa fie anuntati zilele urmatoare cu privire la acuzatiile care le sunt aduse si ca este problema primarului Radu Mazare daca acesta iese in public cu declaratii pe marginea dosarului in care este cercetat.