A fost nevoie de interventia primarului comunei, Stefan Sangeorzan, pentru ca spiritele sa se calmeze iar afaceristul, proaspat cooptat in galeria comisionarilor din PD, s-a putut intoarce la Bistrita fara vanatai. Primarul din Feldru sustine ca lucrarile s-au facut de mantuiala, ploaia putand patrunde prin unele acoperisuri. Florian si-a luat angajamentul in scris ca le va plati muncitorilor cele 150 de milioane pe care le datoreaza pana in 15 decembrie.

Secretarul de stat, Ioan Andreica, sustine ca nu a vazut inca procesul verbal de receptie dar recunoaste ca administratorul Fasc SRL a practicat munca la negru. Acesta se consoleaza cu gandul ca Florian nu este singurul care lucreaza fara acte.

GAZETA de Bistrita a scris in urma cu putin timp despre drumul comisioanelor din PD, construit in acest caz pe traseul Gheorghe Tuta – Ioan Oltean – Ioan Andreica. Beneficiarul se numeste Mircea Florian si detine o firma de trei parale, care, culmea, a obtinut un contract de peste 3 miliarde de lei vechi din bani publici, prin incredintare directa.

Asta in conditiile in care la sfarsitul anului trecut societatea sa inregistra o cifra de afaceri ce depasea cu putin... 4 miliarde de lei. Din informatiile noastre, aranjamentele au plecat din biroul subprefectului de Bistrita-Nasaud, Gheorghe Tuta, amic la catarama cu Florian.

Acesta s-a "consultat" cu deputatul Ioan Oltean iar omul care a servit pe tava contractul catre Fasc SRL este Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, ce are in subordine investitiile ANL.

Ministrul Laszlo Borbely a constat de curand ca lucrarile de constructie la casele ce trebuiau ridicate in Timis prin acelasi program de investitii al ANL s-au facut in celebrul stil romanesc si a fost nevoit sa-l destituie pe reprezentantul ANL din judetul in cauza.

Asta nu-i incalzeste cu siguranta pe sinistratii care vor fi nevoiti sa-si petreaca Sarbatorile de Iarna cel mai probabil in corturi.

Doar 4 si de mantuiala

In judetul Bistrita-Nasaud nu au fost inundatii la fel de mari precum in Banat sau Moldova, dar totusi oamenii au avut de suferit. Decizia construirii celor 4 case (trei in Feldru si una in satul Budus – n. red.) s-a luat ca urmare a alunecarilor de teren produse in aceste zone.

Prin OUG 34 din mai 2005 era stipulat faptul ca "reabilitarea si/sau construirea caselor de locuit din zonele calamitate, inclusiv pentru amenajarea terenurilor de constructii si a cailor de acces, in urma inundatiilor din 2005, se realizeaza prin ANL".

A urmat Hotararea de Guvern 392/2005 prin care s-au alocat peste 700 de miliarde de lei vechi pentru construirea sau reabilitarea caselor. Pe lista in cauza a fost inclus si judetul Bistrita-Nasaud.

Societatea Fasc SRL din Bistrita a primit contractul prin incredintare directa, fara ca cineva sa verifice daca administratorul Mircea Florian poate sa duca la bun sfarsit o astfel de lucrare. Firma in cauza a fost infiintata in 1992 si are ca obiect de activitate lucrarile de constructii si de arta inclusiv.

Administratorul, am aflat de la anumite surse din PD, este un apropiat al subprefectului PD-ist, Gheorghe Tuta. Din informatiile noastre, firma Fasc SRL s-a mai lipit de contracte finantate din bani publici si in trecut, insa de fiecare data administratorul Florian a fost nevoit sa perieze oameni politici.

Ordonanta referitoare la construirea din fondurile ANL a caselor distruse de inundatii dateaza din luna mai a acestui an, dar in Bistrita-Nasaud firma Fasc SRL a depasit termenul de executie stabilit la 30 noiembrie.

Prefectul Ioan Szilagyi isi exprima la un moment dat nemultumirea pentru modul in care se derulau lucrarile spunand ca nu este "ceva in regula" cu aceasta firma. Conform unor surse oficiale, valoarea totala a lucrarii atribuite cadou societatii Fasc SRL a fost de 3,2 miliarde de lei vechi.

Hapsanul Florian

Chestorul Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, si secretarul de stat, Ioan Andreica, nu s-au rusinat deloc, in ciuda faptului ca acest caz a fost mediatizat si la nivel national. Postul de televiziune Antena 3 a preluat subiectul din GAZETA de Bistrita si a incercat sa traga un semnal de alarma.

Indoielile noastre cu privire la firma Fasc SRL au fost confirmate, iata, la momentul receptiei. Saptamana trecuta, administratorul Florian a fost sechestrat in Feldru de catre oamenii care au muncit pentru el si erau cat pe ce sa ramana tepuiti.

Proprietarii caselor au inghitit in gol cand au vazut ce lucrare a realizat protejatul liderilor PD din Bistrita-Nasaud si trebuie sa faca alte investitii pe propria cheltuiala. Florian a tinut sa scoata un profit cat mai mare de pe urma acestui constract si, pentru ca nu avea angajati care sa faca lucrarea, a contactat o echipa din Feldru.

Din cate se pare oamenii adusi de Florian nu aveau calificarea necesara si nici n-au lucrat in baza unui contract. La Inspectoratul de Munca, deputatul Oltean a avut grija sa-si instaleze o marioneta asa ca administratorul Fasc SRL n-a avut parte de controale.

Potrivit primarului Sangeorzan, Florian le-ar fi spus oamenilor sa cumpere materiale pe banii lor, urmand ca el sa deconteze intreaga suma la final. S-au adunat in acest fel circa 150 de milioane de lei vechi, bani pe care Florian nu are sau nu vrea sa-i plateasca.

Oamenii, furosi, au pus stapanire pe o masina a lui Florian si i-au spus ca va pleca de acolo in momentul in care isi achita datoria, pentru ca si ei au de platit bani altor persoane de la care s-au imprumutat. "A dat o declaratie scrisa in fata mea (Florian – n. red.) prin care si-a luat angajamentul ca isi va plati datoria pana in 15 decembrie, in caz contrar trebuind sa plateasca 10 la suta dobanda pentru fiecare zi de intarziere. Numai asa a scapat de furia oamenilor care au familii numeroase si si-au pus speranta in banii acestia. Oricum, lucrarile sunt departe de-a fi terminate.

Oamenii au muncit cum s-au inteles cu Florian. Casele sunt tencuite in interior si exterior, prin unele acoperisuri ploua, iar hornetele sunt de toata jena. Dar, s-a facut receptia", a declarat primarul din Feldru.

Andreica: "Nu exclud faptul ca pot fi probleme"

Secretarul de stat Ioan Andreica a declarat pentru GAZETA ca nu a vazut casele din Feldru si Budus la momentul receptiei dar ca nu exclude faptul ca acestea ar putea avea probleme din cauza constructorului. "Din cate se pare s-a folosit forta de munca la negru si, din pacate, Florian nu este singurul din tara care practica asta.

Problemele pe care le are acum trebuie sa si le rezolve. Daca vor fi constatate deficiente, atunci firma Fasc SRL nu va primi banii din garantie, adica 5 la suta din valoarea contractului", a incheiat Andreica.