Stefan Vuza, poreclit "Cumpara –Tot" a intrat pe piata hartiei si celulozei, a textilelor, a confectiilor metalice, a aparatajelor electrice si a produselor chimice. Metoda folosita de "investitorul anului 2004" – presedinte al grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR) a fost achizitionarea cat mai multor fabrici scose la vanzare de FPS, APAPS si AVAS.

Cheia afacerilor de anvergura a fost Contactoare Buzau, fabrica pe care Vuza a cumparat-o in 1999 si a folosit-o ulterior drept gaj pentru viitoarele investitii. Cotidianul "Buna ziua, Ardeal" a facut cunoscut si faptul ca Stefan Vuza tinde sa-si creeze un sistem autosuficient in care sa detina monopolul pe anumite segmente din industrie. Chimia este un exemplu in acest sens.

Uzuc SA Ploiesti, membra a grupului SCR din 2001, este producatoare de echipamente pentru industria chimica. Urmatoarea veriga este completata de Chimcomplex SA Borzesti, proprietate a SCR din 2003 si unul dintre importantii fabricanti de produse chimice organice si anorganice din tara.

In anul 2002, Vuza a avut o tentativa ratata de a prelua de la APAS combinatul Nitramonia Fagaras, iar participarea sa la licitatia pentru acest obiectiv, reorganizata in 2005, a inregistrat un nou esec.

Omul de afaceri Stefan Vuza are "usile deschise" la societatea clujeana Terapia, prin intermediul societatii Romferchim, cu care s-a preyentat, in numele unor societaI membre ale grupului SCR, in consiaortiu, in repetate randuri la poarta AVAS. Romferchim este un important jucator pe piata societatilor care comercialiyeaya produse chimice si de medicamente.

In ciuda schimbarii actionariatului la Terapia, Romferchim sI-a pastrat un pachet semnificativ la societatea clujeana.

Faptul ca stefan Vuza incearca sa-si consolideze un sistem autosuficient in afaceri este tradat de achizitionarea succesiva a Uzuc SA Ploiesti – producator de echipamente pentru industria chimica si a Chimcomplex SA Borzesti – fabricant de produse chimice organice si anorganice.

Romferchim SA, societate axata pe exportul de ingrasaminte, medicamente si alte produse chimice si petrochimice are semnalmentele unei rampe de lansare pentru stefan Vuza pe piata medicamentelor.

In anul 2002 una din societatile controlate de Vuza, SC A2 Impex SRL Ploiesti a participat la licitatia pentru preluarea Nitramonia Fagaras in consortiu cu Romferchim SA.

Desi actiunea s-a soldat cu un esec, Vuza a continuat sa participe la licitatii cu societatea bucuresteana Romferchim, iar in anul 2003 consortiul a castigat licitatia pentru Chimcomplex. Mentionam ca Romferchim SA este actionar cu 10,6% la Terapia SA –unul dintre cei mai mari jucatori pe piata medicamentelor din Romania.

Unul dintre colaboratorii de nadejde ai SCR este Romferchim SA, societate profilata pe comertul cu produse chimice si medicamente. La licitatiile privind fabrici din segmentul industriei chimice stefan Vuza a ales drept partener Romferchim SA.

Colaborarea dintre SCR si Romferchim a inceput inca din 2002 cand SC A2 Impex SRL Ploiesti s-a inscris la licitatia pentru preluarea Nitarmonia Fagaras, aflata in portofoliul APAPS.

Romferchim Bucuresti poate fi considerat un „partener strategic" pentru omul de afaceri stefan Vuza, cunoscut drep" cumparator al mai mulot societati din diverse domenii. Pe de alta parte, asa cum se stie, strategia lui Vuza vizeaza totodata si realizarea unui sistem integrat.

Iar in acest context, asocierea Grupului SCR cu societatea bucuresteana nu este tocmai intamplatoare.

Si asta pentru ca, Vuza, impreuna cu Romferchim a achizitionat Chimcomplex Borzesti este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe peiata fabricantilor de produse chimice din Romania, in acelasi timp producator al unor materii prime pentru piata medicamentelor.

Societatea bucuresteana Romferchim, cu domeniu de activitate exportul de ingrasaminte, medicamente si alte produse chimice si petrochimice, a fost actionar semnificativ (aproape 30%) la societatea clujeana Terapia.

Insa, asa cum se stie, in 2003, Fondul de investitii Advent Central&Eastern Europe II, administrat de compania americana Advent International, a achizitionat circa 90,7% din actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj in cadrul ofertei publice de preluare derulate prin Bursa de Valori.

Terapia a fost controlata initial, dupa privatizare, de Asociatia Salariatilor (PAS) Romferchim si casa de comert Romferchim Bucuresti.

Treptat, dupa ce Romferchim si-a vandut o parte din actiuni, Asociatia Salariatilor s-a desfiintat iar fondurile de investitii au cumparat puternic actiuni Terapia la Bursa de Valori, controlul companiei a fost preluat, incepand cu anul 2000, de Romanian Investment Fund (RIF), Romanian Investment Company (RIC), Broadhurst si Labrador Partners.

Cu toate acestea, Romferchim si-a mentinut o participatie importanta in companie.

Pe langa pachetul de actiuni pe care Romferchim il mai detine la Terapia, relatia dintre cele doua societati se materializeaza si sub alt aspect. Astfel, pe piata externa, livrarea produselor Terapia se face prin intermediari (40 %) pe baza contractelor de comision incheiate si cu societatea Romferchim.

De precizat faptul ca Romferchim detine si 28% din actiunile societatii Amonil Slobozia (societate cu o cifra de afaceri de peste 700 miliarde de lei in 2004), care produce si comercializeaza ingrasaminte chimice cu azot, gaze industriale si constructii metalice.

Ar mai fi de subliniat faptul ca societatea Terapia se bucura de o pozitie fruntasa pe piata medicamentelor din Romania. Conform studiului companiei Cegedim Romania, piata medicamentelor din Romania a ajuns, in trimestrul al treilea din 2005, la peste 1,1 miliarde de RON.

In topul primelor zece companii farmaceutice dupa vanzari in trimestrul al treilea, Terapia ocupa locul opt, cu vanzari de aproape 39 de milioane de RON