Curtea Europeana a Drepturile Omului a anuntat luni ca a respins contestatia depusa de cei cinci romi din comuna Hadareni care au cerut revizuirea sentintei enuntate de CEDO in 12 iunie.

Cei cinci au solicitat, in luna septembrie, revizuirea sentintei prin care instanta europeana condamna Statul roman la plata unor despagubiri in valoare de 238.000 de euro, pentru nerespectarea mai multor drepturi si libertati, nerespectari consecutive ale conflictelor interetnice din septembrie 1993, cand la Hadareni au fost omorati patru cetateni de etnie roma si au fost incendiate 12 case. Despagubirile au fost acordate, insa, doar pentru incalcari ale acestor drepturi ulterioare datei de 20 iunie 1994, la care Romania a ratificat Conventia europeana a drepturilor omului, insa romii din Hadareni au cerut institutiei europene suplimentarea daunelor si pentru perioada septembrie 1993 - iunie 1994.

Cauza a fost judecata de Inalta Camera a CEDO, care s-a pronuntat in aceasta speta pe data de 30 noiembrie.

Astazi urma sa aiba loc, la Ludua, un nou termen in judecarea contestatiei la executarea silita a averilor, formulata de romanii din Hadareni, insa speta va fi, cel mai probabil, amanata inca o data, in asteptarea publicarii in Monitorul Oficial a sentintei CEDO.

Istvan Haller, reprezentantul Ligii Pro Europa, organizatie care i-a asistat pe romii care au cerut revizuirea sentintei CEDO, a apreciat ca "solutia Inaltei Camere respecta jurisprudenta europeana si reprezinta o confirmare a faptului ca instanta de la Strasbourg nu s-a pronuntat in legatura cu evenimentele din septembrie 1993, ci privitor la incalcarea de catre Statul roman a drepturilor omului". Haller a declarat ca aceasta solutie era previzibila si si-a exprimat speranta ca magistratii de la Ludus vor interpreta an mod corect solutia CEDO.