Administratia locala incearca sa gaseasca o modalitate de a aduce in legalitate comerciantii de sticlarie, cu atat mai mult cu cat acestia sunt numerosi, iar vanzarea de sticlarie este singura lor sursa de venit. Au existat cateva discutii intre comercianti si organele de ordine, dar nu s-a ajuns la un consens.

Persoanele care vand sticlarie la marginea drumului, majoritatea de etnie roma, fara alta ocupatie, nu se arata dispuse sa intre in legalitate. "Dupa ce am venit in Turda, m-a socat prezenta «sticlarilor». M-a intrigat prezenta comerciantilor pe marginea drumului.

Peste tot erau indivizi cu pahare, cu vaze, cu obiecte din sticlarie", a declarat noul comandant al Politiei Turda, comisarul Marcel Bogdan. Acesta si-a propus sa schimbe imaginea orasului si sa descurajeze comertul ilicit. "Facem actiuni politienesti pentru descurajarea acestora, confiscari, aplicari de sanctiuni.

Sunt semnale ca numarul comerciantilor a scazut considerabil in ultima perioada", a afirmat Bogdan. Actiunile indreptate impotriva comertului stradal ilicit se realizeaza zilnic, de doua luni. Exista si zile in care verificarile s-au realizat de mai multe ori. "Amenzile sunt mici, dar am optat pentru confiscari pentru ca, prin masurile pe care ni le confera Legea nr. 12/1990, noi descompletam seturile, iar pe cel care vinde il descurajam, ii luam obiectul muncii. Asta este ideea", a explicat comandantul Politiei Turda.

Impotriva magazinelor de desfacere

Administratia locala a incercat sa gaseasca solutii pentru rezolvarea situatiei. "Fenomenul nu este specific numai Turzii. Am vazut ca exista aceasta activitate si in alte localitati, de exemplu in Sighisoara.

Solutia pentru care optez este sa incercam sa cream un cadru legal pentru desfasurarea acestei activitati si cred ca si Consiliul Local va fi de acord, la momentul oportun, cu o solutie", a declarat primarul Turzii, Tudor Stefanie.

Surse din cadrul Primariei sustin ca astfel de discutii s-au purtat cu comerciantii, dar ca acestia prefera sa isi vanda produsele fara a plati taxe catre stat si bugetul local. Totusi, primarul considera ca masurile Politiei nu vor fi suficiente pentru a eradica fenomenul. "Am purtat discutii cu reprezentantii Politiei si ai institutiilor financiare, astfel incat sa incercam sa ii legalizam.

Nu putem spune ca aceasta activitate nu va mai exista daca luam doar masuri de constrangere, cat de dure ar fi ele", a afirmat Stefanie.

Retea in curs de anihilare

Comerciantii de sticlarie isi procura marfa de la depozite, la preturi mici, dupa care o revand pe marginea soselei, la preturi piperate. "Am stabilit locurile de aprovizionare ale acestora si vom opri activitatea de la sursa. «Sticlarii» isi aduc marfa mai ales de la Depozitul Europa, din Bucuresti.

Toata lumea era innebunita ca se fura de la societatea Sticla Turda, dar fabrica este intr-o situatie financiara dificila si nu se mai pune problema de furat acolo", sustine Bogdan. Odata aduse din magazine, obiectele de sticla sunt duse la gravat, pentru a li se schimba aspectul si pentru a li se ascunde provenienta.

"In multe garaje din Turda functioneaza cate un polizor, iar un gravor, de regula un pensionar, produce 3 sau 4 plase de pahare si le ridica valoarea. Am inceput actiuni si in privinta acestor gravori", a declarat Bogdan. Majoritatea celor implicati in afacerile cu sticlarie nu are alta sursa de venit, putand deveni cazuri sociale, daca renunta la practicarea comertului ilegal.

Potrivit primarului Stefanie, Executivul va propune consilierilor locali, la inceputul anului viitor, solutia magazinelor de desfacere, dar, deocamdata, modalitatea in care vor functiona acestea nu este foarte clara.