In locuri aglomerate, cu stradute stramte si pline de masini - chiar daca parcarea este interzisa -, fara curent electric si fara cele mai mici precautii pentru a evita un posibil incendiu. Aceasta este imaginea pietelor din judet, locuri unde poate avea oricand loc un incediu ca cel din Piata Armatei.

La Reghin, la o zi dupa incendiul din Piata Armatei, nu se stia nimic. Piata improvizata in fiecare an, in preajma sarbatorilor, timp de o luna, este expusa pericolului si nu exista masuri de prevenire a unui posibil incendiu.

Vanzatorii de la standuri spun ca nu se gandesc nicidecum la un incendiu, asta pentru ca nu li se pare ca exista pericol si spun ca in cazul in care ar izbucni focul, pompierii ar putea actiona in timp util, deoarece parcarea in strada vecina este interzisa.

Standuri improvizate

In fiecare an, toata luna decembrie, strada Petru Maior este rezervata pentru micii comercianti. Spatiul nu este scump, doar 1.250,000 ROL pentru o luna, asa ca, cei care doresc sa-si rotunjeasca veniturile inainte de sarbatori, isi pot expune produsele. Standurile, insa, sunt improvizate, acoperite cu nailon.

Primarul Nagy Andras nu a putut fi contactat, dar surse oficiale din primarie spun ca aceasta piata este deschisa in fiecare an si niciodata nu au fost probleme. Un sublocotenent de la Brigada de Pompieri Reghin, care a refuzat sa-si divulge identitatea, a spus ca interventia pompierilor in piata se poate face in cel mult 3 minute in caz de incendiu.

"N-am stiut ca s-a deschis si anul acesta, dar daca este la fel ca si anul trecut, nu este nici un fel de pericol. Avem un hidrant chiar acolo, in piata, iar tarabele sunt la distanta mare una de cealalta si putem interveni in timp util pentru a stinge un eventual incendiu", a declarat sublocotenentul.

Primaria si Serviciul Voluntar

Chiar daca ziarul nostru a publicat anul trecut un material in care prezenta scenariul unui posibil incendiu in Piata Armatei si urmarile care le-ar avea, autoritatile locale nu au luat la acea vreme nici o decizie.

Chiar daca legea prevede ca toate spatiile comerciale mari sa fie acoperite cu materiale ignifuge, Piata Armatei a fost acoperita cu o prelata de plastic, ceea ce a dus la extinderea cu repeziciune a focului. Dupa incendiul din Piata Armatei, Primaria Judetului Mures a cerut infiintarea unui Serviciu Voluntar pentru Situatii de Urgenta.

In ultima sedinta a Consiliului Local Targu Mures, s-a hotarat infiintarea acestui serviciu de urgenta prin reorganizarea Serviciului public al Inspectoratului de Protectie Civila, care urmeaza sa isi inceteze activitatea. Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta va avea 8 angajati si 80 de voluntari.