O femeie a fost lasata sa moara, pe culoarele spitalului din Ludus l Dupa ce a suferit un preinfarct, Maria Pacurar a fost ignorata, timp de doua ore, de medici l Medicul de garda, Tanasie Pop, i-a recomandat sotului victimei sa-i faca respiratie gura la gura l Conducerea Spitalului Ludus nu considera ca medicul a gresit l Familia femeii i-a cerut ministrului Eugen Nicolaescu sa ancheteze cazul.

Maria Corina Pacurar, in varsta de doar 37 de ani, din Ludus, a murit pe 20 noiembrie, dupa ce a suferit un preinfarct. Familia femeii il acuza pe medicul de garda, Tanasie Pop, ca a lasat-o sa moara, dupa ce, timp de doua ore, l-a pus pe sotul acesteia sa o resusciteze, prin respiratie gura la gura.

Familia victimei a inaintat ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, o scrisoare prin care ii solicita un raspuns cu privire la moartea Corinei Pacurar. Pana acum, Colegiul Medicilor a cofirmat un singur caz de malpraxis dintre cele sesizate.

Diagnostic: sanatoasa

Corina Pacurar avea, conform spuselor familiei, toate analizele la zi, regula impusa de CFR, unde femeia lucra ca impiegat de miscare. Familia povesteste ca femeii i s-a facut rau dintr-o data, in ziua de 20 noiembrie, in jurul orei 18.

Sotul sau, Nelutu, a dus-o de urgenta la Spitalul Orasenesc din Ludus, unde de garda era medicul Tanasie Pop, care i-a luat tensiunea. Era de 120 cu 80, dupa cum avea sa ne declare sotul indoliat. Medicul a solicitat asistentei o electrocardiograma, iar asistenta a incercuit pe rezultat doua zone suspecte. Cu toate acestea, medicul a apreciat ca femeia nu are probleme.

Desi, timp de doua ore, Corina Pacurar s-a plans de dureri puternice la piept, singura masura pe care a luat-o medicul a fost sa-i sugereze sotului femeii sa-i faca respiratie gura la gura. "Nelutu era disperat ca vedea ca nu-si revine si curgea apa pe el.

Se stergea pe mana Corinei", povesteste inmarmurita de durere mama femeii, Maria Ciuguzan.

"A lasat-o sa moara"

Asta e tot ce poate spune familia Corinei despre medicul de garda. Dupa doua ore de chin, Pop Tanasie a chemat un echipaj SMURD de la Targu Mures, care a ajuns in aproximativ 30 de minute. Prea tarziu, insa, pentru femeia care deja murise.

ZIARUL de Mures a mai semnalat pana acum cu doua cazuri suspecte de malpraxis.

Constantin Enciulescu, medic ginecolog, si Natalia Juncu, medic de familie, au fost solicitati in anul 2000 de familia Bolos, deoarece Dalia Bolos, proaspata mamica, acuza stari febrile si delir. Medicii nu au cosniderat necesara internarea, diagnosticul pus fiind de psihoza de lactatie.

Dupa zece zile, Dalia Bolos a intrat in coma si a decedat. Constantin Enciulescu a fost suspendat sase luni din Colegiul Medicilor, avand in continuare drept de practica, iar Natalia Delia Juncu a prinit vot de blam din partea Consiliului National al Medicilor.

Al doilea caz anchetat de ZIARUL de Mures a fost Radu Boja, medic primar urolog. In martie 2000, Alin Trif, de 6 ani, este internat la Clinica de Urologie, cu diagnosticul de litiaza renala stanga. Operatia a fost efectuata de o echipa condusa de dr. Boja, iar a doua zi copilul sufera un preinfarct si este intubat.

Pe 12 aprilie este declarat mort. Constatarile INML "Mina Minovici" Bucuresti, oferite procurorilor mureseni abia in septembrie 2001, au scos la iveala faptul ca dupa interventie copilul nu a fost supravegheat si nu i s-a administrat medicatia necesara.

Tot Radu Boja a fost cel care, in iunie 2001, a operat-o pe Loredana Guta, o tanara de 28 de ani din Arges. Postoperator, evolutia a fost nefavorabila din cauza unor complicatii - hemoragie interna, stare de soc. In noiembrie 2001, analiza INML Bucuresti finalizeaza expertiza medico-legala, contesata insa de Boja.

In 8 iunie 2004, inculpatului i se citeste materialul de urmarire penala din dosarul 271/P/2001. In 14 iunie, rechizitoriul cu propunerea de trimitere in judecata pentru ucidere din culpa se inainteaza Judecatoriei Targu Mures.