Procesul primarului Oradiei, Petru Filip intentat unei publicatii locale care a declansat un atac sustinut impotriva edilului in perioada premergatoare alegerilor locale din vara anului 2004 este o premiera in justitia romaneasca.

Judecatoria Cluj-Napoca a dat castig de cauza primarului Filip, astfel ca in urma procesului civil, ziaristii acuzati de calomnie si insulta au fost obligati la plata de daune morale. Perdantii au facut apel la Tribunal, iar astazi se desfasoara al doilea termen al procesului dintre Petru Filip si ziarul local Crisana.

Mentionam ca primul termen a fost amanat pe motivul absentei avocatului angajat de publicatia oradeana.

Cristian Rusu, avocatul primarului Petru Filip considera ca intr-adevar cazul reprezinta o adevarata premiera in instantele oradene si clujene.

Desi este optimist in privinta sentintei pe care o va da Tribunalul Cluj, Cristian Rusu se arata rezervat in declaratii& "Judecatoria a admis in parte actiunea si a obligat publicatia acuzata de calomnie si insulta la daune morale de cinci milioane de lei, precum si la scuze publice in ziar." In randurile care urmeaza reamintim cititorilor motivele invocate de primarul Petru Filip pentru deschiderea actiunii in instanta impotriva ziarului Crisana.

Statistic vorbind, ziarul Crisana a publicat nu mai putin de 18 articole peiorative intr-o singura luna, "performanta" culminand cu 3 articole intr-o singura zi in care aparea numele edilului oradean, Petru Filip. Petentul a cerut retractarea afirmatiilor, scuze publice si daune morale. Judecatoria Cluj-Napoca a decis in favoarea sa. Urmeza sa hotarasca si Tribunalul Cluj.

Petru Filip, primarul municipiului Oradea, a facut in vara acestui an o plangere in instanta impotriva unor articole aparute in ziarul local Crisana.

In actiunea prezentata instantei, Filip arata urmatoarele& "am fost victima unei campanii denigratoare de presa indreptata de ziarul Crisana, prin redactorul sau sef, in scopul direct si clar determinat al discreditarii imaginii mele publice in calitate de om politic – candidat din partea Partidului Democrat la Alegerile locale-2004 pentru functia de primar al municipiului Oradea".

Filip a formulat plangerea doar impotriva articolelor publicate in ultimele doua luni ce au precedat alegerile amintite. Intervalul reclamat de primar cuprinde perioada 6 februarie 2004-30 martie 2004. "S-au publicat, sub semnaturile Dan Matea - Ion Creanga, un numar de 20 de articole injurioase la adresa mea.

Precizarea se impune intrucat ziarul Crisana a mai publicat si alte articole de acelasi gen la adresa subsemnatului, insa sub alte semnaturi", a declarat primarul in plangerea formulata in instanta.

Filip considera ca in respectivele articole a fost vizat in toate aspectele vietii publice in care isi desfasoara activitatea& ca primar, ca presedinte al filialei Bihor a PD, ca si candidat la Primarie si, totodata, ca presedinte de onoare al F.C. Oradea.

"Merita apreciata dubla performanta ca numele meu sa apara, doar in sens peiorativ, luat in batjocura publica de susnumitul cotidian, intr-un numar de 18 articole intr-o singura luna, luna martie, si 3 articole in intregime calomniatoare intr-o singura zi, 13 martie 2004", a aratat in continuare primarul.

Pe site-ul cotidianului Crisana cautarea cu numele lui Filip a dus la gasirea fara probleme a articolelor mentionate in plangerea primarului din Oradea, numarul acestora fiind impresionant. Titlurile articolelor publicate in perioada februarie-martie 2004 au o clara tenta batjocoritoare la adresa primarului si a activitatii sale.

Spre exemplificare, reproducem cateva dintre acestea& "O primarie mai presus de lege", "Ia gogoasa neamule", "Legea 10, pentru unii calda, pentru altii rece", "La cremenal, birjar!". Pentru ca "tabloul" sa fie complet, exista si o celebra trilogie& "Stapanul imobilelor".

Cele trei parti ale seriei au titluri de genul& "Firma primarului este mai tare ca Primaria?", "Ingineriile firmei inginerului Filip" sau "Miliarde albe pentru zile negre".

Una dintre afirmatiile combatute este cea care face referire la interventia lui Filip, in calitate de primar, in dobandirea nelegala de catre o societate, Investmond S.A., a unor proprietati imobiliare. Firma infiintata in 1997 a avut in 2003 o cifra de afaceri de 3.548.704.000 lei si un profit net de 563.870.000 lei, conform site-ului Ministerului Finantelor.

Edilul oradean a afirmat ca este proprietar, impreuna cu sotia, a 35% din actiunile firmei respective si ca nu detine calitatea de membru al consiliului de administratie al societatii, astfel neavand cum sa influenteze luarea vreunei decizii in cadrul Investmond.

Totodata, a declarat ca "imobilele amintite erau, in momentul vanzarii, proprietatea unor persoane fizice. Nu vad cum as fi putut sa le determin sa vanda imobilele catre societatea la care sunt actionar".

Filip considera "calomniatoare ideea ca ar fi vorba de "interesele primarului", calificat in mod peiorativ artistic drept "stapanul imobilelor", si ca singurul scop este distructiv electoral in ceea ce priveste increderea electoratului in persoana mea".

Un alt obiect al actiunii in instanta il constituie o serie de afirmatii care sunt "batjocoritoare, insultatoare, injurioase, fara o referire precisa la un anumit aspect al vietii, publice sau private" a reclamantului. Plangerea face referire la 6 articole din februarie 2004 si la mai mult de 10 articole din martie 2004, aparute in cotidianul amintit.

Primarul a aratat in plangere ca "articolele cuprind afirmatii de genul "daca fabuloasele inginerii imobiliare ale societatii la care primarul este actionar vor ramane doar beneficii ale actualului sau mandat sau vor deveni in scurt timp tinichele la coada celui la care primul edil inca viseaza … putem opina asupra moralitatii celor care au girat aceste transferuri" facandu-se directa trimitere la persoana mea, in masura in care se afirma ca aceste transferuri constituie "sursa opulentei primului lor gospodar" – articolul din data de 6 martie 2004 purtand titlul semnificativ "Cum isi urca sacii-n car inginerul gospodar". Termenii folositi sunt foarte duri", apreciaza Petru Filip.

Actiunea intentata de primar a fost motivata prin considerentul ca i s-a incalcat dreptul la propria imagine, deoarece s-a adus atingere imagini sale publice si private, articolele vizandu-l in calitate de om de afaceri sau ca sot.

Conform articolului 30, aliniatul 6 din Constitutia Romaniei, "libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine".

In completare, articolul 57 arata ca "cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti". Prejudiciul este vazut de catre reclamant "ca fiind esentialmente moral, mediat si intins ca durata".

Filip considera ca afirmatia "imaginea lui de om politic nu a fost alterata… de vreme ce electoratul l-a votat primar al municipiului Oradea" este una "cel putin ironica si oricum nu poate duce la concluzia inexistentei prejudiciului." De asemenea, Filip mai spune ca.

"Daca inainte de publicarea articolelor eram creditat drept sigur castigator al mandatului de primar, in final acest mandat a fost obtinut cu emotii in al doilea tur de scrutin in baza unei competitii electorale stranse si sustinute".

Pentru antrenarea raspunderii civile delictuale a paratilor s-a facut trimitere la dispozitiile articolelor 998-999 din Codul civil, iar cazul a fost stramutat la Cluj.

"Tocmai pentru a nu exista nici un dubiu cu privire la impartialitatea sau corectitudinea celor chemati sa se pronunte am socotit ca cea mai rezonabila masura ar fi aceea a stramutarii prezentei pricini pe rolul unei alte instante", a declarat Filip.tIn 27 iunie 2005 cazul a fost audiat in cadrul Judecatoriei Cluj-Napoca.

Partile au facut sustinerea, reclamantul solicitand ca paratii sa fie obligati la retractarea pe prima pagina a ziarului Crisana a afirmatiilor facute in articolele mentionate in plangere cu privire la dobandirea proprietatilor imobiliare de catre societatea al carei actionar este.

De asemenea, Filip a solicitat instantei ca retractarea sa se faca "cu mentiunea ca afirmatiile nu corespund realitatii si ca sunt obligati la aceata retractare prin hotararea ce o veti pronunta" si ca paratii sa fie obligati la formularea de scuze publice pe prima pagina cu privire la afirmatiile din articole, cu mentionarea obligatiei de a le formula.

Cu titlu de daune morale, Filip a solicitat instantei ca reclamatii sa fie obligati la plata sumei de 100.000.000 lei. Judecatoria a dat castig de cauza primarului Petru Filip si a admis in parte actiunea, in sensul ca a stabilit daune morale in cuantum de 5 milioane de lei si scuze publice din partea publicatiei.

Apelul formulat de ziaristii oradeni se judeca astazi la Tribunalul Cluj. Vom reveni cu noi informatii dupa ce instanta va da sentinta in acest caz.(