„In aceasta perioada de opozitie, resursele financiare sunt foarte limitate, ele provenind din cotizatii, contributii si donatii.

Avand in vedere dificultatile pe care le intampinam in realizarea resurselor financiare, se impune tratarea, cu mai mare responsabilitate, de catre conducerile organizatiilor, a incasarii cotizatiei si a contributiilor, astfel incat sa putem asigura o buna functionare a activitatilor la sediul partidului, cat si posibilitatea desfasurarii actiunilor pe care ni le-am propus prin programul adoptat la Conferinta Organizatiei Judetene." Aceasta este concluzia raportului de activitate a conducerii Partidului Social-Democrat din Arad, care a atras atentia membrilor sai ca din pricina incasarii greoaie a cotizatiilor, organizatia este pusa in situatia delicata de a-si sustine cu greu activitate. Situatia nu este de ieri, de azi.

Inca in luna aprilie s-a dat o decizie de Birou Executiv, prin care parlamentarii erau obligati sa plateasca o cotizatie lunara de 1,5 milioane de lei, primarii, viceprimarii - intre 200-300 de mii de lei/luna, salariatii si pensionarii minim 1% din venit, patronii cate 200 de mii de lei, elevii, studentii, somerii, casnicele, taranii – cate 5000 de lei lunar. Pe langa asta, consilierii judeteni ar trebui sa cotizeze din patru in patru saptamani cu 200 de mii de lei, iar consilierii municipali cu 300 de mii.

In realitate, sumele acestea nu au fost incasate decat de la foarte putini dintre cei vizati. Partidul a realizat intr-un an de zile venituri de jumatate de miliard de lei, ceea ce - daca nu ar fi fost donatiile lunare ale presedintelui Dimitrie Musca, uneori in valoare de zeci de milioane de lei - ar fi putut genera un blocaj financiar.

„Incasarile sunt o problema mare pentru noi. Oamenii, nici chiar membrii importanti de partid, nu se inghesuie sa isi plateasca cotizatiile. Asa ca, de unde bani? Daca nu ar fi banii lui Musca, nici curentul nu s-ar putea plati, si nici angajatii de la sediu" - ne-au declarat surse din partid.

De altfel, se pare ca nu au fost fonduri suficiente nici pentru remunerarea presedintelui executiv Florin Remetan, care a fost somat sa se ocupe, pe cont propriu, de banii necesari salariului sau.

Situatia PSD nu este insa delicata numai la Arad. Zilele trecute, Adrian Severin - fostul ministru de Externe - avertiza ca daca in continuare nu se vor incasa cotizatiile de la membri partidului, din subventia primita de la bugetul de stat nu se va putea finanta nici activitatea Institutului Social-Democrat, de la Bucuresti.