Vicepresedintele comisiei de administratie publica, deputatul aradean Constantin Igas, spune ca zonele metropolitane ar fi una dintre solutiile cele mai bune de dezvoltare a comunitatii, de crestere industriala si administrativa.

La comisia de administratie au fost depuse trei proiecte in acest sens, toate respinse, in ideea in care, la inceputul sesiunii din 2006 va intra in lucru un proiect de lege cadru, pe care apoi, fiecare proiect sa se construiasca.

„Este nevoie de-o lege cadru, care sa reglementeze din punct de vedere juridic aceasta extindere administrativa, pentru a exista o unitate in care se realizeaza, nu fiecare dupa cum considera ca este bine.

Noi avem in vedere finalizarea, la sfarsitul primei sesiuni legislative din 2006 a acestei legi, dupa care vor fi aprobate, concret, solicitarile localitatilor care intrunesc conditiile".

Deputatul ne-a declarat ca solutia crearii unei zone metropolitane si la Arad va fi luata in calcul de administratia locala, drept pentru care a trimis deja o serie de proiecte presedintelui Consiliului judetean, Iosif Matula, primarului Aradului, Gheorghe Falca, dar si fostului vicepremier Gheorghe Seculici, din perspectiva experientei

pe care acesta o are, ca arhitect, si realizator a nenumarate proiecte de PUG, PUZ, PUD.

Gheorghe Falca: „Exista deja un studiu"

Primarul municipiului, Gheorghe Falca, spune ca exista deja un studiu in acest sens, un studiu bun care, imediat ce legea va aparea, va putea fi aplicat. „De la inceputul mandatului meu am declarat ca imi doresc ca pana in 2008 macar comunele Vladimirescu si Livada sa patrunda in administratia din Arad.

E adevarat, institutiile publice vor ramane in acelasi loc, in sensul ca cetatenii nu vor fi nevoiti sa vina la Arad pentru rezolvarea problemelor legate de administratie, dar statutul lor se va transforma in institutii locale apartinatoare de municipiu.

Este nevoie sa ne dezvoltam pe plan orizontal, larg, acesta este viitorul". In prezent, municipiul Arad este un oras de gradul II, cu o populatie de 175.000 de locuitori.

Crearea zonei metropolitane ar include prelungirea liniilor de transport in comun (care vin dinspre municipiu si care, conform legii, ar trebui altfel sa se opreasca la granita orasului), extinderea retelelor de utilitati (apa, gaz, canalizare etc.), modernizarea unor drumuri.

In comunele din jur, populatia nu depaseste cifra de 40.000 de locuitori. In schimb, suprafata creata va fi de aproximativ 200 de hectare de teren, care ar contribui foarte mult la dezvoltarea municipiului.

„Pentru noi ar fi deosebit de bine, deoarece in acest mod am putea creste din punct de vedere numeric, sa depasim cifra de 200.000 de locuitori, sa devenim municipiu de rang I. Altfel s-ar construi atunci bugetul, altfel am primi bani pentru proiecte si investitii", este de parere viceprimarul Tiberiu Dekany.

Militon Serb: „Sunt cartiere care arata mai rau decat comuna Livada"

Primarul comunei Livada, Militon Serb nu impartaseste entuziasmul edililor aradeni fata de proiectul de infiintare a zonei metropolitane in jurul Aradului. „O comunitate mai mica se poate gospodari mai bine decat una mare. Va dau doar exemplul taxelor si impozitelor, care sunt mult mai mici ca la Arad.

Oricum, parerea mea conteaza mai putin, conteaza parerea cetatenilor, am inteles ca se va face referendum. Daca vom trece la oras, satul Livada va fi gospodarit in administrarea municipiului, nu este bine, sunt multe cartiere care arata mai rau decat comuna noastra", este de parere edilul Lipovei.

Ioan Crisan:„Toti isi fac planuri pentru Vladimirescu"

Si la Vladimirescu opinia este aproximativ aceeasi. „Din auzite stiu de acest proiect. Toti isi fac planuri pe terenul din Vladimirescu, pentru ca este aproape si e foarte scump. Eu ce sa zic, voi consulta populatia cand va fi cazul si vom vedea ce va mai fi.

Problema nu este din punct de vedere al largirii suprafetei municipiului, ci a banilor. Noi producem aici sume frumoase, iar daca fondurile vor fi puse toate la un loc, vor fi dirijate spre probleme stringente, cum ar fi Gradiste, Sanicolaul Mic, nu vor mai ramane aici. Sunt convins ca populatia nu ar fi de acord", ne-a declarat primarul Ioan Crisan.