Incepand cu data de 1 mai a.c., Jandarmeria Romana a fost reorganizata dupa noua lege privind functionarea si organizarea acestei institutii. Cele doua structuri locale apartinand Jandarmeriei au prezentat ieri, 14 decembrie a.c., raportul de activitate pentru perioada 1 mai – 30 noiembrie a anului in curs.

Raportul activitatilor desfasurate de jandarmi in aceasta perioada este unul pozitiv. Din nefericire, el devine de-a dreptul sumbru cand vine vorba de datoriile ce trebuie recuperate de aceasta institutie pentru serviciile prestate. Monstruoasa suma, pe care unele societati sau institutii refuza pur si simplu sa o achite, se ridica la cateva zeci de miliarde de lei.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta si Gruparea de Jandarmi Mobila Constanta au prezentat in cursul zilei de ieri, 14 decembrie a.c., raportul privind actiunile desfasurate in perioada 1 mai – 30 noiembrie.

Reamintim ca incepand cu data de 1 mai a anului curent, Jandarmeria s-a reorganizat si functioneaza dupa o noua lege ce reglementeaza statutul acestei institutii, Legea nr.550/2004.

Raportul prezentat de liderii locali ai jandarmilor este in general unul pozitiv, fiind umbrit doar pe alocuri de probleme de management la nivelul conducerii Inspectoratului, fapt care a si dus la demiterea acesteia, in urma cu doua luni.

De asemenea, un aspect negativ il reprezinta situatia recuperarii datoriilor pe care o serie de institutii le au catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta. Cei mai mari datornici catre jandarmii constanteni sunt Petrotrans SA, CN Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Constanta si CFR Regionala Constanta.

In cazul Petrotrans, cu 30 miliarde lei datorie, si a Aeroportului International Constanta, cu 6 miliarde lei, s-a reusit purtarea unor discutii, fie ele si in instanta, aceste societati incepand sa achite partial datoria. In cazul CFR Constanta, cu o datorie de 5,9 miliarde lei, desi s-a incercat esalonarea datoriei, nu s-a gasit nici o solutie.

„Probabil ca se va ajunge la executare silita. I-am actionat in instanta si procesul este destul de avansat", a declarat colonel Stelian Gudacu, inspector sef al IJJ Constanta.

Jandarmii, in continuare de incredere

O situatie aparte o reprezinta datoria Administratiei Canalelor Navigabile pentru serviciul de paza a ecluzelor prestat de jandarmi. CN ACN Constanta are de platit o factura de 4 miliarde lei plus 700 milioane lei penalitati, pentru paza Ecluzei Cernavoda.

Incercand sa se eschiveze de la aceasta plata, conducerea ACN a declarat ca nu va plati nici in ruptul capului acesti bani, deoarece Jandarmeria nu doreste sa negocieze suma pentru serviciul in cauza. „Valoarea acestor servicii este stabilita prin lege, IJJ Constanta nu are dreptul sa negocieze aceste sume. Intr-un fel sau altul, CN ACN Constanta va achita aceasta factura.

Cum am procedat si in celelalte cazuri, urmeaza sa ii dam in judecata", ne-a mai informat colonel Stelian Gudacu. In alta ordine de idei, activitatea jandarmilor adusa in folosul public ramane in continuare ca fiind destul de apreciata de contribuabili, fapt dovedit si increderea acordata de populatie, mult superioara fata de celelalte institutii de profil.

De asemenea, colonel Costica Cojoc, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobile Constanta, a tinut sa precizeze ca pentru jandarmii constanteni principala preocupare raman linistea si siguranta cetateanului.