Clinica de Obstetrica si Ginecologie II, cunoscuta si ca "Maternitatea Veche", este din nou, dupa patru ani, obiectul unor cereri de retrocedare. Trei culte - romano-catolic, reformat si unitarian - revendica imobilul ce gazduieste acum maternitatea.

Noua lege privind reforma in domeniul proprietatii, 247/2005, prevede ca retrocedarea tuturor imobilelor nationalizate sa fie facuta, pe cat posibil, in natura, fapt care a crescut interesul pentru cladirea maternitatii vechi. Bazele acestor cereri de retrocedare sunt fragile, astfel incat este putin probabil ca cele trei biserici sa aiba castig de cauza. Cheia sta in trecutul anonim al cladirii.

Potrivit extrasului de Carte Funciara al cladirii, aceasta apartinea in anul 1927 Societatii Anonime "Sanatoriul", ai carei actionari raman si astazi un mister. In 1928, societatea se imprumuta de la Fondul de Pensii al Bisericii Romano-Catolice, dar si de la parohiile Reformata si Unitariana.

Suma este stipulata ca un total, astfel incat nici un act nu arata cat a imprumutat fiecare cult. In acelasi timp, se fac doua ipoteci si nu apare in vreun act descarcarea de sarcini. In 1930, societatea se imprumuta si de la Casa de Economii Targu Mures. Aceasta ipoteca previne cu titlu de rang imprumutul initial pe care l-a facut societatea.

In 1943 se intabuleaza o noua dobanda, iar dreptul de ipoteca este cedat in favoarea Trezorieriei Regale. Toate datoriile catre Trezorieria Regala se radiaza in 1948, cand, de altfel, se realizeaza si intabularea pe proprietatea statului roman.

Potrivit extrasului de Carte Funciara al cladirii, aceasta apartinea in anul 1927 Societatii Anonime "Sanatoriul", ai carei actionari raman si astazi un mister. In 1928, societatea se imprumuta de la Fondul de Pensii al Bisericii Romano-Catolice, dar si de la parohiile Reformata si Unitariana.

Suma este stipulata ca un total, astfel incat nici un act nu arata cat a imprumutat fiecare cult. In acelasi timp, se fac doua ipoteci si nu apare in vreun act descarcarea de sarcini. In 1930, societatea se imprumuta si de la Casa de Economii Targu Mures. Aceasta ipoteca previne cu titlu de rang imprumuTul initial pe care l-a facut societatea.

In 1943 se intabuleaza o noua dobanda, iar dreptul de ipoteca este cedat in favoarea Trezoreriei Regale. Toate datoriile catre Trezoreria Regala se radiaza in 1948, cand, de altfel, se realizeaza si intabularea pe proprietatea statului roman.

Anonimi si dupa un secol

Societatea Sanatoriul Targu Mures SA a avut o activitae legata de mureseni si a pus cladirea la dispozitia celor care aveau nevoie de ea. In nici un act oficial nu apar proprietarii cladirii, ci doar administratorii si cenzorii.

In februarie 1945, cladirea este pusa la dispozitia deportatilor evrei de la Auschwitz, care sunt cazati aici de Primaria Targu Mures. Acestia fac cerere catre Arhiepiscopia Catolica din Alba Iulia, prin care solicita alocarea cladirii, dar sunt refuzati, cererea lor neavand temei.

In acest moment, cladirea este proprietate tot a societati anonime, dar arondata Ministerului Sanatatii.

In 1946, cladirea este trecuta in administrarea Universitatii Bolyai, Facultatea de Medicina, tocmai infiintata la Targu Mures. In acel moment, evreii se aflau inca in cladire, conducerea universitatii semnaland acest fapt catre Ministerul Sanatatii. Acestia au promis ca elibereaza imobilul, dar au trecut luni bune pana au facut-o.

Ultima specificare din CF-ul cladirii arata ca este intabulata la Ministerul Sanatatii.

Cerere dupa presupuneri

Cererile celor trei culte se bazeaza, in acest moment, pe presupuneri, deoarece nu exista un act din care sa reiasa ce suma datora societatea respectiva fiecaruia din cele trei culte, pentru ca nu se cunosc cotele parti din impumutul pe care l-a contractat societatea.

In acelasi timp, posibilii urmasi ai celor care au detinut in trecut societatea ar trebui sa faca dovada acestui spatiu. Sansele celor trei culte sunt, insa, pe baza noii legi, mai mari ca in anul 2001, cand legea 10/2001 nu specifica retrocedarea imobilelor care fac parte dintr-o unitate sanitara.

Cu toate acestea, probabilitatea ca respectiva cladire sa fie retrocedata este minima.

Potrivit directorului administrativ al Spitalului Clinic Judetean, Florin Buicu, pana in prezent nu s-a primit nici un fel de instiintare ca ar fi fost depusa o cerere in acest scop, pe baza noii legi, insa in cazul in care imobilul va fi retrocedat activitatea Clinicii de Obstetrica Ginecologie va continua pentru inca cinci ani, termen in care trebuie gasita o noua locatie.

Consilierul judetean Benedek Imre, cunoscut drept un sustinator al demersurilor initiate de bisericile istorice maghiare in sensul retrocedarii imobilelor nationalizate, ne-a declarat ca nu are cunostinta despre detaliile acestui caz, insa a precizat ca, in cazul in care imobilul va fi retrocedat, ar fi de preferat gasirea unei solutii care sa asigure continuarea activitatii Clinicii in respectivul imobil.

Presedintele CJ Mures, Lokodi Edita, o alta sustinatoare a cererilor de retrocedare depuse de bisericile istorice maghiare (vezi cazul Bolyai) nu a raspuns ieri la numarul de telefon 0722/585249, domnia sa fiind, in general, destul de greu abordabila de catre presa.

Asociatia care a facut aceasta cerere nu a putut face, in 2001, dovada legaturii dintre cele trei biserici si SC Sanatorium SA, societatea care detinea imobilul, asa ca procesul s-a oprit. Daca se va retroceda, insa, intermen de cinci ani trebuie sa gasim o solutie pentru a asigura continuarea activitatii Clinicii.

Florin Buicu, director administrativ Spitalul Clinic Judetean Mures

"Legile trebuie respectate. Daca exista o hotarare de guvern care spune ca imobilul trebuie retrocedat in natura, atunci va trebui retrocedat. Dar, in calitate de medic si de angajat al Directiei de Sanatate Publica, eu as incerca sa gasesc o cale pentru ca activitatea Clinicii de Ginecologie sa continue in acel spatiu". - Benedek Imre, consilier judetean UDMR