Medicul de origine irakiana Ahmed Nazar a cumparat, in urma cu sase ani, Uzinele Chimice Turda (UCT), in urma unei privatizari obscure. AVAS si Primaria Turda incearca sa recupereze datoriile de miliarde de lei pe care le inregistreaza societatea Nuha Trading Comercial, patronata de Ahmed Nazar, cel care a vandut activele UCT.

Combinatiile medicului irakian facute pe seama UCT, au fost oprite in acest an de AVAS, prin blocarea conturilor Nuha Trading. Afacerea de la Turda l-a impins pe Ahmed Nazar sa „pacatuiasca" in 2000, cand s-a ales cu un dosar penal in care era acuzat falsuri si evaziune fiscala.

Complexul chimic de la Turda a reprezentat o mandrie a epocii ceausiste. Cele 24 de hectare ale UCT sunt populate cu cladiri in care se depozitau diferite substante extrem de toxice, precum rodanura, mercurul sau arhicunoscutul DTT. In 1998, UCT au fost scoase la vanzare prin licitatie, dupa ce societatea a fost declarata falimentara.

In 1999, medicul Ahmed Nazar, cetatean de origine irakiana, cumpara UCT la pretul de 9 miliarde. Licitatia a fost contestata de catre ceilalti ofertanti, deoarece Ahmed Nazar nu a putut dovedi ca are cele 9 miliarde, prezentand doar scrisori de garantie. Timp de sapte ani, cladirile UCT au fost instrainate, una cate una, sau dezafectate si vandute ca material de constructii.

Ca proprietar al imobilelor plasate pe cele 24 de hectare ale complexului chimic, Ahmed Nazar era obligat, prin lege, sa plateasca taxele aferente acestor constructii. In 2005, Nuha Trading inregistreaza in actele Primariei o datorie de aproximativ un miliard, reprezentand taxele aferente cladirilor pe care le are in proprietate.

"In 2004, s-a facut o esalonare a datoriilor, dar patronul societatii nu a respectat-o. Noi am cerut Finantelor sa puna poprire pe conturile societatii", a declarat Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda. Contactat telefonic de reporterii ZIUA de Cluj, Ahmed Nazar a refuzat sa isi exprime punctul de vedere. "Nu vreau sa discut situatia Uzinelor Chimice.

Va rog sa nu ma deranjati si, pentru alte detalii, adresati-va institutiilor publice", a declarat Nazar.

Afacerile mai intai, datoriile la urma

Datoriile patronului Nuha nu se rezuma doar la taxele catre municipalitate. In urma contractului de privatizare, Nuha Trading era obligata sa plateasca cele 9 miliarde de lei esalonat si se angaja la efectuarea unor investitii in domeniul protectiei mediului.

Pe langa vanzarea cladirilor sau dezafectarea acestora, Ahmed Nazar nu a efectuat nici o investitie, acest fapt fiind dovedit de numeroasele accidente ecologice care au avut ca sursa UCT. Prin Ordinul nr. 278/18.02.2005, transmis tuturor bancilor comerciale si trezoreriilor de pe teritoriul Romaniei, AVAS a dispus instituirea popririi conturilor bancare pentru mai multe firme.

Pe lista intocmita de AVAS se regaseste si Nuha Trading Comercial. Mai concret, societatea medicului irakian era obligata sa achite toate datoriile fata de stat, adica cele 9 miliarde. Reprezentantii AVAS au urmat calea legala si au cerut falimentul societatii, respectiv punerea sub sechestru a imobilelor aflate in proprietatea Nuha Trading.

Din aceasta afacere, statul a pierdut, intrucat - chiar daca in acest moment cladirile detinute de catre Ahmed Nazar sunt sub sechestru - datoriile nu pot fi recuperate, deoarece o parte din ele au fost vandute. Acest fapt este confirmat de catre Mihai Rotaru, unul dintre fostii parteneri de afaceri ai irakianului.

El spune ca, in 1999, Nazar avea in proprietate toate cladirile complexului, iar acum ele sunt inchiriate sau vandute unor cetateni arabi.

Patronatul UCT, in zona crepusculara

Informatiile oficiale furnizate de catre AVAS arata ca UCT nu au fost vandute niciodata. Biroul mass-media al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului ne-a comunicat ca detine 74% din activele UCT. In baza de date a AVAS nu a fost inregistrat nici un contract pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la UCT.

Prin urmare, societatea turdeana nu a fost privatizata niciodata si, in prezent, ea se afla in procedura de faliment. In acest caz, nu va fi organizata nici o licitatie pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la aceasta companie, ci vor fi urmate procedurile stabilite prin Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

Cu toate acestea, pe rolul Curtii de Apel Cluj - sectia comercial - se afla un proces prin care AVAS si o serie de alti creditori cer falimentul Nuha Trading.

Afacerile "hayssam-ului" local

La un moment dat, Ahmed Nazar a fost implicat in nu mai putin de patru societati comerciale din judetul Cluj: Akobis SNC, A&A Prodcomimpex SRL, Rinaldi SRL si Hero Group SA, toate radiate de la Oficiul National al Registrului Comertului. In acest moment, medicul irakian detine Nuha Trading Comercial si alte trei societati de schimb valutar din Bucuresti.

Afacerile derulate prin Nuha Trading au ajuns si in vizorul procurorilor. Dupa mai bine de un an de la cumpararea UCT, Nazar a fost arestat preventiv in 7 octombrie 2000, dar a fost, ulterior, eliberat. Apoi, Nazar a fost condamnat, cu suspendare, pentru evaziune fiscala, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Precizam ca Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj a emis, in 2000, mandatul de arestare preventiva pe numele lui Nazar, sub acuzatia ca ar fi dezmembrat utilajele si instalatiile din dotarea Uzinelor Chimice si ar fi valorificat inoxul din care erau confectionate ca material refolosibil.