Scandalul imobiliar si financiar dintre Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca si firma "Polus Transilvania Companie de Investitii" SA, care apartine miliardarului Arpad Paszkany, este la "mana" Justitiei din Alba.

Tribunalul din acest judet judeca, in aceasta perioada, contestatiile institutiei de invatamant superior la autorizatia de constructie emisa de Primaria comunei Floresti in favoarea "Polus".

Paszkany vrea sa construiasca pe un teren achizitionat in 1999, situat in Floresti, la locul numit "Sapca Verde", care este folosit drept baza de cercetare de USAMV un complex comercial. Decizia miliardarului clujean a determinat conducerea universitatii sa declanseze mai multe procese pentru a obtine anularea contractului de vanzare-cumparare a terenului si a autorizatiei de constructie.

Invocand diferite motive, legale sau morale, reprezentantii institutiei de invatamant s-au luptat in instanta cu Arpad Paszkany, cu primarul din Floresti, Ioachim Vancea, precum si cu firma de la care afaceristul a cumparat terenul, SC "Agroindustriala" SA Cluj-Napoca.

Surprinzator, insa, dupa ani de litigii la Cluj, Alba sau Arges, partile implicate au depus la dosar o cerere de amanare a cauzei "pentru solutionarea amiabila a litigiului". In "spatele" cererilor de amanare s-ar afla, insa, o suma in euro cu sase zerouri in coada.

USAMV a depus, initial, la Tribunalul Cluj o cerere de suspendare a executarii autorizatiei de constructie, emisa la 24 iunie 2005 de catre Primaria Floresti in favoarea "Polus".

Suspendarea urma sa opereze pana la solutionarea definitiva si irevocabila a unui alt dosar aflat pe rolul aceleiasi instante, in care reprezentantii institutiei de invatamant superior au cerut anularea in totalitate a autorizatiei de constructie mentionate.

Firma miliardarului intentioneaza sa construiasca pe terenul, in suprafata de 34,7 hectare, un centru comercial si de afaceri, investitie estimata la 140 milioane euro.

Tranzactii penalepe terenul de la "Sapca Verde"

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara reclama faptul ca titlul in baza caruia SC "Polus" detine suprafata de 34,7 hectare de teren a facut obiectul mai multor litigii.

Printr-o sentinta a Judecatoriei Cluj-Napoca, din noiembrie 1999, s-a constatat nulitatea absoluta a Hotararii Prefecturii, din aprilie 1998, act care a stat la baza intabularii suprafetei respective in cartile funciare ale comunei Floresti.

La momentul respectiv, in dreptul proprietarului era inscrisa SC "Agroindustriala" SA. Aceasta vanduse terenul catre "Polus" in iunie 1999. Nici acest contract de vanzare-cumparare nu a scapat, insa, de controverse, el fiind atacat de catre USAMV la Tribunalul Arges.

Mai mult de atat, printr-o sentinta penala din 2002, reprezentantul SC "Agroindustriala" SA, Cornel Cristian Istratescu, a fost condamnat penal pentru fals in declaratii, deoarece, atunci cand a vandut in numele firmei cele 34,7 hectare de teren, a "uitat" sa specifice la incheierea actului de parcelare ca imobilul face obiectul unui litigiu intre universitate si firma la care lucra.

Conducerea institutiei de invatamant superior aprecia ca prin continuarea executarii lucrarilor aprobate prin autorizatia de constructie, emisa de primarul din Floresti, s-ar produce prejudicii grave, imposibil de reparat, si ca activitatea de invatamant ar fi grav perturbata.

S-a mentionat, in acest sens, ca pe teren se deruleaza 16 programe de cercetare, in baza unui contract de 10 miliarde lei cu Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) si Banca Mondiala, ca tot acolo exista o colectie de 200 soiuri si hibrizi de plante de camp si furajere si, mai ales, terenul de la "Sapca Verde" pastreaza colectia nationala de plante medicinale.

"Decopertarea ar distruge iremediabil plantatiile si solul", au aratat reprezentantii institutiei de invatamant in actele depuse la dosar.

Victorii trecatoare de ambele parti

In intampinarile depuse la dosar atat primarul din Floresti, Ioachim Vancea, cat si Arpad Paszkany au aratat ca pretentiile universitatii sunt nefondate. Edilul a afirmat ca USAMV trebuia sa ceara revocarea autorizatiei de constructie (legal eliberata, in opinia sa) si nu suspendarea executarii sau anularea ei.

"Polus" este proprietar tabular al terenului de la "Sapca Verde" si simpla notare a unui litigiu in cartea funciara nu aduce interdictia de instrainare.

La randul lor, reprezentantii firmei au mentionat ca USAMV nu a facut dovada unor proceduri prealabile cu autoritatea publica emitenta a autorizatiei de constructie, ca terenul a fost scos din circuitul agricol in urma cu 6 ani (depunandu-se la dosar si avizul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din aprilie 1999), ca firma a achitat impozitele datorate statului si este proprietar si ca nu exista interdictii referitoare la autorizarea constructiilor, ci numai la instrainare, atunci cand se noteaza un litigiu in Cartea Funciara.

Cu toata aceasta opozitie, la 8 iulie 2005, Tribunalul Cluj a suspendat autorizatia de constructie pana la solutionarea dosarului de fond, care viza anularea in totalitate a autorizatiei. In aceste conditii, reprezentantii "Polus" au solicitat stramutarea dosarului de la Tribunalul Cluj.

Conducerea firmei a depus, odata cu cererea de stramutare, si o intampinare in care arata ca USAMV a obtinut anterior, la 8 iulie 2005, suspendarea executarii autorizatiei, astfel ca "nu poate cere suspendarea executarii unui act a carui executare e deja suspendata" si a revenit asupra lipsei de procedura cu autoritatile.

Nici primarul din Floresti nu si-a schimbat pozitia, sustinand ca cererea universitatii este inadmisibila.

Dupa inca un termen, la care judecatorii au apreciat ca se impune strangerea intr-un singur dosar a litigiilor legate de terenul de 34,7 hectare, procesul a fost stramutat, in 27 august 2005, la Tribunalul Alba.

Universitatea schimba "macazul" atrasa nde o tranzactie

La termenul de judecata din 2 noiembrie, USAMV Cluj-Napoca a obtinut, la Tribunalul Alba, suspendarea executarii autorizatiei de constructie.

Reprezentantii institutiei de invatamant au mai depus si note probatorii in care aratau ca la Tribunalul Arges s-a constatat nulitatea absoluta a contractului din 1999, prin care SC "Agroindustriala" SA a vandut terenul in litigiu firmei "Polus" si alte acte in acest sens.

Firma lui Paszkany a depus o simpla cerere de amanare. Numai ca, pana la termenul de judecata fixat in 23 noiembrie 2005, judecatorii de la Curtea de Apel Pitesti au "intors" solutia de la Tribunalul Arges si au dat castig de cauza "Polus", actul de vanzare-cumparare din 1999 fiind considerat valabil.

Asa se face ca la acest termen de judecata universitatea a depus un act surprinzator dupa anii de procese si ravna cu care a luptat contra miliardarului clujean: o cerere de amanare pentru solutionarea pe cale amiabila a litigiului cu "Polus". Se pare, insa, ca, date fiind valoarea terenului si a investitiilor care urmeaza a se efectua, tranzactia este greu de efectuat.

La ultimul termen, din 14 decembrie, atat "Polus", cat si universitatea au formulat cereri de amanare pentru acelasi motiv.

Surse neoficiale au mentionat ca decizia conducerii institutiei de invatamant de a lua in calcul o posibila impacare, respectiv renuntare la actiunile in instantele de judecata, ar fi fost determinata de o oferta financiara consistenta, cifrata la mai multe milioane de euro, venita din partea lui Paszkany Arpad.