Fara sa-si dea seama, recunoaste pretul ramanerii lui in Parlament, la dezbaterea Bugetului (bani pentru Gorj), ca si "blatul" PSD-ului, care nu dorea sa blocheze adoptarea Bugetului prin iesirea din sala si recunoaste franc ca, in calitate de secretar de sedinta, masluieste numaratoarea celor prezenti, de dragul salvarii cvorumului.

ZIUA de Cluj: V-ati dat cu puterea din PSD in detrimentul tinerilor? Victor Ponta: Doamne fereste! Eu sunt intotdeauna cu tinerii. Ei cred ca nu au inteles foarte bine ce se intampla, in acest moment, in partid, n-au inteles ca e cazul sa ne batem cu cei de la Putere, cu Basescu, cu Videanu in Bucuresti – si sa obtinem mai multe voturi.

Din pacate, Bucurestiul e, pentru noi, calcaiul lui Ahile, in ceea ce priveste voturile si eu cred ca ei trebuie sa se bata, inca o data spun, cu adversarii nostri politici si nu in interior. ZIUA de Cluj: Cu ce v-a cumparat Puterea ca sa spargeti greva PSD-ului la dezbaterea Bugetului? V.P.: N-are bani Puterea sa ma cumpere pe mine.

Am ramas singurul PSD-ist in sala pentru ca eram secretar de sedinta si pentru ca eu consider ca, dincolo de mesajul politic pe care PSD-ul l-a dat, nu era normal ca noi sa blocam, practic, dezbaterea, prin absenta secretarului.

In plus, sunt un tip luptator si sunt convins ca pot sa ma bat si cu 240 de parlamentari ai Puterii, dovada ca mi-am si trecut un amendament pentru judetul meu, pentru judetul Gorj. A fost singurul amendament, de-al Opozitiei, admis. Deci, daca un parlamentar PSD ii bate pe astia 240, inseamna ca suntem destul de puternici.

ZIUA de Cluj: Ati condamnat public sanctiunea primita de Cristian Boureanu din partea PNL. Daca ati primi si dumneavoastra o sanctiune identica din partea PSD, cum ati reactiona? V.P.: Ca si el. Raman in PSD, indiferent de situatie. Cred in acest partid, eu nu imi vad viitorul politic decat in PSD sau, altfel, ma las de politica.

Cred, insa, pe de alta parte, ca PNL-ul pierde foarte mult, sanctionandu-i pe oamenii tineri, care s-au batut in campanie impotriva noastra si care, acum, spun in continuare ceea ce gandesc si cred ca PSD-ul, care, in trecut, a facut, uneori, asemenea greseli, nu le mai face de ceva timp si nu le va mai face nici in viitor.

ZIUA de Cluj: Procentual, cat conteaza parerea tinerilor in luarea deciziilor politice, in general, nu doar in PSD? V.P.: Ati vazut, la PD si la PNL, conteaza cat o excludere, a lui Cozmin Gusa, sau cat o suspendare, a lui Cristi Boureanu. La noi, in PSD, stiu eu, poate acel 15% cat reprezentam in grupurile parlamentare, oricum, mai putin decat si-ar dori Victor Ponta, presedintele TSD.

ZIUA de Cluj: Ati fost procuror. Unde sunt marii corupti pe care ni-i tot cere Uniunea Europeana? V.P.: Pai asta ii intreb si eu pe Traian Basescu si pe Monica Macovei. Am si spus, in decembrie, anul trecut, in primul meu discurs in Parlament : „Bun, noi, PSD-ul, am guvernat foarte bine economic, am avut realizari europene, n-am reusit sa rezolvam coruptia si oamenii ne-au trimis in opozitie.

Domnul Basescu, doamna Macovei, aduceti tepele alea in Piata Victoriei, trageti-i in teapa pe toti, PSD-isti, PNL-isti, PD-isti, ce-or fi ei, care sunt corupti, sa stim de unde pornim". Din pacate, dupa un an, in Piata Victoriei e o singura teapa, in care e tras tot poporul roman.

ZIUA de Cluj: Sunteti de acord cu afirmatia: „PSD-ul a furat, dar, macar, a facut si treaba"? V.P.: Nu, nu sunt de acord, decat cu a doua parte, „a facut treaba".

Prima parte, tot ca fost procuror, vreau s-o vad intr-un proces si vreau sa-i vad, mai spun o data, pe toti cei care au furat si mai fura acum, indiferent ca sunt din partidul meu sau din celelalte partide, altfel n-o sa avem niciodata credibilitate.

Daca acum e Alianta la Putere si le face dosare celor din PSD, pe urma vine PSD-ul si le face dosare doar celor din Alianta, niciodata n-o sa avem credibilitate, n-o sa avem o justitie adevarata si n-o sa rezolvam acest cancer, care este, cu adevarat, coruptia.

Sunt foarte dezamagit de ceea ce se intampla in justitie, pentru ca sufletul meu e tot acolo si cred ca doamna Macovei face prea multa imagine si prea putina treaba.

ZIUA de Cluj: Nu credeti ca procurorii sunt intr-o situatie ingrata? Daca il aresteaza pe Patriciu, da telefon Tariceanu, daca il pureca pe Mazare, se striga „dosar politic"... V.P.: Procurorii nu trebuie sa fie interesati de ce spune Puterea sau Opozitia si nici macar de ce spun ziarele.

Ar trebui sa-si faca dosarele corect; acolo unde au probe, sa trimita in judecata, iar acolo unde nu au probe, sa lase oamenii in pace. Insa, din pacate, iata, cine nu face dosare PSD-istilor e schimbat de doamna Macovei, dar judecatorii care dau inapoi, in mod ilegal, casa parintilor doamnei Macovei, nu patesc nimic.

Ce sa intelegi altceva, decat ca, inca, n-a venit ziua independentei justitiei? ZIUA de Cluj: Sarac si cinstit sau bogat? V.P.: Cinstit si nu foarte bogat. E ceea ce-mi doresc eu, in viata. ZIUA de Cluj: Se poate, in Romania? V.P.: Da, se poate sa fii decent. ZIUA de Cluj: Sa fii si cinstit? V.P.: Da, se poate sa fii cinstit si decent.

Din pacate, oamenii decenti nu sunt, intotdeauna, cei mai promovati, in Romania. ZIUA de Cluj: Ce e mai eficient in politica: compromisul, santajul sau trocul? V.P.: Compromisul, din pacate. Din pacate, nu exista politica fara compromis, iar celelalte doua nu ma intereseaza.

ZIUA de Cluj: Ce joc pe calculator jucati in Parlament? V.P.: N-apuc sa joc, pentru ca sunt secretar de sedinta si trebuie sa joc un alt joc, cel al numararii voturilor in asa fel incat sa nu se vada cat de multi deputati lipsesc. E un joc dificil, sa stiti. ZIUA de Cluj: Lege anti-migratie sau vot uninominal? V.P.: Amandoua. Amandoua sunt absolut necesare.

Legea anti-migratie, desi promovata de un coleg de la PD, eu am sustinut-o, spre stupoarea celor de la PD. Am o parere foarte proasta despre acest partid si il consider, in continuare, un lucru rau pentru politica noastra, dar legea lor e foarte buna si o voi vota.

Votul uninominal si Parlamentul unicameral au venit, in special, dinspre societatea civila si le cred absolut necesare, ca sa scapam de anatema asta, ca Parlamentul e un mare rau pentru Romania si pentru democratie, ceea ce nu e adevarat. ZIUA de Cluj: Pai nu se exclud? Daca avem vot uninominal, la ce ne mai trebuie lege anti-migratie? V.P.: Cu atat mai mult ne trebuie.

Iar legea anti-migratie nu se refera numai la parlamentari, se refera la toti alesii.

Cand vad, dupa fiecare an electoral, tot felul de primari, consilieri, parlamentari, care, dupa ce au fost social-democrati, se descopera liberali sau, dupa ce au fost crestin-democrati, se descopera social-democrati, nu numai ca imi pierd eu respectul fata de ei, dar oamenii, in general, isi pierd respectul fata de noi toti.

Si asta ma afecteaza, asa cum ma afecteaza cand se spune ca PSD e corupt si eu stiu ca eu si multi altii nu suntem corupti, dar platim acest lucru, asa cum stiu ca multi dintre noi nu trecem, in nici un fel, la un alt partid si luptam, in opozitie sau la putere. Deci, nu-mi convine de fiecare data cand doar unii consuma, iar noi, toti, achitam nota.