Contestatia la executare depusa de romanii din comuna mureseana Hadareni dupa ce rromii care au avut castig de cauza in instanta au pus sechestru pe averile lor, prin intermediul unui executor judecatoresc, se va judeca anul viitor.

Aceasta, pentru ca, ieri, pentru a cincea oara consecutiv, Judecatoria Ludus a amanat judecarea spetei, fapt ce ar putea aduce Romaniei o noua condamnare din partea instantei europene.

Amanarea a fost data, desi Inalta Camera a CEDO a respins cererea de revizuire a sentintei din 12 iulie 2005, prin care Statul Roman era condamnat la plata a peste 260.000 de euro daune materiale si morale rromilor ale caror drepturi la un proces echitabil au fost incalcate in tara noastra.

Judecarea cauzei va fi reluata pe 11 februarie 2006, data pana la care se asteapta si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a sentintei din 12 iulie 2005 a CEDO, care nu are, insa, nici o relevanta in ceea ce priveste procesul intern dintre rromii ale caror case au fost distruse prin incendiere si romanii gasiti vinovati de incidentul din septembrie 1993, cand 13 case au fost arse si 4 persoane au fost ucise.

In data de 10 august a acestui an, executorul judecatoresc Eugen Huruba, de la Ludus, a pus sechestru pe casele romanilor condamnati de instantele interne. Actiunea s-a facut in baza unei hotarari a Curtii de Apel Targu-Mures, din februarie 2004, confirmata in luna mai a acestui an de ICCJ.

Prin aceasta victimelor constituite in parti civile li s-au acordat despagubiri morale si materiale in valoare totala de aproximativ doua miliarde lei, suma urmand a fi platita in solidar de cele 11 persoane gasite vinovate de incidentele din 1993.