Mostenita de generatii, convingerea ca "bataia este rupta din rai" este imbratisata de multi botosaneni care incearca sa-si educe copiii cu batul, cureaua sau pumnii. Parintii care isi bat copiii sunt din toate mediile sociale.

Unii cred ca aceasta este metoda cea mai sigura de a a-si disciplina copiii, altii ii bat pe cei mici doar pentru ca sunt obisnuiti cu agresivitatea de cand au fost mici. Cel mai adesea, copiii batuti de parinti au nesansa sa traiasca in familii dezorganizate, cu unul sau chiar ambii parinti alcoolici.

Desi legea prevede chiar si pedepsirea cu privarea de libertate a parintilor care isi revarsa agresivitatea asupra copiilor lor, aceeasi lege este greu de aplicat pentru ca este nevoie de marturii scrise ale celor care au asistat la astfel de scene, in care copiii sunt batuti de parinti.

Doar in cazurile in care loviturile primite de minor de la parinti il aduc pe acesta in spital, se poate demara mai usor cercetarea parintilor agresivi, fiind sesizata politia de catre medicii din spitale sau de catre reprezentantii institutiilor care se ocupa cu protectia copilului.

In judetul Botosani au existat, in ultimul an, cateva cazuri de copii batuti de parinti, internati in Spitalul de Pediatrie. Desi medicii i-au internat pentru altfel de afectiuni, copiii i-au declarat asistentului social al spitalului ca sunt batuti cu consecventa de parinti.

Cu cateva luni in urma, un baietel din comuna Durnesti, in varsta de opt ani, internat in Spitalul de Pediatrie din Botosani, refuza sa se intoarca in familie, acuzandu-si mama ca il loveste si adeseori face crize de nervi pe care copilul spunea ca nu le mai poate suporta.

Examinat de psihologul unitatii medicale, copilul a fost caracterizat de specialist ca prezentand elemente depresive, frustrare afectiva si dificultati in concentrare. Copilul acuza la internare dureri de cap pe care spunea ca le are dupa ce a fost lovit de mama sa peste cap. Pentru a-l externa pe copil s-au prezentat atat mama cat si bunica baiatului, la care copilul dorea sa locuiasca.

"In situatia de fata mama este cea indreptatita sa se ingrijeasca de copil, chiar daca baiatul spune ca nu vrea sa locuiasca cu aceasta. Daca ar fi avut zece ani ar fi putut sa decida unde va locui.

Vom initia o consiliere a mamei si ar fi indicat ca aceasta sa fie consultata de un specialist care sa spuna daca are probleme de comportament", declara, la acea data, Irina Hutanu, asistent social al spitalului. Desi cadrele medicale au fost nevoite sa externeze copilul in prezenta mamei, acesta a amenintat ca va fugi de acasa la bunica pentru a nu mai indura bataile administrate de mama.

Un alt caz a fost cel al unei fete de 14 ani, din Botosani, care i-a declarat asistentului social al Spitalului de Pediatrie ca este batuta de tatal sau de fiecare data cand acesta se imbata, de acelasi regim avand parte si sora sa mai mica, de sapte ani, ca si mama lor.

Ambele surori au stat internate in spital in acest an, cu diverse afectiuni, ocazie cu care cadrele medicale au observat urme de lovituri pe corpurile fetelor. Reprezentantii Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Familiei sustin insa ca nu uneori nu se poate pune baza pe declaratiile copiilor, care pot sa minta din diverse motive.

Iar atunci cand pornesc in investigarea unor cazuri de acest fel se izbesc de lipsa dovezilor. "Ca si in cazul copiilor cersetori, si in cazul copiilor agresati ne trebuie dovezi impotriva parintilor.

Chiar daca suntem sesizati de vecini ca intr-o familie copiii sunt loviti de parinti, cand este vorba ca martorii sa puna pe hartie ceea ce stiu, bat in retragere de frica sa nu fie tinta razbunarii celor reclamati.

De regula, cand avem cazuri in care ni se reclama ca parintii isi lovesc copiii incercam sa ii consiliem pe parinti", afirma Sebastian Lemni, seful Complexului de Servicii Comunitare Botosani. Pe de alta parte, multi botosaneni privesc cu indulgenta spre vecinii lor care isi lovesc copiii. "Dintotdeauna cei mici au mai fost atinsi de parinti.

si eu am mai luat cate o palma de la parinti si acuma cred ca au facut bine. Cand nu se facea atata caz pentru fiecare palma primita de copil, nu se intamplau atatea rele, copiii cresteau cu mai mult bun simt", este parerea exprimata de un botosanean. Medicii psihiatri sustin insa ca bataia administrata celor mici nu este chiar rupta din rai, cum cred multi botosaneni.

Ba dimpotriva, ii poate marca personalitatea copilului, facandu-l ca la randul sau sa fie agresiv. "Copiii batuti sunt mai agresivi si mai anxiosi. Comportamentul agresiv al parintilor nu face decat sa dauneze dezvoltarii normale a copilului.

Tensiunile negative acumulate de copil de pe urma agresiunii parintilor indreptate asupra lui, vor iesi la iveala mai tarziu in comportamentul viitorului adult fata de cei apropiati lui", sustine Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie.