In sfarsit, cele doua licitatii pentru concesionarea terenului din cadrul Spiralului de Pneumoftiziologie Leon Daniello, respectiv cel din Parcul Est, organizate de Consiliul Judetean, au cate un castigator. Asa dupa cum bine stiti, BUNa ZIUA, ARDEAL si GAZETA v-au prezentat pe larg intregul demers al licitatiilor precum si dedesubturile acestora.

In urma punctajului stabilit de comisia de licitatie, firma Iulius Group a fost desemnata, ieri, invingatoare, cu toate ca investitia celor de la South East este mult mai complexa si cu o investitie mult mai mare.

Iulius Group va fi firma care va investi in terenul scos la licitatie de Consiliul Judetean Cluj (CJ), in perimetrul Parcului Est, cartier Gheorgheni, langa Univers T. Suprafata respectivului teren este de 68.430 mp. Documentatia pentru ofertanti a costat 17 milioane lei vechi, iar garantia pentru participarea la licitatie a fost in valoare de 200.000 euro.

Documentatia a fost achizitionata de 10 firme, dar oferte au depus doar doua dintre acestea. Asa cum anticipam, unul dintre ofertanti a fost SC Iulius Group SRL, din Iasi. Cealalta societate care a depus o oferta pentru terenul de la Univers T a fost SC South East Euromentor SRL.

Consiliul Judetean a intentionat sa se asocieze in vederea realizarii in Parcul de Est a unui complex multifunctional de tip Mall compus din spatii comerciale, complex cultural sportiv, alimentatie publica, spatii verzi, garaje, drumuri, alei etc., perioada propusa pentru asociere fiind de 49 de ani.

Oferta mai buna, a pierdut

In cursul zilei de ieri, comisia de licitatie alcatuita din 11 membri s-a intrunit si a analizat cele doua oferte. In urma punctajului stabilit de comisie, firma Iulius Group a iesit invingatoare, cu toate ca investitia celor de la South East este mult mai complexa si cu o investitie mult mai mare.

Oferta financiara propusa de firma South East prevede o investitie de pana la 75 de milioane de euro si o cota de participare anuala de 50% din venitul brut, dar nu mai putin de 35.000 de euro, iar cei de la Iulius Group au estimat investitia la 47 de milioane de euro si o cota de participare de 25%, dar nu mai putin de 45.000 de euro.

Cu toate ca reprezentatul firmei SC South –East Euromentor SRL a solicitat ca ofertele sa se faca publice, comisia a refuzat acest lucru. Mai mult de atat, unul dintre membrii comisiei s-a aratat indignat de cererea celor de la South East, in opinia sa cererea fiind similara cu o acuzatie de frauda.

Final anticipat

BZA sI GAZETA v-au prezentat si dedesubturile licitatiei. Pe intreaga derulare a licitatiei am prezentat doar faptele, fiind singurele publicatii care au intrat in posesia caietului de sarcini si a vorbit in cunostinta de cauza.

Astfel, documentatia pentru licitatie a costat aproape 18 milioane lei si a constat in 38 de foi listate la imprimanta si indosariate. CJ are insa si lacunele sale. Sau poate a fost doar prevazator. Nicaieri nici macar un cuvintel, nici macar un desen referitor la fisa tehnica a zonei.

Insa "ofertantului i se recomanda sa viziteze si sa examineze amplasamentul si imprejurimile acestuia si sa obtina pentru el insusi, pe proprie raspundere, toate informatiile necesare pentru elaborarea ofertei si incheierea contractului. Costul acestei vizite va fi suportat de ofertant.

Vizitarea amplasamentului se poate face la o data stabilita de comun acord cu Consiliul Judetean in primele 10 zile lucratoare dupa anuntarea datei licitatiei". De ce eu ca investitor nu as avea voie sa vizitez amplasamentul la 15 zile lucratoare dupa anuntarea datei licitatiei doar CJ stie. "Este incredibil ca o documentatie sa nu aiba un desen al zonei.

Un dosar de acest gen trebuie neaparat sa aiba schita detaliata a terenului in cauza. Pe mine, ca investor, cu ce ma ajuta sa stiu delimitarile zonei? Eu trebuie sa stiu, unde, pe ce si cum voi construi. Aaaa… sa-mi aduc eu topograf care sa imi realizeze schita terenului? Asta costa mult.

Cine imi deconteaza? Trec in oferta? Sau sa ma duc sa vizitez terenul si apoi, asa, dupa ochi sa realizez planul unui complex mall de 50 de milioane euro?! Sa fim seriosi. Acea schita trebuie sa existe undeva. Ea este absolut necesara pentru investitor. Probabil ca ea exista undeva. In acest caz, cine o are poate decide cine va investi.

Fie va cere pe documentatie un pret enorm in cazul unora si un pret rezonabil in cazul altora, fie o pastreaza pentru un anume investitor, ceilalti neavand nici o sansa", a declarat pentru GAZETA inginerul sef al unei companii multinationale care a realizat deja in Romania o serie de complexe comerciale si cultural - sportive.

Potrivit surselor GAZETEI, jocurile pentru aceasta licitatie, asa cum de altfel banuiesc si specialistii, au fost facute de la bun inceput.

Arhitectul sef al Clujului, Radu Spanu - director Serviciul Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Cluj – era persoana care se afla in posesia schitei detaliate a terenului, iar acest document a fost predat concernului Julius Group. O simpla ipoteza, care insa, conincidenta sau nu, s-a adeverit, Iulius Group adjudecandu-si licitatia.