Jurnalistii care compun sectorul editorial al TVR Cluj, adica departamentele "Stiri" si "Programe", au fost anuntati oficial, acum cateva zile, despre o intalnire cu doi reprezentanti ai conducerii centrale, intalnire care isi propunea discutarea unor probleme editoriale.

Ieri, in jurul orei 9.30, jurnalistii convocati au fost invitati sa dea un "test profesional", despre care nu fusesera anuntati in prealabil.

"Am ramas extrem de surprinsi sa vedem ca ni s-au dat niste chestionare hilare, cu 20 de intrebari in care eram rugati sa facem o stire despre inchisorile CIA, sa desfacem in silabe o serie de cuvinte, o serie de elemente de legislatie, cum ar fi cand se acorda un drept la replica etc.

Cand am spus ca sala unde eram nu e buna pentru teste, nici scaune nu erau, atunci ni s-a spus pe un ton calm sa mergem in redactii si sa completam in liniste. Adica noi puteam sa copiem unii de la altii , sa ne "inspiram" de pe net, fara ca acestei comisii sa i se para suspect. Noi, cei de la stiri, am refuzat sa completam asa ceva.

Efectiv, e sub demnitatea noastra de jurnalisti si nu cred ca asa se face o testare. Eu stiu ca temele se anunta din timp, locul e supravegheat, sa se stie clar cine e competent si cine nu. Se poate ca aceasta comisie sa fi venit la ordin sa mazileasca, mai ales ca presedintele TVR a spus, intr-un interviu, ca 800 de oameni trebuie sa fie dati afara.

Nu suntem de acord cu vanatoarea de vrajitoare", a declarat, sub semnul anonimatului, un reporter care a asistat la "evaluare". "Nu stiu nimic. Eu am avut montaj, dupa care am plecat din institutie. E destul de grav ce imi spuneti, dar nu stiu nimic", ne-a declarat liderul sindical Mircea Macavei.

"Nu pot sa va declar nimic, comunicari pe aceasta tema face doar Directia Relatii Publice a TVR", a spus si directorul TVR Cluj, Romeo Couti.

Situatia din TVR este una tensionata, dupa ce presedintele Tudor Giurgiu a criticat managementul anterior al institutiei, miercuri, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, si a anuntat o reducere cu 800 de salariati a personalului, inclusiv din studiourile regionale.